pátek 27. prosince 2013

Jízda mrtvých

Autor: Dan Abnett
Překladatel: Barbora Matoušková, Štěpán Hlavsa
Nakladatelství: Polaris
Rok vydání: 2005
Série: Warhammer
Žánr: Fantasy
Počet stran: 294




Co takhle si přečíst něco, kde teče více krve než vody, a držet zbraň je tu přirozenější, než se najíst? Pokud máte trochu silnější žaludek, Jízda mrtvých je to pravé. Nefalšovaný Warhammer plný násilí, masakru, vraždění a soubojů. A to od začátku až do konce. Nejlepší na tom všem je, že ani tři stovky stran máchání sekerou a ohánění se mečem vás nezačnou nudit. Dan Abnett je mistr svého řemesla. Někdy si říkám, jestli takové souboje nezažívá na vlastní kůži. Jeho popisy jsou až mrazivě reálné.

Náš hlavní problém není zase tak originální. Je to Warhammer, takže zde máme na straně dobra lidskou rasu. Ti špatní, to jsou bojovníci chaosu. Nějaká zavšivená banda ze severu. Klasika. Jenže jich není jen pár a nevede je jen tak nějaký velitel. Mají velmi dobrou taktiku a žádný souboj není rozhodnutý, dokud nepadne poslední muž. Pokud to někdy měli lidé jednoduché, není to tenhle případ.


Dva spolubojovníci (nemůžu říct ani tak přátelé, protože to z příběhu nijak nevyplývá) se nešťastnou náhodou dostanou do potíží. Zatímco jeden vyvázne prakticky bez úhony, o tom druhém se to říci nedá. Zažije si opravdu krušné chvíle. Jeho osud nám ale přiblíží kulturu a chování Kurganů (to jsou ti zavšivenci ze severu). Náš druhý bojovník má více štěstí. Narazí na velmi zvláštní jízdu. Jízdu mrtvých. Proč si říkají zrovna takhle? Zkuste se zamyslet...

Od této knihy nečekejte nic jiného, než pořádnou porci té nejdrsnější fantasy. Kdo má rád milostné zápletky, politické pletichaření a další věci, které se ve fantasy dají také najít, může o dům dál. Tady to nenajde. My všichni, kteří si rádi do detailu počteme o uřezaných končetinách a průběhu celých bitev, tu máme žně. A tím, že je kniha psána z obou stran (jak dobra, tak zla), je to o to zajímavější. Skoro by to bylo i na plný počet, ale jedno zklamání přeci jen přišlo. Než se k němu ale dostanete, budete mít celou knihu za sebou. Tak hurá do toho.

Hodnocení 4/5



1 komentář: