úterý 12. června 2018

Dračí Hrobka - Jiří Mikulík

Po dlouhé době jsem měl zase možnost toulat se fantastickým světem, kde každé vaše rozhodnutí zásadně mění to, jak se váš příběh bude vyprávět, jakou cestou se vydáte a co vlastně všechno zažijete. Řeč je samozřejmě o gamebooku Jiřího Mikulíka, kde se stanete Gabrielem Knoxem. Dostal se ke mně už třetí díl, který nese název Dračí Hrobka. Pamatujete si, jak jsme se společně snažili najít zázračnou kněžku? Nebylo to jednoduché. Dokonce bylo třeba se vracet zpátky, kvůli neúspěchu. Tady totiž nedostanete nikdy nic zadarmo (až na vaše nadání, svým způsobem). 


Na začátku samotné knihy je pro mě srdcová záležitost barevná mapka, podle které se můžete orientovat. Je to od Jirky už takový standard, ale stejně se nad tím vždycky pozastavím. Pokud už jste předchozí díly hráli nebo ne, určitě stojí za to si připomenout, jak tu věci chodí. Pokud máte postavu rozehranou, pokračujte! Pokud ne, vytvořte si novou, sami si zvolte, čím budete. Důrazně se ale doporučuje projít předchozí knihy, ať máte postavu vyšperkovanou. A hlavně, ať jste součástí tohoto fantasy dobrodružství od úplného začátku. 


Co se totiž Jirkovi nedá vytknout, je úspěšná snaha o propojení gamebooku a velmi silného fantasy dobrodružství. Tato skutečnost mě baví už od prvního dílu a jen se to zlepšuje. Nečekejte kusý příběh, skoky z čísla na číslo bez pořádné logiky a propojení. Tady to všechno hraje, ať už dostáváte nabídky práce kvůli vaší pověsti, bojujete s nemrtvými nebo s žoldnéři, kterých je v tomto díle požehnaně. Nezapomínejte, že nezáleží jen na zbrani, kterou nosíte. Máte spoustu speciálních schopností a vlastností, které se vyplatí používat. 


Je tak trochu pravidlo, že s každým dalším dílem dostáváme další porci otázek a jen malou část odpovědí. V třetím díle si jdeme pro další, protože na tom závisí osud lidí. Jak jsem říkal, kromě promyšleného soubojového systému tu máme plnohodnotný příběh, který by neměl problém fungovat i bez těch čísel. Ale to bychom přišli o většinu napětí z rozhodování, vítězných bitev a náhodných setkání. A o to se obrat nenechám. Nechci tu vyzrazovat střípky z příběhu, ale jeho epičnost nabírá na obrátkách. 


Po dokončení třetího dílu je vhodné napsat, že pokud je tu někdo, kdo se pořád nerozhodl, zda-li mu tyto gamebooky stojí za pozornost, má jedinečnou příležitost svůj postoj změnit. Přeci jen, tři díly - s tím už se dá pracovat, je jasné, že gamebooky Gabriela Knoxe mají potenciál a také svou základnu fanoušků. Naskočte do skvělé fantasy série, která bude na svém konci mít osm knih. Tomu už se dá říkat pořádná nálož fantasy atmosféry, kterou můžete ovládat a prožívat na vlastní kůži. Do toho.

Knihu si můžete objednat zde: DRAČÍ HROBKA


Žádné komentáře:

Okomentovat