pondělí 20. ledna 2014

Asfalt

Autor: Štěpán Kopřiva
Nakladatelství: Crew
Rok vydání: 2009
Žánr: Sci-fi
Počet stran: 640





Existují knihy, které vás pohladí na duši. Které vám dodají sílu a řeknou, že ten život přece není tak špatný. Že i na vás někde čeká drahá polovička, co s vámi prožije krásné chvíle a spokojený život. Nedaří se vám v práci? Přijdou lepší časy, změní se to. Špatná finanční situace? Ta taky nikdy netrvá věčně. Prostě knihy plné krásných slov, blýskání se na lepší časy a vyhlídky na štěstí. Pokud hledáte něco takového, otočte se a vypadněte. Tady jste v pekle.

Ne hned od začátku, ale dostanete se tam. Nic příjemného, taková cesta do pekla. Buďte rádi, že lidské tělo se v pekle regeneruje trochu jinak (rychleji) než v našem světě. Proto si nikdo s dopravou lidských schránek do pekla nedělá až takovou vědu. Celkově ten lidský úděl v pekle není až tak záviděníhodný. Kniha se nejmenuje asfalt pro nic za nic. Přesně takovou úlohu tam totiž lidská rasa má.


Do pekla se bohužel (bohužel pro démony a pekelníky) dostane i Kuffenbachovo komando. To jsou žoldáci, kteří za peníze udělají téměř cokoliv. V pekle už jim jsou ale peníze k ničemu. Tam jde o "přežití". Nestát se asfaltem. Začnou dělat problémy hned od chvíle, kdy se v pekle objeví. To, že si se žoldáky nemá nikdo zahrávat, démoni zatím neví. Dozví se to brzy a velmi drsným způsobem.

Jak máte slabou náturu, zavřete to asi někde ve chvíli, kdy Kuffenbachovi rozpárá břicho ocelová trubka. Pokud máte silnější žaludek, vydržíte do půlky, kdy bude prolito více krve, než kolik litrů vody má Středozemní moře. A pokud jste blázni, zažerete se do knihy jako já, ani si nevšimnete, že má skoro 700 stran, a potom budete nešťastní, že už je konec. Který je mimochodem jedinou slabinou knihy. Takže by bylo lepší, kdyby nebyl.

Jedno střevo, druhé střevo, prostřelená hlava, koleno visící na posledním vazu, krvavá lázeň... nepřipomíná vám to něco? Jestli se vám líbil Kulhánek, tak tohle zaručeně bude taky.

Hodnocení: 4/5

10 komentářů:

  1. Díky za definici mé osoby, blázen, to já jsem. :-D Už si brousím zuby na Kotletovu Perunovu krev 1. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aspoň nejsem sám! :D A Kotleta mě taky láká, jen se pořád nemůžu dokopat... :/ :D

      Vymazat
  2. Už ji mám doma, asi to rovnou rozečtu. :-) Vypadá to skvěle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to teda rozečti! :P :D A dej o sobě někdy vědět. :)

      Vymazat
  3. Vypadá to zajímavě, ale já na fantasy moc nejsem. Jestli jí ale uvidím v knihovně, možná po knize kouknou, tvoje recenze mě docela navnadila, protože to vypadá zajímavě :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je spíše sci-fi, ale je mi jasné, jak si to myslela. :D Každopádně by to nebylo špatné i jako takový malý oddech od žánru, který čteš normálně. Člověk prostě vypne a jen si užívá čtení. :)

      Vymazat
  4. Asfalt mám ráda, a od Kopřivy mám doma všechny romány. :) Ale četla jsem teda jen ten Asfalt. Chjo, musím si přečíst i zbytek. A Asfalt ještě jednou! :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já doma mám jen ten Asfalt, ale určitě se podívám i po dalších, protože mě v tomto dílku utvrdil, že psát umí. :))

      Vymazat
  5. Já na tyhle knížky s hektolitrama krve, kde se člověk k závěru prokopává přes hromady orgánů a mrtvol, prostě musím mít náladu. Asfalt mám rozhodně v hledáčku, ale momentálně prožívám tak trochu jednorožčí období (rozuměj čtu knížky, který většina hlavních postav přežije), takže čtení odkládám na neurčito :)

    Pěkná recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc. :)

      A pokud máš zrovna sluníčkovou náladu, nech si Asfalt na jindy. Třeba až Ti nebude hej (ne, že bych Ti to přál), tak je to výborný spravovač nálady! :D

      Vymazat