středa 22. května 2013

Thorgal - Dítě z hvězd


Autor: Rosínski, Hammea, Sarnová
Překladatel: Jana Žůrková
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2012
Žánr: Fantasy
Počet stran: 283



Thorgale, Thorgale... 
Hned na začátku bych chtěl zdůraznit, že kniha byla výhrou od časopisu Pevnost - které tímto děkuji. Každopádně sám bych po této knize v obchodě nesáhl. Ale když už ji mám půl roku doma, měl bych si ji přečíst. 283 stran není moc a ještě to umocňuje těch 10 řádků na stránku (přeháním, ale narážka je jasná). Nic pro mě už na první pohled. Velká písmena a malý rozsah. Aspoň to čtení bude utíkat, pokud tam příběh stojí za to. A stál? Dá se říci tak napůl. Musel jsem vycházet z toho, že je to vlastně "pohádka". Doporučený věk na čtení této knihy je o jedno desetiletí níže, než můj.

Thorgal je sirotek, kterého najde náčelník Vikingů po nevydařené výpravě. Nikdo neví, odkud se vzal, proč byl umístěn mezi skalami v železné kolébce a co je vlastně zač. Náčelník Leif se ho ujme, protože sám syny nemá - jeho žena má nějaký zdravotní problém. Je tedy skvělé, že jedno dítě našel, protože se mu to hodí do krámu. Udělá z něj dědice a bude náčelníkem, až Leif sám natáhne bačkory. Jenže stojí o něco takového dítě v kolébce? Není to Viking. Jak to může asi dopadnout?

Život plný nenávisti a utrpení
Ostatní lidé ve vesnici už z Thorgala takovou radost nemají. I když to nedávají moc najevo, protože respektují náčelníka, tak nejsou spokojení. Kdo si ale rád pustí pusu na špacír, je naše hlavní záporná postava - Gandalf. A tady se pozastavím. Prosím, vysvětlete mi, jak může někdo v dnešní době dát postavě takové jméno? Nejen, že jsem si celou knihu představoval, že Gandalf je stařík s kloboukem a plnovousem (což sakra není pravda, je to statný a krutý Viking), ale celou knihu mě honily myšlenky na Pána Prstenů, a že bych si měl znovu přečíst třetí díl.

Autoři si hodně zavařili, když mě přiměli myslet na úplně jinou knihu. Příběh samotný totiž nijak neohromí, aby vás vtáhl zpět. Dítě, které je odmalička utlačované, nikdo ho nemá rád a Gandalf mu po smrti Leifa dělá ze života peklo. Potom se z čistajasna objeví něco, co Thorgalovi změní dosavadní život a i když mu pak sem tam něco nevyjde, už je z něj tak dobrý bojovník, že se nemá čeho bát. Problém - vyřešen, problém - vyřešen. A takhle to je celou knihu. Ta malá a bezvýznamná dějová linka, kdy se Thorgal touží dozvědět něco ze své minulosti, vás taky moc nenadchne.

Jednou a dost
Kniha měla prostě štěstí. Že je tak krátká a že jsem si rád přečetl část o tom, jak Thorgala vyhostí z vesnice a on si musí v přírodě poradit na vlastní pěst. Škoda, že se tam autoři nerozepsali více. Milostná scéna byla naopak poslední tečkou a ranou mezi oči. Opravdu. Thorgala už nejspíš z knihovny nevytáhnu. Pokud máte rádi Vikingy... ale co si to namlouvám. I já mám rád Vikingy a nijak zvlášť mě to nebavilo. Chtělo to více drsnější akce, výraznější postavy a neškodilo by i sem tam popsat, kde se vlastně nacházíme. Ale já vím, je to pohádka. Proto určitě doporučuji všem, kteří mají rádi příběhy, kde je na konci všechno šťastné a růžové, jako by si každá postava dala dávku LSD.

+ Thorgalův život v přírodě
+ Vikingové

- jednotvárný příběh
- jednoduché postavy

30%

Žádné komentáře:

Okomentovat