pondělí 9. dubna 2018

Dobrodružství a odkaz Luthera Arkwighta


Slunečný víkend přímo vybízel k tomu, abych si znovu přečetl oba díly komiksů s Lutherem Arkwrightem. Pravdou je, že knihy se od sebe zpracováním hodně liší. Jedna je ve velkém formátu, černobílá, kdežto druhá má zase formát menší a září všemi barvami. Obě mají své kouzlo, prostě to tak má být. Zpráva Comics Centra o vydání sjednocené kolosální knihy INTEGRAL mě dostala do zajímavé situace. Jsem hrdým majitelem obou knih, takže další s tím stejným obsahem nepotřebuji. Ale už někdy Comics Centrum tohle udělalo? Samozřejmě tam bude spousta bonusů, zajímavostí a dalších věcí, které mě zajímají. A až se s Lutherem seznámíte, budou zajímat i vás. Takže INTEGRAL je jasná volba.

Dobrodružství Luthera Arkwrighta je ve všech ohledech zvláštní komiks. Nečekejte od něj příliš sympatie s vámi, jakožto čtenářem, který se do příběhu pustil. Budete se zmítat mezi různým rozložením panelů, někdy jich na stránce budou desítky, jindy třeba jen jeden. A v tomto uskupení vám nesmí uniknou nit příběhu, který je prostě geniální. Talbot si zde hraje s paralelními vesmíry, kdy od sebe světy neodděluje čas ani prostor, ale lidské vnímání a chápání světa. Ačkoliv to zní složitě, v knize to má jasný princip, kterého se autor drží. Světy mají své číselné označení, takže máte jasnou představu o tom, kde se zrovna nacházíte a co se v jaké paralele děje. Všechny paralely jsou přímo ovlivňovány tzv. Rozkolníky, kteří si jdou za svým cílem, ovlivňují světy pomocí mocných organizací a podobně. Pokud vám tento utajený systém ovládání světa něco připomíná, nedivím se.



Luther je jeden z vyvolených, kteří se umí mezi těmito paralelami pohybovat. Příběh se odehrává v době (dobách), kdy se schyluje k něčemu velkému, co by mohlo ohrozit všechny paralely. Lidé se cítí unavenější, nemocní, špatně spí a všude po světě se dějí přírodní a jiné katastrofy, což je v knize pomocí paralel výborně vyřešeno. Aby se dalo této situaci vyhnout, musí se přijmout určitá opatření. Lutherova cesta je lemována obyčejnými lidskými problémy, mocichtivostí, územními spory a hlavně pletichařením a zradou. Zkaženost vládnoucích elit je Talbotem zdůrazňována do posledního písmene. Budete se divit, budete zhnuseni, ale co je na tom smutné... nebudete překvapeni.

"Svět je jen vana plná červů."


Autor tímto dílem posunul komiks na úplně jinou úroveň. Jeho styl vyprávění je neotřelý, fantasticky spojuje minulost z přítomností, kdy se pomalu seznamujete s životním osudem Luthera. Ten je vyobrazen do detailu, ale je třeba si na to prostě počkat. Nic neservíruje, musíte se obsloužit sami. Ale právě i díky tomu je zážitek ze čtení úplně jinde. Po prvním přečtení zůstanete s otevřenou pusou, protože na příběh takového rozsahu jste nebyli připraveni. Další čtení vám pak pomohou odkrýt různé detaily a zajímavosti, kterých je komiks plný. Jen to nejde zpracovat všechno najednou. Pohnutý osud Luthera vás bude mrazit, bude vám špatně ze vší té upravené a navoněné šlechty, která si hraje na pány tvorstva, přičemž jsou jen dalšími loutkami v tomto obrovském soukolí paralelních světů. A nad tím vším bdí Světlonoš, vládce Rozkolníků, mistr psychického ovládání a numero uno všeho. Luthere, co s tím uděláš?


Srdce Impéria navazuje na události, které se děly v předchozí knize. Setkáme se i se spoustou stejných postav. Vše je navíc kolorované, takže máte z knihy zase trochu jiný pocit. Pokračování si nemá s prvním dílem co vyčítat. Luther se zde objevuje až později, přeci jen je to jeho odkaz. Talbot znovu dokazuje, že chce tvořit něco jiného, nekonvenčního. Jsme ve světě po revoluci, který volá po další revoluci. Koloběh vládnoucích mocností, stejné chyby jako u předchůdců, nebo prostě jen únava a vyčerpání ze služby Impériu. Těžko říct, proč se historie opakuje. Možná je vládnutí a moc pro jednoho člověka příliš velké břemeno. Jak si jinak vysvětlit mnohdy špatný psychický stav vládců, monarchů nebo diktátorů? 


Pokud máte pochybnosti o tom, jestli si Luthera přečíst, smeťte je ze stolu. Máte jedinečnou šanci získat naprosto geniální komiks, který ve světě nemá obdoby. Je to prostě něco jiného. Není to komiks, který si budete jen tak pročítat, tohle vás pohltí. Až mi INTEGRAL přijde, pustím se do čtvrtého čtení a jsem si jistý, že mě zase něco překvapí, že najdu spojitost, která mi třeba doteď unikala. V knižním světě mi tohle zprostředkovává Malazská kniha padlých. Komiksový svět ovládá Luther. 


Žádné komentáře:

Okomentovat