pondělí 9. září 2013

Psané slovo #9

Už deváté psané slovo. Zkusím se krotit. Ale když já takové články píšu rád, to se nedá nic dělat. Mám za sebou celkem náročný víkend. Většinou jsem schopný za ty dva volné dny přečíst třeba 900 stran. Tentokrát tomu bylo jinak. Volno jsem neměl a za dva dny najel 900 kilometrů. V autě, samozřejmě. A nepřečetl ani jednu stranu. Pokud nepočítám reklamy kolem cest a tak podobně. Nijak záživné čtení to nebylo. Blíží se asi nějaké volby, takže z každého billboardu koukal nějaký šašek a dával naši zemi do pořádku.

Dnes se do toho zase vrhnu. Sedmý díl Malazu nijak nevybočuje z řady a je to vynikající čtení. Chybí mi asi ještě 300 stran, což není moc. Naštěstí mám doma i osmý díl, takže dlouhá pauza mezi tím nebude, maximálně jedna kniha. Dnes jsem byl taky přestěhovat hodně věcí do Ostravy. Za chvilku začíná škola a já tím měním bydliště. Takže Ostravo a okolí, chtělo by to brzy nějaký sraz. 
Mám tam křeslo, nějaký stůl... nedělám si iluze, číst budu hlavně věci do školy, bude toho mraky. Samozřejmě z 99% je to klasika a žádná fantasy. I tak se na to těším. Jen mi bude chybět knihovna, kterou mám tady v Poličné. V Ostravě si udělám nějakou provizorní, protože to pak budu stejně vozit tady.



Co dál? Brzo bude další unboxing, tento týden čekám dvě zásilky. Jednu knižní a jednu herní. Mezitím jsem si aspoň vypůjčil knihu od známého. Vypadá sakra dobře, což neznamená nic jiného, než že si ji budu muset stejně koupit. A vůbec mi přijde, že všechny Šlechtovy knihy mají úžasné obálky. Navíc jsem od něj zatím nic nečetl. Uvidíme, jak obstojí tento autor české fantasy.


A ještě jsem se chtěl zaradovat nad tím, že končí léto. Všeobecně mám léto rád, ale tento rok mi stačilo až nad hlavu. Podzim a zima jsou moje oblíbené období na čtení. Ono to přidává na atmosféře. Sychravo, zima, prší, sněží... a tak dále. Jaro má taky něco do sebe. Jen v tom létě (například letošním) nám to moc nepřálo. Nechat knihu na slunci znamenalo podstoupit riziko toho, že začne hořet.

Tak se mějte parádně a dejte o sobě taky vědět. Co škola? Někomu začala, někteří se ještě válí (ehm ehm). A máme stejný názor na to období, nebo si radši počtete na sluníčko při vyšších teplotách? Těším se zase příště u psaného slova.


12 komentářů:

  1. Co se týče čtení, nejraději mám podzim a zimu, kdy ještě není sníh, ale už je docela zima.
    Jinak jsem totiž furt někde venku, po škole si řeknu, že s kámoškou skočíme do skautské klubovny, kde jsem třeba až do tréninku či podobné. V zimě, když je sníh, si zase užívám sněhových radovánek, jelikož hrozně ráda někoho hážu do sněhu. :D
    Takže podzim, kdy prší a tak, je pro čtení nejlepší. Nic mě od něj neruší. :)
    A o škole ani nepiš! Už jsem stihla napsat tři testy a v tomto týdnu mě ještě dva čekají...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máme to podobně! :D :) A nějaký ten test zvládneš levou zadní, ne? Je to jen škola, mysli na to! :D :)

      Vymazat
  2. .. Ty s tou knihovnou musíš pořád provokovat, viď? :-D A to nemluvím o té pěkné knížce.
    Jinak s Tebou souhlasím, léta už bylo dost, těším se na opadané stromy a příjemné teploty. Sem tam nějaká ta bouřka by nevadila.. k Malazu akorát. :-D
    Sraz v Ostravě můžeš klidně udělat, vůbec by mi to nevadilo. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Provokovat? A já? Nevím, kdo tu provokuje fotkama! :D Bouřka by byla k Malazu ideální! :)

      O nějakém tom srazu popřemýšlím, nebyl by od věci. :)

      Vymazat
  3. Mám ráda teplo. Takové to příjemné, ne velká horka. V tom horku se zvládám akorát tak potit a ne číst. Podzim a zima jsou fajn, když nemokneš a nemrzneš venku. V posteli s čajem a sněhem za okny se to vydržet dá. A samozřejmě s knížkou.
    A škola nám prý začíná příští týden. A vůbec se mi tam nechce. Rok jsem nestudovala, tak to bude velký nezvyk - slušně se chovat, dávat pozor na přednáškách, nevyrušovat, zapisovat si, nebýt drzá na lidi s vyšším vysokoškolským titulem, než je můj. Prostě otrava. A asi mě také čeká hromada české beletrie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jasně, já jsem to tak myslel. Čtení někde na mrazu, nebo pod okapem žádná hitparáda nebude.
      Já to mám za dva týdny, tak budu myslet na Tvůj dřívější začátek. Taky se vrhám do studia po roce, budu si muset na spoustu věcí znovu zvyknout. Přesně jak to píšeš ty.

