pátek 22. února 2013

Eldest

Název: Eldest
Autor: Christopher Paolini
Překladatel: Olga Machútová
Počet stran: 642
Série: Odkaz dračích jezdců
Nakladatelství: Fragment
Vydání: 2006 (hardback)
Hodnocení: 3/5

Druhý díl nám přináší další část dobrodružství Eragona, jeho dračice Safiry, ale i Rorana - Eragonova bratrance. Do knihy jsem se vrhl s nadšením a plný očekávání. Po prvním dílu plném akce a dobrodružství se mi ale na začátku (a vlastně skoro celou knihu) dostává sáhodlouhých a zbytečných popisů všeho možného. Je sice hezké, že vím, jakou barvu má třetí šupina Safiry na pravém křídle, ale co je moc, to je moc. A nemyslete si! Jsem jeden z těch, kdo si popisy všeho druhu nadmíru užívá. Jenže tady to nebylo až tak jednoduché.

Eragon, jako dračí jezdec, se dostává do situace, kdy už na něj opravdu spoléhá víceméně celá země. Proti zlému králi a jeho vojsku totiž nikdo jiný ani nic nezmůže. Jedině dračí jezdec. A tady se poodkryje velká část Eragonovi osobnosti. Zjistíme, že je nejen cílevědomý, rozhodný a spolehlivý, ale na druhou stranu taky nevyzrálý, unáhlený a někdy až moc sentimentální. Projeví se to hlavně u jeho vztahu k jedné nejmenované osobě, kdy už jsem měl opravdu chuť Eragonovi uštědřit políček (jak by George Martin řekl). Safira je samozřejmě ta chytřejší a dává Eragonovi nejrůznější rady. Na tom by nebylo nic špatného, kdyby potom do toho samého průšvihu nespadla sama. Drak prostě nepadá daleko od jezdce.

"Většinou se její mládí tak neprojevovalo - díky vlivu jejích vrozených instinktů a vzpomínek -, ale v téhle oblasti byla dokonce ještě nezkušenější než on sám, s jeho chabými náznaky romantických dobrodružství v Carvahallu a Tronjheimu."

Z prvního dílu víme, jak je to s trpaslíky. Tady se přesuneme více na sever a setkáme se s elfy. Jejich domovina a kultura je natolik zajímavá, že by se o ní dalo mluvit, nebo psát hrozně dlouho. A tak se taky stalo. Ale ať si pořád nestěžuji - nebyla to až zase taková hrůza. Autor to spojil s velmi zajímavým vývojem událostí, kdy se Eragon dozví spoustu novinek a dokonce mu bude přidělen učitel. A ne ledajaký! Být sám o sobě dračí jezdec totiž nestačí. Kouzla a boj se musí trénovat a u elfů se mu dostane veškeré potřebné (i když krátké) péče. 

Na druhé straně kontinentu má své vlastní problémy Eragonův bratranec - Roran. Upřímně, Roran mi je mnohem sympatičtější než Eragon a jeho kapitoly mě bavily mnohem více. Ukáže se jako skvělý vůdce, který umí řešit problémy, i když si okolnosti vyžadují tvrdého přístupu. A proč to všechno? Eragon sice ze svého domova utekl, část jeho problémů tam ale zůstala s ním. A i když si myslel, že tím vesnici ochrání, opak je pravdou. Proto se vesničané musí spolehnout sami na sebe. Nechat se utlačovat od království, nebo vzít konečně věci do svých rukou?

"Než se Roran stačil rozkoukat, co se děje, už měl kladivo napůl vytažené z opasku."

Škoda, že mě to sáhodlouhé rozepisování všeho možného u Paoliniho nezaujalo. Co u něj ale naopak vítám, je schopnost potrápit, nebo klidně i zabít jakoukoliv postavu bez nějakých skrupulí. Tím vždycky docílil toho, že se příběh mohl ubírat zase docela jiným směrem. Druhý díl má bezpochyby skvělé zakončení, takhle překvapený jsem totiž v závěru málokdy. Bohužel, ani to ale nestačilo k tomu, abych dal více než tři hvězdy. Třeba se ale najde někdo, kdo takový styl psaní uvítá a bude nadšený.

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

středa 20. února 2013

Jsem slabý!

Ahoj.
Tak jsem dneska zase vyrazil do knihkupectví s tím, že si koupím nějakou tu knihu, nebo knihy. Většinou tam strávím celkem dlouhou dobu, ani dneska tomu nebylo jinak. Problém je totiž v tom, že já nikdy nevím, co vlastně chci. Abych byl přesnější - mám pár tipů, ale stejně koukám, co by mi tak ještě mohlo padnout do oka.
Tady v Ostravě je z čeho vybírat, ale protože jsem byl dneska nějaký líný, jelo se do nejbližšího obchodu a tím je Dobrovský v OC Galerie. Není sice tak velký, jako třeba ten v Karolíně, ale taky tam je z čeho vybírat. Pro mě je tady důležitý hlavně koutek s fantasy literaturou, málokdy upoutá mou pozornost něco jiného. Tak tam tak stojím, koukám co je nového (samozřejmě že skoro nic, protože tam jsem co chvilku) s chlebem v ruce (z nákupu v Tescu) a říkám si, co si koupím. No, tohle je prostě na dlouho, i když třeba z minula vím, co je to za knihu, stejně ji vytáhnu, omrknu a dám zpět. Koukám hlavně na obálky - takový už prostě já sem. Jak se mi líbí obálka, knihu prostě chci. Nepamatuji se, že bych byl někdy s mým výběrem zklamaný a když už, je to výjimečný případ.

pátek 15. února 2013

BZRK


Název: BZRK
Autor: Michael Grant
Překladatel: Čeněk Matocha
Počet stran: 334
Dílů v sérii: ? (#1)
Nakladatelství: CooBoo
Vydání: 2013 (hardback)
Hodnocení: 4/5

Představ si, že seš malej. Jakože fakt malej. Ne, to nestačí. Ještě víc. Aby pro Tebe lidský vlas byl jak Golden Gate v San Franciscu. Aby si viděl tajuplná zákoutí lidského těla. Co se mračíš? A kdo říkal, že to bude pěkná podívaná? To, že vypadáme nějak obstojně na první pohled neznamená, že když se podíváš z větší blízky, tak to bude stejně hezký. Nebude. Spíš jak pro koho. Někdo se do toho zamiluje, jiný z toho bude mít noční můry. Na kterou stranu se přidáš Ty? Nechceš to zjistit?

Téma není až zase tak originální. Jde tu o ovládnutí lidstva, samozřejmě za správným účelem. To si vždycky dotyční myslí. Vždyť i Hitler měl určitě o tom, co dělá, dobré mínění. Jak se to ale líbí právě lidem, o které v tomhle vždycky jde, to už nikoho nezajímá. A právě to se děje i tady. Co už ale originální je? Zpracování tohoto tématu. Hlavními zbraněmi jsou bioti, nanoboti a válečná zóna je lidské tělo. Ano, čtěte dobře. Bojovat se bude na očních bulvách, nebo třeba ve vlasovém porostu. Co? Že se zrovna škrábete na hlavě? Kdo ví, jestli vám tam nějaký nanobot zrovna nedělá paseku.

"Nejsnadnějším terčem na nanobotovi je senzorové zařízení: bez očí jsou robůtci skoro k ničemu."

Tyhle nanoboty a bioty samozřejmě musí někdo ovládat. Lidé. A teď záleží na tom, jestli mají dobré, či špatné úmysly. Ti ze špatnými úmysly to berou většinou jako hru a snaží se vám změnit myšlení, nebo třeba i ublížit. Ti dobří - by se ve vás neměli vůbec vrtat, pokud zrovna nezabraňují nějakému padouchovi ve změně vaší osobnosti. A taky - nemůže to dělat každý. Takový Franta z Horní Dolní, co teď přehazuje slámu v seníku, asi nebude pravý adept na ovládání nanobota. Člověk na to musí mít nadání. A jak zjistíte, že ho máte? Ti praví lidé si vás najdou, nebojte.

