čtvrtek 22. března 2018

Baltimore 2 - Prokleté zvony

Těžko říct, jestli můžeme v Mignolově případě mluvit o "hrdinech" jako takových. Určitě ne v tom komiksovém slova smyslu. Svět není jen černá a bílá. Neexistuje jen dobro a zlo. Je spousta věcí mezi tím. Zvláštní rozhodnutí, ovlivnění, kompromisy. A pokud máte ve světě, který nemá jen dva póly, obstát, přijdete tomu na kloub vcelku brzy. Prokleté zvony nejsou jen příběhem o pokračující touze po pomstě, která se táhne od Morových lodí. Je to putování člověka, který ztratil úplně všechno. Důvodů k přežívání moc nezbylo, ale nenávist je silný pohon. A Baltimore má nenávisti plnou nádrž.


Cesta jednonohého dobrodruha nás tentokrát zavede na malý moment do Švýcarska, protože tam vedou i stopy Haiguse. Stopami po tomto upírovi rozumíme spoustu rozsápaných mrtvol, visící střeva na stromech a jiné dekorace. Zvláštní mor sice ukončil válku jak ji lidstvo znalo předtím, ale to neznamená klid. Právě naopak. Všechno to násilí probudilo prastaré síly k životu. A ty toho moc jiného, než zabíjení, neznají. Zkažená doba znamená i zkažené lidi. Ne každý se bude schovávat, čekat na smilování Boží (ne v podobě inkvizitora, toho potkat nechcete). Někteří budou chtít využít situace a trochu si přilepšit. Důrazně se to nedoporučuje, protože 9 z 10 takových případů končí smrtí. A ten jeden? Uvidíte sami.


Hlavní dějová linka se odehrává později v rakouském městečku Bludeschtag. Každé město má svého podivína. Nebo tisíc. Tady je jím stává jistý bavorský voják, který v nedalekém klášteře prý vymýšlí lék na mor a další neduhy, co tento svět trápí. Jako třeba to proměňování v upíry. Někomu to prý vadí. Baltimore každopádně kašle na nějaké léčení, chce zabít Haiguse. Osud ale chtěl, aby se mu tyto dvě věci do sebe trochu zaklínily. Musí se vydat do kláštera, protože tam kromě blázna, který chce vyvolat další staré síly (jakoby jich už tu nebylo dost), by měl být i Haigus. Baltimora čeká nelehké rozhodování při honu za přízrakem. Je jeden z mála, který si dokáže poradit s tou havětí, která se venku množí. Přechází tím ale na něj zodpovědnost za ten zbytek lidí, kteří nejsou nakažení? Morální dilema.


Kromě Baltimora a Haiguse, kteří si v tomto díle hrají na kočku a myš, je tu ještě další nebezpečí. Inkvizitor v Prokletých zvonech odhalí čeho je schopný a jaké prostředky k tomu bude využívat. Nic hezkého pro hříšníky. A jen tak mimochodem, pro něj je hřích i chleba spadlý na zem. Tak si dejte pozor. Kombinace těchto elementů - upíři, Baltimore, prastaré síly, bavorský blbec - dá do chodu události, které pokud nebudou včas zastaveny, poteče krev. Spousta krve. Všechno je to spojeno dokonalou kresbou a neskutečně silnou atmosférou, která dýchá z každé stránky komiksu. Baltimore je výborná záležitost, která si na nic nehraje. Druhý díl rozjíždí příběh zase o kus dál, ale dobojováno není. Jak by řekl Baltimore, na to je jediný lék. Smrt.

                                   Výtisk můžete zakoupit na stránkách Comics Centrum.




1 komentář: