pondělí 30. dubna 2018

Pochmurný kraj: Hejna běsů

Pokud jsem si něco za posledních pár let oblíbil, jsou to hororové příběhy v komiksech. Už dávno neplatí, že není z čeho v tomto žánru vybírat. Ragemoor, Zámek a klíč nebo Duchové mrtvých, to všechno sem můžeme počítat. S narůstajícím počtem těchto příběhů je také větší možnost srovnávat. Do toho přichází Pochmurný kraj, který už svým názvem napovídá, že asi nepůjde o putování jednorožce růžovou zemí cukrové vaty. Ne, přesuneme se do sychravého, syrového a surového prostředí, mezi lidi, kteří mají na svědomí hrozné věci, mezi věci, které mají na svědomí hrozné lidi. Takto zní definice Pochmurného kraje.


Čarodějky byly v minulosti problém, který se řešil vcelku jednoduše. Ne humánně, o to vůbec nešlo. Pověsit na hranici a upálit. Jedna taková čarodějnice se objevila i v Harrow County. Obyvatelé toho vydrželi celkem hodně, nedá se jim upřít, že se snažili. Jenže jednou se ta pomyslná hranice překročit musela. A bylo třeba jednat. A jak se zbavit čarodějnice, která by teoreticky mohla vyléčit i sama sebe? Nebudu prozrazovat více, snad jen to, že úkonů bylo více než ten konečný na hranici. Pro jistotu. To si tak při večeru upalujete čarodějnici, která vám z ničeho nic slíbí, že tohle bezpráví nezůstane nepotrestáno. Nezkazilo by vám to večer?


Zmíněnou událostí je odstartována série událostí, které se nebudou moc příznivě vyvíjet pro naši hlavní postavu Emu. Ema je vcelku obyčejná holka, žije na statku a pomáhá otci. V noci se často budí ze zlých snů, slyší řev běsů, na jazyku pachuť hlíny. Pořád obyčejná? Těžko říct. Její otec žije v neustálém strachu, nejistotě. Není to zlý člověk, ale jde vidět, že skrývá tajemství. Odporné tajemství. Ema nic netuší, právě proto je ještě více zmatená. Není trochu podobná té čarodějnici, kterou před 18 lety upálili? 


Kniha si od začátku až do konce nese doslova syrovou atmosféru, nedává prostor k radosti, pohodě, a to ani příběhem, ani kresbou. Pokud vám nic neříká slovo běs, tady se dozvíte, co to je, jak vypadá. Děj je zajímavý svým průběhem a zpracováním. Není černá a bílá, není dobro a zlo. Některé věci se prostě nedají definovat tak jednoduše. A Pochmurný kraj je takových věcí plný. Zkuste se vžít do role Emy, která za svůj osud nemůže, ale na to se jí nikdo neptá. Jediné, co chtějí je, aby nesla následky. A je vůbec ona ta, kterou hledají?

Komiks můžete zakoupit na stánkách Comics Centrum.






2 komentáře:

  1. Pěkné předstaní knihy, ale chybí nějaké hodnocení,recenze - co se povedlo, co ne....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak i myšleno, spíše jako uvedení do děje, o čem ta kniha je. Pokud bych měl za sebe napsat co se povedlo, tak určitě zasazení toho příběhu do kresby, tím jsem nejvíc nadšený. Co se nepovedlo? Těžko říct. Trochu rozporuplný mi přišel začátek knihy, kdy se lidé vlastně jen bránili zlu, ale musí za to stejně trpět. Ale to není nepovedené, spíše na zamyšlení, protože to tak být může. A leckdy je.

      Vymazat