Když proti sobě bojují vojáci ve válce, je to nejspíš taková rutinní záležitost. Zamířit, pal, mrtvý. Nebo možná ještě trochu dejchá, dodělej ho. Ale takový nanobot proti biotovi, to je jiná. Akčních scén a vypjatých situací je v knize dost. A stojí za to. Právě kvůli těmto akčním scénám se od čtení neodtrhnete. Kdo by přestal číst, když se bojuje kolem oční bulvy a musí se brát v potaz každá vlastnost lidského těla? To není jen tak, je zde tolik organismů, ochranných buněk a látek, které tyhle souboje dělají... dá se říci neskutečnými.

"Jo, zlato, máš před sebou dlouhou štreku. Po bradě nahoru, kolem pusy, obejít nosní dírky - tam fakt nechceš chodit - a dáme si sraz u oka."

Kniha se pohybuje jak v mikru (kde mají hlavní slovo naši nanoboti a bioti), tak v makru (tady už zase dominují lidé). Dokonce jsou tyhle dva "světy" hodně dobře propojeny a hrdinové se musí obratně pohybovat i rozhodovat v obou najednou. Takže si to třeba s biotem vykračujete po ušním lalůčku a mezitím vám do zátylku tlačí pistole. Lepší to ale nebude. Chcete si hrát s lidskými životy? Musíte počítat s tím, že častokrát vám půjde o ten váš.

BZRK je jízda. Od čtvrtiny až do konce. Zpracovat ale takhle složitý námět není jen tak, takže se těm zmatkům na začátku vlastně ani moc nedivím. Rozhodně se tím nenechte odradit, přišli byste o hodně. Na druhou stranu si dobře rozmyslete, jestli vám nevadí dozvědět se pár věcí, které se dějí na povrchu vašeho těla. Jsou to přirozené a nutné procesy, ale každý by to nemusel tak lehce strávit. Přece jen - někdo se nám o ty odumřelé kožní buňky starat musí, ne?

čtvrtek 14. února 2013

Tak trochu od všeho

Ahoj všichni!
Dneska tu mám takový vše a zároveň nicneříkající příspěvek. Protože nemůžu dělat nic jiného, než si stěžovat na bolest v ústech, vytrhnutý zub, vytahané kořeny, několik stehů a antibiotika, tak jsem trochu pouklízel knihovnu, utřel prach, trochu změnil řazení... sami to určitě znáte. A přitom jsem si tak pohrával s myšlenkou, jak to asi vidí ostatní lidé. Knihovna - pro mě je to taková svatyně, nejdůležitější místo v pokoji, ne-li v celém baráku. Kdykoliv ji nějak přerovnávám, uklízím, tak s citem a jako by na tom závisel život všech na této planetě. Možná jsem divný, ale mám svou knihovnu prostě rád. Jak jste na tom s tímhle vy?

Tady je knihovna před akcí.

středa 13. února 2013

Kde nakupuji?

Dnes jsem se rozhodl napsat článek o tom, kde nakupuji všechny věci, které se nějak týkají fantasy tématiky. Hodně lidí se mě v komentářích ptá, odkud že mám všechny ty plakáty, nebo odznaky a jiné předměty. Je to už minimálně půl roku, co jsem objevil obchod, který mým potřebám vyhovuje nejvíce.


Po kliknutí na obrázek vás to přesměruje na fantasyobchod.cz

neděle 10. února 2013

Výsledky ankety a soutěže

Ahoj všichni!
Je to tady, po týdnu jsem ukončil soutěž, která nesla název "Hladová hobití" a byla úplně první na tomto blogu (a rozhodně ne poslední). Chtěl jsem po vás, abyste mi napsali odpovědi na nějaké specifické otázky. Nebylo to jen tak ze srandy, ale proto, že jsem z výsledků pak chtěl vyvodit nějaký závěr. A to taky teď udělám.

HUNGER GAMES



Tady můžete vidět výsledky, kdo a jak si vedl. Někteří (nebudu psát, že skoro všichni), jste mi napsali více jmen. Já chtěl jedno a abychom předešli nějakým diskuzím - bral jsem to, co jste napsali jako první. Co na to říkáte? Této ankety se zúčastnilo 54 lidí a to je i počet soutěžících o odznáček. Uvidíme, kdo bude mít štěstí.

