pondělí 27. května 2013

Smrtící náklad

Autor: Dan Abnett
Překladatel: Leona Malčiková
Nakladatelství: Polaris
Rok vydání: 2008
Série: Warhammer
Žánr: Fantasy
Počet stran: 255



První zkušenost s Warhammerem
Já se přiznám. Tuhle knihu jsem si nekoupil z žádného jiného důvodu, než že stála pouhých 75,- v Levných knihách. Taky to podle toho vypadalo. V knihovně mi ležela netknutá asi půl roku. Zásadní chyba, Davide. Smrtící náklad mě přesvědčil o tom, že knihy ze série Warhammer stojí za přečtení. I když jsem chvilku bádal a zjistil, že přímo tohle dílo se světem Warhammeru jen koketuje a spíše se soustředí na moře, stejně jsem na výsost spokojený a čtení jsem si užíval. Tvrzení, že nemám rád knihy o pirátech a lodích je dávno minulostí. Začala to Robin Hobb s Živými loděmi a dokončuje Abnett se Smrtícím nákladem.

Jak už jsem říkal, piráti. Špinaví, věčně ožralí, neuznávající žádné zákony kromě těch jejich (a ty mají mnohdy tak pokřivenou filozofii, že zůstává rozum stát). Plení, berou si co chtějí a zabíjejí. Pokud čekáte, že se z nich po všech možných dobrodružstvích stanou hodní a čestní lidé, jste na omylu. A to je tom skvělé. Tahle banda je špatná až do morku kostí a nějací členové mají mnohem temnější tajemství, než by se mohlo na první pohled zdát. Co třeba velká touha po krvi, nebo schopnosti nekromanta?

Piráti z Karibiku říznutí The Walking dead
I takhle by se to dalo nazvat. Naše banda pirátů totiž nahání jednu nepřátelskou loď. Nebylo by na tom nic divného, kdyby nebyla prokletá a plná zombie. Párkrát jsem se lekl, protože překladatelka se nebála tvarů jako "zombíjů" a podobně, což mi moc nesedělo. Ale objevilo se to tam jen párkrát. Cestou naše přátele čeká mnoho odboček a neplánovaných zastávek, ať už kvůli zlobivému bráchovi, nebo doplnění zásob. Celkem barvitě jsou popsány přístavy a jejich města. Tím si u mě autor získal velké plus, já se v tom vyžíval. Jestli šlo o smradlavý přístav, nebo ne moc bohatou čtvrť ve spodní části města. Stálo to za to.

A když už jsme u těch popisů, to samé jsem prožíval u jednotlivých soubojů - kterých zde bylo opravdu požehnaně a díky všem pirátským bohům za to! Někdy to autor natáhl i na dobrých pár stránek a já pak měl pocit, že ten meč či šavli držím sám. A bylo úplně jedno, jestli je to souboj muže proti muži, nebo lodě proti lodi. V soubojích na moři tam lítala jedna dělová koule za druhou a člověk se až divil, kolik toho ty pirátské bárky vydrží.

Hlavně se nenudit!
Autor tohle heslo pochopil více než dobře a naservíroval mi pořádnou akční fantasy, od které jsem nemohl odtrhnout oči. Psal bez nějakých okolků, tak jak se na piráty sluší a patří. To dodávalo knize šťávu a pro mě nebyl problém zvládnout 150 stran bez nějaké přestávky. Jen je malinká škoda toho překladu, kdy jsem si chtěl vydloubnout oči při čtení různých patvarů. Každopádně to byl vstup do světa Warhammeru jak se sluší a patří. Mám tu druhý kousek, Ulrikova kladiva. Brzy se do něj pustím a uvidím, jestli mi to nadšení vydrží i po této knize.

+ barvitě popisované a akční souboje
+ bitvy mezi loděmi
+ vedlejší dějové linky

- překlad

80%




1 komentář:

  1. Je strašně strašně strašně moc fantasy sérií, které bych si chtěla přečíst a na které si nejspíše nedokážu udělat čas. Je to k vzteku, protože, protože... no prostě proto. Chápeš, ne? :D
    o Warhammeru (skloňuju to dobře? :D) jsem několikrát slyšela, ale popravdě se bojím pouštět do série, která má více dílů. Už i tak mám knih, které potřebuju přečíst, strašně moc. Pokud je to ale hodně dobré... ?

    OdpovědětVymazat