středa 9. října 2013

(ne)fantasy čtení #1

První příspěvek do rubriky, ve které se budu rozepisovat o knihách jiného žánru, než jste tu na blogu zvyklí. Jde hlavně o to, že spoustu těchto knih jsem začal sám vyhledávat a nebo je musím číst do školy.

Na Větrné hůrce
Emily Bronte
Ač se může zdát, že Větrná hůrka bude nějaké malebné místo, kde se prohání letní, nebo zimní vánek, není tomu tak. Ostatně to zjistíme z vyprávění služebné Nelly, která moc dobře ví, jak to na Větrné hůrce chodí. Žádná idylka tam nepanuje, je to místo plné nenávisti a zloby. Jedna z hlavních postav  Heatcliff, se nám bude ze začátku zdát jako nějaký romantický hrdina. Hlavním motivem knihy je láska, ale pocity zloby a nenávisti zde převažují.
Není to veselé čtení. Autorka se snažila nám přiblížit životy lidí, kteří žijí v drsném prostředí a na nějaké sladké řečičky není moc čas.

Hodnocení 4/5



Pýcha a předsudek
Jane Austen
Bylo mi řečeno, že tuhle knihu možná odložím. Že je to čtení pro holky, slečny a dámy. A kdyby si tuhle knihu přečetlo víc chlapců, mohlo by být na světě lépe. To je asi pravda. Ta poslední věta, s tím zbytkem nesouhlasím. Ač mě romantika v knihách zase tak nebere (a v těch novějších už vůbec), tak v těchto starších dílech to má nezaměnitelnou atmosféru. V celé knize se řeší jen vztahy. Kdo s kým, kdy, proč a jak. Samotných konfliktů je tu velmi skromné množství, ale i přes to jsem ke konci vymýšlel své vlastní scénáře, jak to vlastně s těmi našimi hlavními postavami dopadne. Samozřejmě na to musíte koukat trochu s nadhledem. Dnes to tak prostě nechodí a spousta věcí pak může připadat přitažená za vlasy.

Hodnocení 5/5


Ohlas písní ruských
František Ladislav Čelakovský
Proč se neinspirovat nějakým tím ruským vítězstvím, nenapsat pár básní a třeba si z toho něco vezmou i naši. Nějak takhle mohla vypadat prvotní myšlenka autora, když psal básně o neporazitelných ruských hrdinech, smutných vojácích a zamilovaných párech. Po pravdě, kdyby se v knize neobjevil pták Velikán Velikánovič a nějaká ta bajka, asi by bylo hodnocení ještě nižší. Neustále dokola opakující se motivy v krátkých básních začnou brzy nudit.

Hodnocení 2,5/5




Pochyby
Karel Kryl
Jak objektivně hodnotit někoho, od koho znáte všechny texty zpaměti a každý z nich vás oslovil? Nevím. Karel Kryl je pro mě osobnost. Člověk, který si zaslouží úctu a respekt a mě mrzí, že jsem se s tímto člověkem nemohl potkat, nebo ho někde vidět. Jeho nadčasové texty si můžete přečíst kdykoliv. A bude to pravda. Až z toho mrazí, jak jsou jeho texty, které psal třeba i přede padesáti lety, pořád aktuální. Tohle je kniha, která se vám vleze do kapsy a rozhodně si zaslouží více, než jedno přečtení. A zaslouží si více, než přečtení. Zaslouží si pochopit.

Hodnocení 5/5

6 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Jééé Davčo <3 Perfektní. Jsem ráda, že se mnou teda souhlasíš u Pýchy a předsudku. Hlavně, že ses mi smál když jsem to řekla! :-D Jelikož se Ti evidentně takhle četba líbí, zásobím Tě dalšími úžasnými knihami. Počítej, že si letos fantasy moc neužiješ. :-D

    Taky s Tebou souhlasím co se Kryla týče, píše krásně. Nazpaměť teda všechny texty neznám, ale jeho knihy miluju a snad si je někdy v antikvariátu seženu, je to nedostatkové zboží. :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Na tú Bronteovú sa chystám aj ja a Pýchu a predsudok som čítala a naozaj sa mi veľmi páčila :)

    OdpovědětVymazat
  4. Četla jsem jenom Pýchu a předsudek a Na Větrné hůrce. Pýcha a předsudek je asi zatím jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četla. Přečetla jsem to za jediné odpoledne a jsem opravdu zvědavá, na další knihy od Jane Austen :). Větrná hůrka nebyla špatná, ale na konci mi začínaly lézt postavy celkem slušně na nervy. Jinak se musím opravdu upřímně smát těm prvním třem větám, co jsi napsal k Pýše :D. Svatá pravda.
    Další dvě knihy jsem nečetla a ani se na to v budoucnu nechystám. Bohatě mi stačily ukázky z Ohlasů písni ruských, které jsme četli ve škole a mě při nich naskakovala kopřivka :D.

    OdpovědětVymazat
  5. Na ty první dvě se už dlouho chystám, doufám, že je brzy přečtu - vidím to tak na prosinec :D Po Karlu Krylovi a pochybách se podívám, to by mě zajímalo:)

    OdpovědětVymazat
  6. Moc hezké. Souhlasím se vším, co jsi tak pěkně napsal... :-) A jsem moc ráda, že ses pustil i do klasiky a rozhodl ses jí také obohatit svůj blog. Já mám klasickou literaturu moc ráda, takže bude super, když se budu moci inspirovat něčím, co jsem třeba ještě nečetla. A taky je obdivuhodné, že ses pustil i do Pýchy a předsudku. To se mi líbí, že jsi u ní neměl neměl předsudky a líbila se Ti... :-)

    OdpovědětVymazat