Výherce:
Losoval jsem to přes random.org, podle čísla mailu v poště. Nemám potřebu nikoho zvýhodňovat, takže měli všichni úplně stejné šance výhru. Abych vás potěšil všechny, musel bych mít těch odznáčků 54.
Výherní číslo: 50
Výherce: Eloran Arroway
Blog: http://simplesiya.blogspot.cz/

Gratuluji k odznáčku - poslal jsem email, na odpověď s adresou, kam to mám zaslat, je 48 hodin.

THE HOBBIT


Zde byla účast o poznání slabší, ale aspoň mají soutěžící větší šanci na výhru. Zúčastnilo se 11 lidí, takže oproti HG opravdu méně. To ale vůbec nevadí, protože i v takovém počtu se dá soutěžit! A jak to dopadlo?

Výherce:
Zase bylo losováno přes random.org, jako u Hunger Games.
Výherní číslo: 1
Výherce: Jiřina Votřelová

Gratuluji k plakátu - poslal jsem email, na odpověď s adresou, kam to mám zaslat, je 48 hodin.

SLOVO NA ZÁVĚR
Jste nejlepší! Opravdu, děkuji všem za účast. A hlavně za vzkazy, co jste připojovali ke svým emailům. Všechno jsem si poctivě a s radostí přečetl. Určitě mě tohle všechno motivovalo k tomu, udělat co nejdříve další soutěž. Jen vymyslím něco zajímavého, ať se u toho nenudíme. Tahle anketa mi udělala radost, bylo fajn se dozvědět, jak to vlastně všichni vidí a kdo je jejich oblíbenec, nebo i jiné informace. A hodně z vás chtělo vědět, kde jsem ten odznáček sehnal. Všechny tyto věci nakupuji zde - http://www.fantasyobchod.cz/ A můžu s jistotou říct, že je to můj nejoblíbenější e-shop. Mám už odtud tolik věcí, že bych to ani nespočítal. A takových, které jinde neseženete. Takže ještě jednou všem děkuji a přeji krásně prožitou neděli!
David

středa 6. února 2013

Cesty snů


Název: Cesty snů
Autor: Jan Čenis Galeta, Zbyněk Kučera Holub
Počet stran: 365
Série: Asterion
Nakladatelství: Zoner Press
Vydání: 2010 (paperback)
Hodnocení: 4/5

pondělí 4. února 2013

Knižní chvilky #2

Dneska trochu odlehčím a zavzpomínám na včerejší večer s Cestami Snů. Takhle si nějak představuji klid a pohodu. Čaj, piškoty, kniha a klid. Myslím, že jsem četl celkem dlouho, protože kniha už je přečtená.


neděle 3. února 2013

Zloděj blesku


Název: Percy Jackson: Zloděj blesku
Autor: Rick Riordan
Překladatel: PhDr. Dana Chodilová
Počet stran: 399
Série: Percy Jackson
Nakladatelství: Fragment
Vydání: 2009 (hardback)
Hodnocení: 3,5/5

Je mi jasné, že tuhle knížku jsem měl mít přečtenou už dávno. Ale co naplat, každopádně už o ní píši recenzi, to znamená - mám ji přečtenou. A mám ji přečtenou sakra rychle. Kniha má necelých 400 stran, ale ruku na srdce, za 2 večery ji máte zvládnutou. Písmenka jsou velikostně co pro šeroslepého důchodce (nic proti nim) a z nevyužitého místa v knize bych mohl udělat další. Po všem tom prskání mi ale došlo, že kniha je určena pro mladší čtenáře a já starý cahan sklopím uši a nebudu se moc vyjadřovat. Eh, pozdě.

