čtvrtek 25. dubna 2013

Dům mrtvých

Autor: Steven Erikson
Překladatel: Dana Krejčová
Nakladatelství: Talpress
Rok vydání: 2003
Série: Malazská kniha padlých (#2)
Žánr: Fantasy
Počet stran: 711





Fantastické pokračování
V pořadí druhá kniha ze série Malazské knihy padlých. A co nás čeká? Mnoho nových i starých postav, střetů, soubojů a různého pletichaření. Druhý díl si mě dostal ještě více, než první. Je sakra těžké si rozmyslet, na jakou stranu se vlastně postavíte a která postava bude zrovna ta vaše. Když si můžete vybírat z několika národů, které mají každý svou specialitu. Co třeba nájemní vrazi, to je dobrá partie! Nebo mágové? Či něco z úplně jiného soudku, například starobylý a neohrožený válečník, hledající strašlivou pravdu? Ať tak či tak, budete nadšeni z každého příběhu, který se v knize odehrává. Není totiž jen jeden. Každá postava tam zažívá svůj, originální a nenahraditelný. Uvidíte sami.

Kdybych měl Dům smrti shrnout do jednoho slova, bylo by to cestování. Málokdy se budeme nacházet na jednom místě, na rozdíl od prvního dílu, kde jsme se hodně dlouho zdržovali v Darůdžistánu. Ale nenechte se zmást, žádná procházka růžovým sadem nás nečeká. Na obálce je hezky vyobrazená poušť. A to je ono. Některé postavy budou mít tu smůlu, že jejich životy budou záviset na tom, jestli naleznou další zdroj vody. Felisín, Heborik a Beneth o tom ví své. A nedostatek nebude jediná překážka, která se jim postaví do cesty.

Přátelství nade vše
Na druhé straně máme dva přátele. Icarium a Mappo spolu cestují a chrání jeden druhého. Mappo má bohužel ve svém deníčku o úkol navíc. Zabránit Icariovi si vzpomenout na jeho minulost. Ta je totiž strašná a neprospělo by to nikomu v celé Malazské říši. Osobně jsem si tyhle dva oblíbil z celé knihy nejvíce. Nejen, že jejich části jsou plné napětí a akce, ale taky můžete sledovat prohlubující se přátelství dvou naprosto odlišných charakterů. A taky Mappův vnitřní boj o tom, co je vlastně správné a jak se zachovat.

Hned po těchto dvou v žebříčku oblíbenosti následuje nájemný vrah Kalam. Jeho osud je složitější, než se na první pohled může zdát. Nejde jen o zabíjení a vraždy. Byla na něm spáchána velká křivda a on to nechce nechat jen tak vyšumět. Vždycky dokáže zkazit den, když se vás pokouší někdo odstranit. Ať už je to jeden člověk, nebo celá garda. Kalam bude přítomen u obou těchto možností. A i když je jeden z nejuznávanějších a nejobávanějších zabijáků, ani on není nesmrtelný. Musí si dávat sakra dobrý pozor, aby mohl dokončit, co začal.

Armády a masakry
Když se cestou potloukají dvě, nebo tři postavy, probíhá to relativně v klidu. Co ale, když je takových postav několik desítek tisíc? Tady začíná trochu problém. Sledovat přesuny jednotlivých armád nehostinnou pouští vás bude bavit, to zaručuji. Háček je v tom, že se k říšské armádě přidávají uprchlíci, kteří nejsou ničím jiným, než hladovými a hlavně žíznivými krky. S tím už se musí velení armády říše nějak poprat a problémy tím rozhodně nekončí. Svobodným armádám, které se chtějí od nadvlády říše odpoutat, vůbec nezáleží na počtu zabitých civilistů. A tak pronásledují říšskou armádu i s uprchlíky a nedají jim pokoj. Mám dojem, že jsem nikdy nečetl něco brutálnějšího. Praktiky některých důstojníků jsou velmi zvláštní. Když si někdo libuje v přitloukání lidských těl na kříže a vydloubání očí, proč ne. Horší je, že postavy na křížích potom ještě dlouho žijí.

Slovo na závěr
Po dočtení druhého dílu mám co dělat, abych se nevrhl na třetí. Knihu jsem prakticky hltal, stránku za stránkou. Erikson vytvořil svět, který má co nabídnout a příběh, který má šťávu. Žádná mazání medu kolem huby a šťastné konce. Tady se na to nehraje. Život je krutý a pokud se náhodou ocitnete v poušti Raraku, přesvědčíte se o tom sami. A bude to bolet. Dobře si rozmyslete, jestli chcete hledat Dům mrtvých, protože k jeho nalezení nevede jednoduchá cesta. Já se do toho ale dal a nelituji. Tak snad přesvědčím i někoho z vás.

+ další porce nových a zajímavých postav
+ příběhy, které ve vás budou vyvolávat opravdové pocity
+ na své si přijdou i milovníci magie a nadpřirozena

- umírá se, umírá... vybírejte si oblíbence opatrně 

100%

4 komentáře:

  1. S tým umieraním mi to pripomína Game of Thrones. Človek si niekoho obľúbi a na druhej strane umrie. Ech... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. U toho prvního dílu to ještě nebyla taková hrůza, ale tady už to pěkně začalo. :D

      Vymazat
  2. brouku, myslím, žes na něco zapomněl.
    No, možná na mě. :D
    Recenze nakopla, sice se do toho nemůžu pustit hned, ale do týdne bych to měla rozečíst. Jsem zvědavá, jestli mi bude připadat taky tak dobrá... x))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aaaa, to šlo tak ráz na ráz, že jsem úplně zapomněl na povinnosti, které jsi mi uložila. :D :/ Nezlob se a čti, třeba se sejdeme aspoň u 3. dílu! :D

      Vymazat