sobota 6. dubna 2013

Magická loď


Název: Magická loď
Autor: Robin Hobb
Překladatel: Jan Kozák
Počet stran: 558
Dílů v sérii: 3 (#1)
Nakladatelství: Fantom Print
Vydání: 2012 (hardback)
Hodnocení: 4/5

Piráti, lodě, moře a plavby. Tohle mě nikdy moc nebralo. Mám rád dobrodružství v divočině, přírodě, nebo třeba ve městech. Takže jsem ke knize přistupoval hodně skepticky a v knihovně ležela 3 měsíce, než jsem se do ní pustil. Chyba, Davide. Chyba! Ukázalo se, že mi je tohle téma nejen sympatické, ale asi ho začnu i vyhledávat. A proč? Přesvědčila mě tahle autorka a tahle kniha. Pojďme se na ni mrknout zblízka.

Lodě, které žijí. Nebo spíše ožívají. To zní zajímavě a rozhodně to zajímavé je. Nejsou živé hned, ale postaveny z magického dřeva a po třech generacích v rukou majitelů oživnou. Ten, kdo se nesmírným způsobem zadluží, aby si mohl takovou loď dovolit, ji živou neuvidí. To je celkem pech. Na druhou stranu zařídí svým potomkům velké bohatství, pokud ji budou používat tak, jak se má. Jedině s živou lodí totiž můžete do míst, kde se dá obchodovat s magickými věcmi a hodně drahými artefakty. A to už za to stojí!

"S pocitem naprosté zrady stála na palubě, kousek od těla svého otce, a myslela si, že cena byla příliš vysoká, že živá loď za otcovu smrt nestála, ani za smrt dědečka a prababičky."

Naše rodinka, která jednu takovou loď vlastní, má ale problém. Tím není nic jiného, než rozepře, které v ní panují. Po smrti kapitána loď ožívá, ale nastává problém, kdo ji má dostat. Chtěl by ji každý, ale loď každého chtít nebude. Na(ne)štěstí existují různé donucovací prostředky, kterými lidé dosáhnou svého, ať už to bude v zájmu lodi, nebo ne. A tak se rodinka rozpadá, ukřivdění utíkají a nepraví si nárokují prakticky všechno.

Na druhé straně tu máme piráty. Ti žádnou živou loď nemají, ale hrozně moc by chtěli. Problém je, že
normální loď takovou živou nemá šanci dohnat. Nikdy. Piráti jsou ale mazaní kluci, třeba si nějak poradí a dosáhnou svého. Mezitím se z nich ale svým způsobem stanou Robini Hůdové. Aspoň mě to tak přišlo. Ne, že by bohatým brali a chudým rozdávali. Oni oberou každého, bez rozdílu. Jen když je to v jejich zájmu, tak třeba i trochu pomohou. A kvůli kapitánovi Kennitovi to v jejich zájmu párkrát bude.

"Etta jen hodila letmým pohledem po Kennitovi, aby viděla, jak se při její lichotce zapýřil."

Celkově se kniha četla svižně a bavila. Jeden problém tu ale přece jen byl. Část knihy řeší absolutně nezáživný a nezajímavý děj, o nějakých hadech. Tyhle části jsem chtěl dokonce přeskakovat. Nakonec mě to donutilo si je přečíst, ale nic by se nestalo, kdyby to tam vůbec nebylo. Hlavně kvůli tomuto kniha nedostane plný počet bodů, i když by mi to udělalo radost. Na druhý díl se těším a nemůžu se dočkat toho, jak to bude pokračovat. Snad mě autorka přesvědčí o tom, že si ten plný počet zaslouží třeba příště.

4 komentáře:

  1. Kedy bude ďalšie video ? :D A inak fakt pekná recenzia.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :D :) A video bude příští týden, asi si jich udělám pár do zásoby, protože teď nemám jak natáčet. :/

      Vymazat
  2. Ty jeden hade, já ti dám, že tě nebavila "nezáživná část o hadech"! :D Hadi byli mí oblíbení a měla jsem je dost ráda! Už jen proto, jak jsou popsaní, by tě mohli zaujmout. Už si nepamatuju, do jaké části jsou představení v prvním díle, takže ti můžu jen nadávat a nemůžu je ani trošku obhájit. Tse.
    Ale abych upokojila tvou nevděčnou dušenku, spratku, Hobb vždycky píšeš šíleně zamotaně a i hadi v jejím psaní mají místo. x))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele, klídek. :D Nemyslel jsem to až tak zle! :D Jinak mi přišli zamotaní jen ti hadi a doufám, že to v dalším díle aspoň trochu objasní. Jinak ale super čtení, o tom žádná!!! :D

      Vymazat