čtvrtek 30. listopadu 2017

Černá Palice - Tajemství počátků

Povedlo se jim to. Ten pocit, který jsem už párkrát zažil u prvních dílů nových komiksů. Bylo to třeba u Zámku a Klíče nebo GOONa. Tentokrát se bavíme o Černé Palici. Pro mě ještě před nějakou dobou velká neznámá. Ve zkratce - super hrdinský komiks. Budou zde vystupovat postavy s nadpřirozenými schopnostmi nebo neuvěřitelnou silou. Klišé? Ne, tady ne. Budou taky vařit kávu, orat pole, chodit do školy, nebo se stydět před svým prvním rande. To totiž super hrdinové dělají. A pokud jste o tom nevěděli, asi jste ještě nenatrefili na ty pravé. Seznamte se s hrdiny Spiral City, kteří se nešťastnou "náhodou" ocitli na místě, ze kterého neví jak ven. A musí to tam spolu nějak vydržet.


Do příběhu jsme vysloveně vhozeni. Žádná předmluva, žádné rozpaky. Jen se dozvíme, že už je to deset let, co trčí na jednom místě a nemohou pryč. Postupně se seznámíme se všemi hrdiny, každý se s tím vyrovnává po svém. Je tu Valda, kterému to asi jako jedinému vyhovuje. Jde na něm vidět ta únava super hrdinského břemene a spousta výčitek. Marťanský válečník Barbufoun musí bojovat s něčím mnohem silnějším, než byla většina těch padouchů, co dostal. Zlatuška chycená v těle malé holky, Robotela neustále plná naděje, že se dostanou pryč, Plukovník Bizár, polapený v několika vesmírech, může jako jediný odejít, ale platí za to cenu nejvyšší. Nakonec je tu madam Vážka s příběhem tak temným, že musí zůstat pohřbený. Doslova.


A kdo že je ta Černá Palice? V komiksu je o něm zmínka, ale první díl dává spoustu prostoru hlavně postavám, které jsem vyjmenoval. Ze záblesků minulosti se dozvíme pár maličkostí i o Palici, ale upřímně mě stejně spíše zajímal osud našich hrdinů uvězněných v jiném čase a prostoru, než na jaký byli zvyklí. Ta syrovost životního údělu z kresby i dialogů vyloženě srší. Žádné oslavy vítězství, plácání se po ramenou, jak to všechno dobře dopadlo. Ne. Zmatek, bezmoc, strach. Takové emoce nejde jen tak přehlédnout. Byli jste zvyklí zachraňovat lidstvo, ale neumíte zachránit sami sebe. Byli jste zvyklí prát se s démony, ale s démony ve svých hlavách si poradit neumíte. Tohle je úděl super hrdinů, který mě baví mnohem více, než mezigalaktické bitvy s milionovými armádami.
                                                                                       

Budete chtít vědět, co se děje každému z nich, co se jim honí hlavou a jak se s tím vypořádají. V tom je Černá Palice skvělý komiks. Nikoho z nich jsem neznal, ale po páru stránkách už nechci zapomenout. První díl splnil má očekávání a v mnohém je i předčil. Trochu mi to připomnělo partu paranormálního úřadu. Ale tady přece jen dostává mnohem více prostoru každá postava a problém s uvíznutím na jednom místě se trochu sune do pozadí. Otázka - jak se dostat pryč - je palicí opravdu tvrdě zarážena do země a vyvstává tu otázka úplně jiná - jak to tu vlastně přežít? 


 

1 komentář:

  1. You have just earned an epic seal of "!!PRIJATEĽNÉ!!". Conratulation!

    OdpovědětVymazat