Pojďme se ale podívat do příběhu. Co by samotná myšlenka narvat bohy do našeho moderního světa, se mi strašně líbila. Ares - neohrožený motorkář, Poseidon - plážový pohodář a Dionýsos s tričkem AA (anonymní alkoholici). Tohle je prostě vtipné a rázné, tak to má být. Navíc je zde přítomnost bohů vysvětlena opravdu jednoduše, aby to pochopil úplně každý. Což je velké plus pro autora, ne každý to takhle dokáže. Jenže jen se samotnými bohy by byla nuda, ne? Bohové jsou přeci jen podobní lidem. (nebo lidé bohům? Co já vím, sakra) Naši obyvatelé nebes, či podzemí si taky rádi vrznou. A to klidně i se smrtelníky.

"Lidé se zvedli jako zhypnotizovaní, ale motorkář pohrdavě máchl rukou a všichni se zase posadili a vrátili se ke svým rozhovorům."

A potom z toho vznikne problém. A ten problém se jmenuje polobůh. Je to dítě, které je hyperaktivní a má nějakou poruchu čtení, nebo psaní. Náš hrdina Percy - chvilka napětí - je polobůh! Svou mámu zná, ta je obyčejná. Ale otce ne. To je bůh a my nevíme jaký. Já vám to tady ani neřeknu, na to si musíte přijít sami. Percy tu skutečnost, že je tím, čím je, neví od narození. Dozví se to až po nějaké té šlamastice a to celkem drsným způsobem. Já bych to osobně asi tak rychle nepřijal, ale každý jsme jiný a Percy, jak teď už víme, je ještě "jinější".

Teď k samotnému příběhu. Percy společně ještě s ostatními, kteří jsou buď stejní jako on, nebo jinak nadpřirození, se musí pustit do nelehkého úkolu. Někdo ukradl blesk. Diův blesk. Tady nejde moc o to, co to umí, ale že je na něj ten milý fousáč celkem pyšný. A tak z jeho ztráty není vůbec nadšený. Podezírá z toho jiného boha, ten říká, že to neudělal, že to udělal jiný. No jako malí. A nějakým způsobem padne podezření i na Percyho. Takže je z něho chudáka zloděj, i když vlastně nic neukradl. Ale takový už je život poloboha. Podaří se mu dokázat, že on není tím loupežníkem, nebo ne? Nebo to dopadne úplně jinak? Dobře, přestávám. Je mi jasné, že většina z vás to moc dobře ví, protože to četla už dávno. Ale aspoň pro tu malou hrstku lidí, kteří to třeba ještě nečetli.

"Clarisse mě srazila na kolena a začala mi cpát hlavu do záchodové mísy."

Kniha se četla svižně (nejen kvůli mega písmenkům), ale i díky tomu, jak čtivě a zábavně byla napsaná. Autor se snažil hodně často o vtipné vsuvky a já můžu s klidem prozradit, že se mu to opravdu dařilo. Vypadá to, jako by kniha byla bez chyby. Tak proč "jen" 3,5 hvězdy? Ze začátku jsem měl pocit, že jsem divný. Knihy mě absolutně nebavila, naštěstí se to už na 50. stránce obrátilo o 180°. Ale stejně, ten pomalý rozjezd jí neodpustím. Druhá věc - předvídatelnost. Bohužel, kniha je hodně předvídatelná, ale to ji neubírá na kvalitě. Jen si občas postesknete, že to dopadlo zase tak, jak jste předpokládali.

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.


Knižní série - aneb jedna kniha nestačí (trilogie)

Pokračování takového mého osobního výčtu knižních sérií, který jsem buď četl, nebo si chci přečíst. Tentokrát se podíváme na trilogie. Uvidíme, kolik se mi jich podaří vyšťourat.

1. Pán prstenů
Autor: John Ronald Reuel Tolkien
Žánr: Fantasy

Trilogie všech trilogií. Epické fantasy, můj nejoblíbenější svět. Tohle je Pán prstenů. A mnohem více. Pro mě srdeční záležitost - knihy, ke kterým se pokaždé rád vrátím. Uchvátil mě zde nejen příběh, ale celý svět. Vymyšlený úplně od základu, společně s nadpřirozenými postavami a Tolkienovým vlastním jazykem. Téhle knize musel věnovat spoustu úsilí a času a jde to sakra poznat!

