neděle 14. července 2013

Noční klub #1


Autor: Jiří Kulhánek
Nakladatelství: Poutník
Rok vydání: 2002
Série: Noční klub (#1)
Žánr: Sci-fi
Počet stran: 408




Když se chce, všechno jde. I nezvracet.
Dostat se dnes k této sérii je úkol vcelku obtížný. Jak se ale říká - když se chce, všechno jde. A šlo i tohle. Pan Kulhánek nestojí o další dotisk těchto knih a v základu je jich žalostně málo. Tím se jejich cena několikanásobně zvedla a částku, kterou za ni dneska chtějí, by poznal i dospělý člověk na výplatě. Opravdu za to Noční klub stojí? To nikdo nemůže říct, dokud si ho nepřečte. A já ho přečetl. Takže vám to teď řeknu.

Pokud máte slabší povahu - nečtěte to. Jen se budete zbytečně rozčilovat, jak pořád musíte zavírat oči, obracet stránky a uklidňovat své žaludeční šťávy. Každou chvíli někomu vystřelí mozek, useknou ruku, nebo nějakým způsobem znetvoří jeho tělesnou schránku. Kouzelné. A víte proč? Jiří Kulhánek to totiž dokáže napsat takovým stylem, že není jisté, zda hlavní postava nakupuje, nebo zabíjí. Jen podotýkám, že v knize se rozhodně více zabíjí, než nakupuje. A když už se nakupuje, tak něco, čím se dá zabíjet.

Drink si tam nedávej
Co je to Noční klub? Rozhodně si nepředstavujte podnik, do kterého přijdete a dají vám drink. Noční klub je totiž hlavně stav mysli. Organizace, která potírá zločin a nemazlí (hehe, Mazlík) se s nikým, kdo porušuje zákony. Asi těžko si vás vytipují, pokud kradete žvýkačky v obchodě. Ale zkuste párkrát přepadnout a zabít nějakého člověka a určitě si vás všimnou. Jen pak negarantuji jejich vstřícnost. Oni moc nemají rádi, když někdo ubližuje jiným. Bezdůvodně. Nebo se špatným úmyslem. Tohle se kryje.

Samozřejmě, že v Nočním klubu nejsou obyčejní lidé. Takhle to nefunguje. Chce to mít obrovský fyzický fond a nějaké nadání. Doporučují schopnost "velmi silný žaludek", nebo "já nezvracím". Ale v zásadě konají dobro. Sice po svém, ale dobro. Všichni moc dobře víme, jak se zákony staví ke zločincům a vrahům. Mnohdy jim ještě pomáhají a to prostě není správné. Je dobře, že je tu něco, co zločincům vpálí kulku do mozku... eh, teda, spravedlivě je odsoudí.

Není to morbidní. Je to přirozené.
Nepředvídejte. Nemá to smysl. Jiří Kulhánek stejně vždycky udělá pravý opak toho, co čekáte. Hlavně proto pak procestujeme skoro celý svět, nakopeme zadky nejen Čechům, ale třeba i Číňanům. Nebo negrům, ale nebojte se, autor není rasista. A je tu ještě jeden bonus. Špičaté zuby, trochu bledý odstín kůže, touha po krvi... říká vám to něco? Zapomeňte na Stmívání, tady zažijete tu pravou řežbu. A víte vůbec, že lidská krev je hnusná? Není nad pravý červený rybí drink. © Tobiáš.

Upřímně doufám, že se nějakým způsobem k této knize dostanete. Jestli to za to stojí? Sakra že stojí! Kde jinde se vám poštěstí udělat něco pro klid slušných lidí, rozpárat břicho negrovi v Marseille, nebo zkusit levitaci? Jen tady. Zažijete více zábavy, než na pouti. A klidně si k tomu můžete pustit i muziku z kolotočů. Aspoň to bude mít tu správnou atmosféru. Však víte, ne? Tády dá, tady dá, tutu - beng, prásk, krev, střeva... Sympatické.

+ nezaměnitelný styl psaní
+ žádné servítky
+ 400 stran plných akce
+ neočekávané zvraty

90%

2 komentáře:

  1. Mně se moc líbí Kulhánkův styl, ale nebavil mě ten děj. Ale stejně jsem to rychle přečetla. :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děj mi taky přijde... přinejmenším zvláštní. :D Styl je osobitý a Kulhánek si na nic nehraje. To se mi líbí. :)

      Vymazat