čtvrtek 14. prosince 2017

Kolosální čísla

Minulý týden jsem měl cestu do Prahy, takže návštěva Comics Centra nesměla chybět. Bylo to sice jen na chvíli, ale jsem vždy moc rád, když se tam můžu stavit. Dvakrát za rok je pro nás, co to máme 350 kilometrů, tak akorát. Zrovna se balila Witchblade, takže přišla řeč i na kolosální knihy. Abych byl přesnější, na číslování kolosálních knih. Protože je před Vánoci, i na bazarech se množí nabídky právě těchto knih. Proč ne, je to zboží jako každé jiné. Akorát jich vyjde tolik, kolik se předem objedná a dotisk je mimo hru. Tohle už se znovu vydávat nebude. A to je důvod, proč kolosální knihy mají většinou kolosální cenu. Když si ji objednáte u CC dopředu, zaplatíte v rozmezí 2-3 tisíce korun, záleží na knize. Pokud vám to unikne, pozdější shánění se prodraží. Hlavně u prvních dílů.


Chystám si udělat kolosální Vánoce. Přes rok opravdu není čas na to, abych si tyhle kousky přečetl. Takže ve svátečním klidu si užiji minimálně první díl Witchblade a Darkness. Hellboye mám za sebou, Conana čtu postupně. Sin City tu chybí, protože ho nemám. Mám ho ale za sebou v jednotlivých knihách. Všechny tyto kousky mají jednu zvláštnost. Číslování. Nejde o nic jiného, pouze jestli jste v době oznámení další kolosální knihy u počítače a objednáte si ji co nejrychleji. Pak si můžete blahopřát, protože máte nízké číslo, které je více méně k ničemu. U některých inzerátů ale slouží k výraznému zvýšení ceny. Co takový Hellboy s číslem 666? Nebo další knihy s 001. To by bylo něco! Mění se tím totiž kompletně celý obsah knihy...





Nebudu lhát, ze začátku mě ty čísla taky zajímaly. Ale to opadne. Knihy prodávat nebudu, číslem zvyšovat cenu taky ne. Navíc si číslováním přidalo CC spoustu práce. Jako by toho nebylo málo. Ale jednou už tam ty čísla jsou, takže asi zůstanou. Pro někoho to má osobní význam, pro jiného obchodní. Vždy bylo takové lehké napětí, když kniha přišla, jaké tam asi bude číslo. 




Spousta lidí taky o kolosálních knihách neví, dozví se o nich až po ukončení objednávek (i když času je na to opravdu dost), takže knihy jdou vidět i na eshopech nebo v knihkupectvích. Samozřejmě ale ne za cenu, kterou si to můžete objednat u CC. Kolosální knihy jsou v prvé řadě skvělé komiksové příběhy, v řadě druhé pak taky byznys, který se díky nedostupnosti a touze po různých číslech vyplácí. Těžko říct, jestli by to bez čísel bylo jinak. 



6 komentářů:

  1. Počkaj, počkaj! Ty si ich rozbalil z fólie?! No si ty normálny?! Však teraz sú úplne bezcenné!!! Ach ach ach...

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. No mě číslo na Kolosální knize vůbec nezajímá, a myslím že člověka co jí nemá a chce ji, tak taky ne a zaplatí cokoliv za kteroukoliv (když na to má). Vlastně je to poprvé kdy jsem se setkal s tím že to někdo takhle řeší. Otevřel jsem tento článek s nějakou naději zajímavé např: myšlenky, bohužel je tenhle článek úplně o h...., éé sorry o ničem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V pohodě Tony :) článek vznikl na popud diskuze, žádná velká myšlenka za tím ani nebyla. Díky za komentář:)

      Vymazat