neděle 28. dubna 2013

List od Nimrala a jiné příběhy

Autor: John Ronald Reuel Tolkien
Překladatel: S. Pošustová-Menšíková a P. Štěpán
Nakladatelství: Argo
Rok vydání: 2008
Žánr: Fantasy
Počet stran: 178





Vzhůru do pohádky
Proč zrovna do pohádky? Protože tohle je pohádková kniha. Od začátku až do konce. Našel jsem tu několik příběhů, každý svým způsobem odlišný, ale všechny měly jedno společné. Jejich kouzlo. Od Tolkiena jsem samozřejmě nečekal, že by mě zklamal. Nic takového se ani nestalo. Ale spíše si pojďme říct, co mě na jeho příbězích tak zaujalo. Styl, jakým je kniha napsaná, odpovídá pohádkové tématice. Některé věty mě doslova hřály na srdci. Hodně dlouho jsem byl ponořený do temných a krvavých fantasy románů, plných mrtvol a rozsekaných těl. Vůbec mi nedošlo, jak zapomínám na to, že existuje i druhá strana.

Druhá strana plná víl, skřítků, mluvících psů, kouzelných dědečků se starými klobouky a staříků, kteří celý život pracují na jednom díle. Rozmanitost postav a charakterů je obrovská. I když kniha nemá ani 200 stran, seznámíte se s tolika postavami, že vám z toho půjde hlava kolem. Ale nebojte se, každá je tak zvláštní, že si zapamatujete úplně všechny. Některé už dokonce budete znát z jiných knih. Takový Tom Bombadil, o jehož dobrodružství pojednává celá veršovaná část knihy, je už celkem známá firma. Se zbytkem se seznámíte hned záhy.

Verše jsou stejně dobré, jako věty
Jak už jsem se zmínil, ve veršících se budete protloukat s Tomem Bombadilem a jeho příhodami. Jsou to opravdu krásné příběhy. Na začátku je trochu povídání od autora, abychom se ve všem dobře vyznali. Ať už v tom, co je vlastně Tom zač, nebo který příběh kdo sepsal. Budeme upozorněni, co má na svědomí Bilbo, Sam Křepelka, nebo dokonce Frodo. Ano, všichni do těchto příběhů přispěli svým dílem.

Chcete se dozvědět, jak se na svět vlastně kouká takový Olifant? Co to je? Vy to nevíte? Tak honem, honem si to běžte přečíst. Jak k tomu potom přijde taková Želvozem, Mňoukalové, nebo Kamenný obr? Petr Klíč z toho asi taky nebude mít radost, nemyslíte? Dobře, s tímhle už přestanu. Ale aspoň máte představu o tom, jak se jednotlivé příběhy jmenují. A je jich ještě více, tohle byla pouze ochutnávka. Tom Bombadil totiž moc rád cestuje a ještě radši se potkává s různými postavami. A nechává se k nim pozvat na čaj, nebo oběd.

Pohádky na dobrou noc
Co se týče povídek, ty jsou tu hned čtyři. Pokaždé je hlavním hrdinou někdo jiný a nemusí to být ani člověk. Aspoň v jednom případě to tak je. I když se povídky můžou na první pohled zdát jednoduché, vůbec tomu tak není. V každé hledejte nějaký skrytý podtext, který tam autor schovává. Určitě vám dojde, na co v jednotlivých částech bude narážet. Každá povídka je zasazená do trochu jiné doby a určitě si najdete tu, co vás zaujme nejvíce. Já osobně jsem byl unesený úplně z každé, ale přeci jen, List od Nimrala mě ovlivnil asi nejvíce.

Od Tolkiena se vyplatí přečíst si cokoliv
To, že pan Tolkien umí, už vím z jeho předchozích knih, které jsem četl. Tahle kniha byla ale stejně nevídaným zpestřením mé četby. Vůbec bych se nezlobil za větší rozsah, více povídek a veršů. Ale možná že je to takhle lepší. Člověk si toho pak i více váží a tohle je kniha, které by si měl vážit každý. Ať je vám deset, nebo padesát, na tuhle knihu nebude nikdy brzy, ani pozdě. Až se mě někdo zeptá, co budu číst svým dětem před spaním, znám odpověď. List od Nimrala a jiné příběhy. To je to, co jim budu číst. Protože je to kniha, kterou bych chtěl, aby někdo před spaním čítával i mně.

+ kouzelné povídky plné šťastných konců
+ veršované příběhy, kde se dozvíte mnoho nového
+ místa, které stojí za to objevit a postavy, které stojí za to poznat

100%

6 komentářů:

  1. Z té hromádky knih, co mám právě rozečtené, jsem si vypůjčila i Tuláka Rovera. Taky pohádka, taky nemá ani 200 stran, ale jistých situacích, některé postavy připomínají ty z Pána prstenů :)
    Tuto knížku bych si taky ráda přečetla, už jenom z toho důvodu, že bych ráda věděla víc něco o Olifantovi :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tulák Rover je tu taky! :) A opravdu to stojí za přečtení. Nápadité a vtipné básničky, nebo originální příběhy. Každý si tu najde to svoje. :)

      Vymazat
  2. Tak po téhle recenzi mám neuvěřitelnou chuť sebrat tuhle knížku sestře z poličky a přečíst si ji! :) A kdybych na ni měla čas, tak to asi i vážně udělám. Jen ten čas holt nemám, což mě mrzí. Ono mě celkově štve, že jsem od Tolkiena pořád četla pouze Hobita a přitom máme se středozemskou tématikou doma ty knížky všechny. Uhm... Potřebuji prázdniny, bych se do Tolkienovy tvorby mohla konečně pořádně vrhnout! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak prázdniny určitě už brzy přijdou a bude čas! :) Od Tolkiena stojí za to si přečíst opravdu úplně všechno. Mně taky ještě něco chybí, ale doženu to co nejdříve!! :)

      Vymazat
  3. koukám, že bych si měla doplnit mezery v Tolkienových dílech. Povedená recenze;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Taky mi ještě chybí asi dvě, tři knihy, než budu mít jeho komplet. Ale pěkně postupně, nechci si všechno vyčerpat najednou. :D

      Vymazat