Díl 1 - Společenstvo prstenu, Díl 2 - Dvě věže, Díl 3 - Návrat krále

2. Milénium
Autor: Stieg Larsson
Žánr: Detektivní

Tak tohle byla pecka. Knihy, od kterých jsem se nemohl odtrhnout. I když mi detektivní žánr moc nevoní, tohle by si měl přečíst každý. Autor využívá svého potenciálu na 200% a vy do úplného konce opravdu nebudete vědět, jak to dopadne. Ale můžete o tom přemýšlet. A to je na tom skvělé. Autor vás prakticky nechává v nevědomosti a tím vás donutí pořádně popřemýšlet nad tím, jak to asi všechno bude. Trefíte se?

Díl 1 - Muži, kteří nenávidí ženy, Díl 2 - Dívka, která si hrála s ohněm, Díl 3 - Dívka, která kopla do vosího hnízda

3. Hunger Games
Autor: Suzanne Collins
Žánr: Dystopie

Kdo by tuhle trilogii neznal. Nápad nahnat několik dětí do arény, kde se postupně zabíjí - tohle prostě musí zaujmout. U mě ale autorka vyhrála hlavně tím, že u toho nezůstala. Kniha má totiž mnohem hlubší význam. Možná i proto u mě vede 3. díl, ve kterém jde o všechno. Ne, že by v předchozích dvou nešlo - ale jiným způsobem. Každopádně je to čtení, které vás nepustí. Připravte se na spoustu mrtvých. To, že jsou v knížce děti, autorce nezabránilo sem tam udělat pořádný masakr.

Díl 1 - Aréna smrti, Díl 2 - Vražedná pomsta, Díl 3 - Síla vzdoru

4. Diablo - Válka hříchu
Autor: Richard A. Knaak
Žánr: Fantasy

Trilogie Diablo - nenechte se zmást. I když nese název Diablo, tak toho s hrou nemá moc společného. A je to jen dobře. Příběh se odehrává daleko dříve, než nám starý známý ze hry. Jde tu o člověka, který v sobě objeví sílu, kterou zamotá hlavu jak pekelným, tak nebeským mocnostem. Ač se to nemusí na první pohled zdát, kniha je hodně o nalezení morálky a pokory. O boji mezi obyčejnými lidmi a nadpřirozenými bytostmi. Lidé nejsou tak bezmocní, pokud věří.

Díl 1 - Dědičné právo, Díl 2 - Hadí šupiny, Díl 3 - Skrytý prorok

5. Kroniky Havranů
Autor: Barclay James
Žánr: Fantasy

Tak na tohle se teprve chystám. Samozřejmě to bude trvat, než se k tomu dostanu, ale stejně - vidíte ty obálky? Jsou nádherné, to v knihovně prostě chci! Doufám, že příběh bude stát za to, když už se rozhoduji kvůli obálkám. :D Zatím mě ale ještě můj úsudek nezklamal, takže mu budu věřit i nadále.

Díl 1 - Zloděj úsvitu, Díl 2 - Poslední stín, Díl 3 - Dítě noci

6. Bohatýr
Autor: Juraj Červenák
Žánr: Fantasy

Tohle mě taky teprve čeká, tak uvidíme. Jenže mě toho čeká tolik!! Potřeboval bych trochu víc času. No, doufejme, že život ke mne bude milostivý a dopřeje mi spoustu času na čtení. Nerad bych o něco přišel.

Díl 1 - Ocelové žezlo, Díl 2 - Dračí carevna, Díl 3 - Bílá věž

7. Husitská trilogie
Autor: Andrzej Sapkowski
Žánr: Historická fantasy

Pořád jsem se k tomu nedostal, ale to nevadí. Do pořadníku to zařadit můžu, ne? Jde o husity - kteří jsou mi celkem sympatičtí a jde o Sapkowského, který je mi sympatický víc než dost. Jeho Zaklínač mi učaroval, Zmije neurazila a na tuhle trilogii jsem hodně zvědavý. Je mi jasné, že to Zaklínače nemá šanci překonat, ale pořád to může být vcelku zajímavé čtení.

