pátek 6. září 2013

Co je uvnitř #2

Další díl mého miniseriálu, tentokrát na téma "úvodní stránka". Na obálce záleží - to rozhodně. Ale já osobně mám rád, když má kniha i hezké první strany. Nemusí tam být nutně ilustrace a obrázky. Někdy stačí jen hezky napsaný text (název knihy a jméno autora) a nic jiného. Někde je to vyšperkované o různé blbiny. A ty jsem právě dnes hledal.

1. Jednoduše, ale hezky!



Tady se vsadilo na jednoduché uvedení a musím říct, že to vyšlo. Můžeme si všimnout například nějaké loga, ať už The Elder Scrolls, nebo Warhammer. Pán prstenů (vydání u MF) má zase hezké runy, ladící k textu. Silmarillion (vydání ARGO) má neobyčejně obyčejný čtverec. Ale i to stačí, aby se tohle vydání Tolkiena stalo mým úplně nejoblíbenějším.

2. Obrázek není na škodu.



Co se týče celkového dojmu, rozhodně vede Magická loď. Ale i u Podzemí to má své kouzlo. Moc knih jsem ovšem s obrázkem nenašel. Asi to není zrovna oblíbená činnost nakladatelů. Každopádně i tyhle dvě jako příklad stačí.

3. Tohle nutí knihu přečíst.


To je prostě paráda. Zaklínače bych měl rád, i kdyby byl napsaný na kamenné desce a obalený v igelitu. Ale tenhle paperback je na tom mnohem lépe. Krásná ilustrace společně s povedeným motivem na vedlejší stránce. Co víc člověk potřebuje k tomu, aby to navodilo tu správnou atmosféru?

A co vy, máte doma nějaké knihy, které se můžou blýsknout svým provedením? Určitě ano, stačí se jen podívat. Na co se mrkneme příště, to ještě nevím, ale nejspíš to bude mít formu videa.

9 komentářů:

  1. Moc pěkný článek, knížky s ilustracemi jsou nejlepší, škoda jen že jich není víc :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Souhlasím. Ilustrace jsou v dnešní době opravdu vzácnost. Je to hrozná škoda.

      Vymazat
    2. Nemáš za co ;), kdybych uměla kreslit tak jdu do toho :DD.

      Vymazat
  2. Moc pěkný přehled. Každý ten příklad má něco do sebe, ale u mě spíš vedou ty obrázkové - takže Živé lodě a Zaklínač.

    OdpovědětVymazat
  3. Zaklínač je povedený, o tom žádná. Živé lodě se mi taky líbí, hlavně ten nápad a to umístění. :) Jinak ale obrázky nepreferuji, stačí mi i hezké textové provedení. Na druhou stranu tím určitě nepohrdnu. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Opět povedený článek. :-) Přesně na tyhle věci se u knihy dívám - obálka, hlavní stránka, případně mapka.. <3 Jak je to takhle pěkně, tak to vyloženě nutí knihu koupit i když nevíš o čem přesně třeba bude. Viz. Lovcovy čepele, to byl nákup. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to je ono. :D A děkuji. :) Lovcovy čepele zklamat nemohly, to je mi jasné. :D :)

      Vymazat
  5. pěkné zamyšlení nad knihami, mě osobně se ještě moc líbí, jak má každá kniha na začátku nějaký citát nebo verš, který se váže k příběhu. Obdivuji ty, kteří v hlubokém moři poezie najdou přesně ten pravý k dané knize.
    Silmarilion a vůbec celou ságu Pána prstenů mám také v tomto přebalu. Líbí se mi ze všech nejvíc. Co se týká Zaklínače, je to jasné, ten může být vytištěný na čemkoliv a bude mě bavit. Minulý rok jsem hezky sesbírala nejnovější vydání a teď se jím kochám v knihovně - asi si to přečtu znovu.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to souhlasím, citáty (když tam sedí) jsou velmi vítaný prvek. :) Argo je prostě třída, tyhle obálky se jim opravdu povedly, na tom není co řešit. Přemýšlel jsem, že si od nich pořídím i LOTRa, toho mám ilustrovaného od MF.

      Vymazat