pondělí 21. října 2013

Království stínu

Autor: Richard A. Knaak
Překladatel: Jan Netolička
Nakladatelství: Fantom Print
Rok vydání: 2001
Série: Diablo
Žánr: Fantasy
Počet stran: 352




Sehnat Království stínu je v dnešní době celkem kumšt. Všude vyprodáno a dotisk v nedohlednu. Tak jak se k tomu má člověk vůbec dostat? Po nějaké době se mi ale poštěstilo. Knihy ze série Diablo mám rád. Ať už jde o ty starší, nebo novější. Osobně považuji novější za kvalitnější, ale z těch starých zase dýchá ta správná atmosféra. Takže je ve finále jedno, jakou knihu si z této série vyberete. Zábava by měla být zaručena. A platí to i v tomto případě?

Se skupinou žoldáků a jedním mágem se vydáme hledat ztracené město Ureh. Na ztracených městech není nic divného. Pokud ovšem nejsou ztracená i v čase a prostoru. Pak to začíná být oříšek. A přesně to je případ našeho města. Když se do něj žoldáci s mágem dostanou, budou muset řešit hned několik problémů. Místní obyvatelé jsou uvěznění, prokletí a jejich vládce (ač velmi mocný mág) s tím nemůže nic dělat. Stal se objetí zrady, aspoň jak to líčí naší skupině žoldáků. A co víc, nemá vůbec škaredou dceru Atannu, která si padne do oka s kapitánem žoldáků a naší ústřední postavou Kendrilem.

Kendril se společně se svým nejlepším přítelem bude snažit o nápravu celého města. Pokyny, jak toho dosáhnout, mu bude dávat samotný vládce Urehu. Na scéně se ještě objevuje nekromancer Zayl se svou mluvící lebkou. Pro mě nejlepší postava z celé knihy. Tito tři, ač každý z jiného důvodu, chtějí Ureh zachránit. Proto se vydávají na cestu. Ať už do podzemních hlubin, nebo na vrcholky hor. Ureh si žádá své. A naši hrdinové mu chtějí pomoct. To ještě netuší...

Knaak píše ve velkém. To všichni víme. Proto jsem vždycky potěšen, jak dočtu jeho další knihu a zjistím, že si drží ten svůj standart. V jeho případě (až na výjimky) nejde o do detailu promyšlené příběhy, nebo zajímavé postavy. To vše je takový průměr. Nad ním je jeho styl psaní a schopnost čtenáři předat vše, co kniha nabízí. Proto se k těmto knihách vždy rád vracím, nebo vyhledávám nové. V tomto díle bych se jen pozastavil nad překladem. Jindy nemám s panem Netoličkou nejmenší problém, ale tady mu pár slovíček ujelo a v celkovém kontextu to vypadalo zvláštně. Pokud hledáte knihu, u které si odpočinete a zároveň se pobavíte, Království stínu je tu pro vás.

Hodnocení: 3/5


6 komentářů:

  1. V Diablu se maličko ztrácím, takže mám hloupý dotaz - tahle kniha navzuje na Dědictví krve nebo Černou cestu? :-D Nebo ani na jeden?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nenavazuje na nic. Je to sice součást série Diablo, ale úplně samostatný příběh. :)

      Vymazat
    2. Děkuji, nemohla jsem to nikde najít. :-)

      Vymazat
  2. Knaaka mám ráda už od Warcraftu :) A diablo budu muset přečíst, jsem na té hře vyrostla, a stále se k ní vracím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak se Ti líbí Warcrafty, tohle budeš mít taky ráda. Takže na to určitě mrkni. :)

      Vymazat
  3. a kde jsi prosímtě knížku sehnal...já jí nutně potřebuju ale zatím nemám štěstí

    OdpovědětVymazat