Díl 1 - Narrenturm, Díl 2 - Boží bojovníci, Díl 3 - Lix Perpetua

Tak to by stačilo. Nechci hledat nějaké trilogie na sílu a víc mě jich v tuto chvíli nenapadlo. Co Vy, četli jste z toho něco? Nebo máte tip na nějakou úplně jinou? Jak se vám líbily a které naopak vůbec?

sobota 2. února 2013

Eragon


Název: Eragon
Autor: Christopher Paolini
Překladatel: Olga Machůtová
Počet stran: 477
Série: Odkaz dračích jezdců
Nakladatelství: Fragment
Vydání: 2004 (hardback)
Hodnocení: 4/5

Eragon je kniha, kterou jsem už kdysi četl. Je to bohužel tak dávno, že jediné, co mi zůstalo ve vzpomínkách, byli draci. Není to moc, ale k tomu, abych si to chtěl znovu přečíst (a tentokrát nejen tento první díl) to stačilo. Miluji fantasy, miluji draky a je mi úplně jedno, jestli je ta kniha určena pro mladší čtenáře, nebo ne. Navíc - viděli jste tu mapu, která je natisknutá v knize? To je prostě skvělé. Tolkien to ví, Martin to ví... A i Paolini to ví. Prostě mám rád, když se můžu při čtení podívat, kde se zrovna nacházíme.

Pohybujeme se ve světě Alagaesie. Moc hezký svět, abych vám pravdu řekl. Najdeme tu všechno, co bychom od fantasy světa požadovali. Jsou tu lidé, kteří jsou samozřejmě rozdělení na zlé a dobré. Pak tu máme elfy, kteří jsou když už nic - tak vznešení a taky trpaslíci, kteří mají ve většině knih status tvrdohlavých vousáčů. Potom spousty temných postav, které mají za úkol škodit komukoliv, kdo by se trochu zajímal o dobro říše. A jako třešnička na dortu - draci. Nebo drak? To je jedno. Každopádně jsou tady a to je hlavní.  Moc hezké je sledovat jejich vývoj. V tomto případě vývoj dračice Safiry. Z vejce, až po dospělého jedince chrlícího oheň. Tohle všechno stihne za jeden díl.

"Když se blížili k zemi, zvedla křídla vzhůru, až se naplnila vzduchem jako veliké vaky, a přistála na zadních nohou."

Kniha je postavena na přátelství a důvěře člověka s drakem. To je něco úžasného a mně to hodně imponovalo. Celou knihu. Je zde nespočet situací, kdy se musí Eragon spolehnout na Safiru a zase naopak. Mají mezi sebou spojení a ne jen tak obyčejné. Cítí, když druhého něco trápí, nebo bolí. Tohle je pouto, které nejde jen tak přetrhnout. A jsem si jistý, že ho bude chtít zničit hodně lidí, které na svých výpravách ještě potkají. 

Co se týče Eragona, je to kluk někde v pubertě, ale osud mu nepřál a on je nucen hodně rychle dospět. Má před sebou úkol, který je nám všem sice dobře známý, ale rozhodně není jednoduchý - zachránit svět. Aspoň že má kolem sebe přítele, se kterým tohle všechno může absolvovat. Safiru. Dračici, kterou našel ještě když byla nevylíhnutá. Stal se z něj dračí jezdec, ať chce nebo ne a to s sebou nese určité povinnosti. Kdo z vás by do toho ale nešel, kdyby jste měli po boku draka.

Jakmile se vzduchem rozezněly drsné výkřiky urgalů a z ústí tunelu se začaly valit temné postavy, zazněl rozkaz, aby byly překlopeny kotle smůly, a do lačného hrdla tunelu se z nich vylévala vařící tekutina.