      Vymazat
  4. já osobně jsem sluneční typ, miluji teplo, hodně tepla, ale letos to naše slunce opravdu přehnalo. Bydlím v paneláku tak jsem si myslela, že se každou chvíli rozteču vedrem (a chudáci naši potkani). Takže ano, těším se na podzim zimu, kdy se zachumám do postele, zapálím solné lampy a ponořím do knih:)
    Všem, kdo šli do školy držím palce, já už to mám za sebou a pilně se budu vzdělávat v bylinkách a superpotravinách, protože za chvíli nebudeme moci mít v obchodě popisky (nařízení EU) :D
    PS: Šlechta se ti bude líbit, zatím jsem četla jen Likarijskou trilogii a Střážce Varadínu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám taky rád léto, ale to co bylo letos.. to bylo trápení. Máte potkany? To je super, jsou to milá zvířátka. :)

      Jen se vzdělávej, já k tomu taky nemám daleko. Trochu se zajímám (ale fakt jen na uživatelské úrovni :D) o potraviny a jídlo jako takové, takže Tě chápu. :)

      A díky, snad bude. Už jen ta obálka.. ta je boží. :D

      Vymazat
  5. Souhlasím s Tebou, také jsem se na teplé období podzimu těšila. Konečně můžu zapalovat svíčky, balit se do hřejivé deky, péct sušenky a číst, když za oknem fouká nebo prší. To je kouzlo, které léto nemá... :-)
    Závidím Ti, že máš tolik času na čtení. Já vždycky přijdu večer domů z redakce a sotva se začtu do první věty, totálně odpadnu, jak jsem unavená. A o víkendu to není o moc lepší, protože je strašně krátký.
    Ale 900 stran za dva dny? No páni! To jsou klasické tři knihy. Jseš fakt dobrej, anebo je ta Malazská kniha opravdu dokonalá, že ji hltáš takhle rychle... :-)
    A v psaném slovu určitě pokračuj. Já ho mám moc ráda. Asi také něco podobného zavedu, aby se na tom mém blogu taky něco objevovalo, když teď nemám moc času na něco většího...
    A je něco, co děláš, piješ nebo jíš jen v podzimních a zimních měsících? A vybíráš si podle tohoto období i knihy, nebo je Ti jedno, jestli čteš něco v létě nebo v zimě? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, moc toho času už nemám. A až začne škola, ještě se to zkrátí. Ale nestěžuji si, jsem pozitivně naladěný člověk. :)

      Jinak bych určitě něco takového na Tvém blogu uvítal, je to příjemné zpestření. Tak doufám, že to tam brzy uvidím a přečtu si. :)

      Já v podzimních a zimních měsících zapaluji vonné tyčinky, vařím si více čajů a samozřejmě nezaostává ani káva. Co se týče čtení, tam už tak vybíravý nejsem a pokračuji v tom, co chci číst. :)

      Vymazat
  6. z dálky jsem ukázala fotku tvé knihovničky sestřičce, protože byla zvědavá, nad čím tak brečím. Pak se zeptala, jestli jsou ty černé knihy (hádám, že myslela Zaklínače) Škola noci. Málem to se mnou seklo. A tohle má být moje krev?!! :D
    Jop, miluju obálky Michala Ivana. Na nějakém knižním srazu prý namaloval nějaké holčině věnování, když ho požádala o podpis. Vlka myslím? Sympatický chlapík, taky bych ho ráda potkala. :D
    Od Šlechty mám jednu milovanou knihu, sbírka povídek Nejlepší den pro umírání. U každé povídky jsem se, až na první, řezala smíchy. A jsou geniální, více méně všechny. Vážně. :D
    Zatím jsem od něj četla jen o půlelfovi Thompsonovi, ale chystám se i na zbytek jeho knih. Jako autora ho mám ráda. Jsem zvědavá, jak sedne tobě. :))

    Léto a čtení se neslučuje. To prostě nejde dohromady. Ani když prší. :D
    A moje milované období je zima, co se čtení týče. Jindy mě to prostě táhne ven. Jen zima mi vadí dostatečně proto, abych zůstala zalezlá. :D

    btw - co z klasiky se chystáš číst? .))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Nebreč mi nad knihovnou ale! Tohle jsem způsobit nechtěl. :) :D Škola noci.. musel sem se podívat, co to vůbec je, ale pššt. :D Tak v tom případě se na Šlechtu těším, protože jak se něco líbí Tobě, má cenu si to vyhledat. :D

      Zima.. tak to jsme na tom stejně. :))

      O tom, co z klasiky budu číst, dám brzy vědět. Bude toho dost, fantasy bude muset jít trochu do pozadí.. ale aspoň změna. :D :)

      Vymazat