V knize se hodně bojuje, válčí a soupeří. Ať už je to proti urgalům (které si představuji nějak podobně jako skřety), nebo různým vyšším silám. Celou cestu našeho Eragona bude někdo chtít zabít, nebo zajmout. A protože ani Eragon není všemocný, hodně krát se tohle všechno tak zamotá, že sami nebudete vědět, jak z toho ven. Ale my mu musíme držet palce a pomáhat mu, jak to jen jde. Sám to nemůže zvládnout, soupeři jsou moc silní a nemají slitování.  První díl Odkazu dračích jezdců mě bavil. Autorovi se povedlo vytvořit zajímavý svět, který stojí za prozkoumání. Kniha se čte rychle a sama, nemusíte hledat žádné složitosti. Příběh je krásný i v tom, jak jednoduše se dá podat. Paolini ho předkládá na zlatém podnose a k tomu ještě s dezertem. Knihu doporučuji opravdu všem, kteří ji ještě nečetli. Já vím, že takových moc nebude, ale i přes to.

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

Hladová hobití soutěž!

Ahoj všichni!
Tak jak jsem slíbil - dneska je sobota a já dnešním dnem zahajuji soutěž. Nebudu to nějak protahovat, začneme tím nejzajímavějším. O co se soutěží?

Cena č. 1 - Odznáček Hunger Games
Cena č. 2 - Plakát Hobit

Není toho moc, ale pro změnu to nejsou knížky, tak doufám, že budete spokojení. Pravidla soutěže jsou jednoduchá.

1. Soutěže je pro ČR i SR.
2. Soutěžící musí být starší 13-ti let.
3. Soutěž trvá od 2. 2. 2013 - 9. 2. 2013
4. Každý se může zúčastnit soutěže pouze o jednu cenu podle jeho uvážení. Takže buď budete soutěžit o odznáček, nebo o plakát.
5. Výherce bude vylosován 10. 2. 2013 a má 48 hodin na to, aby odpověděl na email, jinak jde výhra k dalšímu vylosovanému.

Možná jsem na něco zapomněl, tohle dělám poprvé. Co se týče samotného soutěžení, tady jsou informace.

Soutěž o HG odznáček
1. Do emailu napíše předmět Hunger Games, nebo jakýkoliv tvar tady toho. Emaily bez předmětu nebudu otvírat.
2. Napíše tam své celé jméno + knižní blog (pokud má) - spíš pro mě, abych se mrkl, není to podmínka.
3. Napíše jméno své nejoblíbenější postavy z HG a nejlepší díl.
4. Čtvrtý bod je nepovinný, ale klidně tam můžete napsat nějaký vzkaz i mně. :))

Vzor:
Předmět: Hunger Games
1. David Holec - http://livefantasylife.blogspot.cz/
2. Haymitch
3 - Síla vzdoru
4 - Ahoj, máš hezkou košili. :D

Soutěž o plakát Hobbit
1. Do emailu napíše předmět Hobbit, nebo jakýkoliv tvar tady toho. Emaily bez předmětu nebudu otvírat.

2. Napíše tam své celé jméno + knižní blog (pokud má) - spíš pro mě, abych se mrkl, není to podmínka.
3. Napíše jméno své nejoblíbenější postavy z Hobbita (knihy, nebo filmu) + další knihy co od Tolkiena četl (když žádné nebudou, nevadí to)
4. Čtvrtý bod je nepovinný, ale klidně tam můžete napsat nějaký vzkaz i mně. :))


Vzor:
Předmět: Hobbit
1. David Holec - http://livefantasylife.blogspot.cz/
2. Medděd
3. Trilogie Pán Prstenů, Silmarillion
4. Ahoj, vypadáš jak glum. :D

A teď by se ještě hodilo znát e-mail, na který máte psát, co?
2david.holec91@gmail.com

Takže mi prosím hezky odpovídejte na otázky, je to pro mě důležité, využiji to. Doufám. že jste s výhrami spokojení a pokud se soutěž bude líbit, brzy uspořádám něco dalšího. Ohledně toho se můžete samozřejmě vyjádřit v komentářích. Mějte se hezky!

PS. odznáček v ruce i plakát (tady visí na zdi - pro vás mám nový, krásně zabalený) a hrníčkem se jen chlubím, ten je můj. :D :) (ale nikde není psáno, že se něco podobného nemůže objevit třeba v další soutěži)