pondělí 15. července 2013

Zaklínač komiks (Zájmy státu 1+2)



zdroj: fantasyobchod.cz
zdroj: fantasyobchod.cz



Scénář: Michal Galek & MNK
Překlad: Vojtěch Schubert
Obrázky: Arkadiusz Klimek
Barvy: Lukasz Poller
Nakladatelství: Egmont - Poland







Úvodem
Určitě každý z vás aspoň slyšel o udatném Geraltovi - Zaklínači. Někdo třeba i četl knihy. Tohle je trochu z jiného soudku. Komiksové vydání Zaklínače, které by nemělo chybět žádnému fandovi ve sbírce. O překlad komiksu a jeho vydání u nás se podílela stejná skupina, která pracovala na české verzi počítačové hry Zaklínač 2: Vrahové králů. Tomu se říká invence. A když si někdo dá takovou práci, proč to dostatečně neocenit. 

O co jde?
Co vlastně dělá takový zaklínač? Jeho prioritou je zabíjet stvůry, se kterými si obyčejní lidé jen tak neporadí. Jde o různé vlkodlaky, upíry, ale i duchy, nebo divoženky. A samozřejmě si za to nechává platit. Z čeho jiného by žil. Takže se není čemu divit, když si ho někdo najme, aby zabil příšeru, která terorizuje okolí - Lešyho. Nic ale nebude tak, jak se na první pohled zdá. Intriky, zrady a podrazy. To všechno je ve šlechtických rodinách na denní pořádku. A k jedné takové se Geralt dostane. Kromě příšery bude nakonec  nucen bojovat ještě za pravdu a klid.

Můj názor
Upřímně - Zaklínače žeru. Takže tyhle komiksy byla jasnou volbou. Příběh byl zajímavý a vůbec ne tak přímočarý, jak jsem si zpočátku myslel. Geraltova dobrodružství mě bavit nikdy nepřestanou. A to jak v knižním, komiksovém, nebo počítačovém provedení. Trochu mě zamrzelo, že se zde neobjevuje tolik známých postav, ale kvůli krátkému rozsahu je to pochopitelné. Celkově to na mě udělalo moc dobrý dojem a když mám chvilku, vždycky si komiks s chutí prohlédnu a pročtu znovu.

Provedení
Tady je to za plný počet. Zase jednou barevné provedení. Jediná škoda, že je komiks celkem krátký. Pouhých 24 stran na díl z něj dělá opravdovou jednohubku. Docela to vynahrazují krásné kresby středověkých vesnic, hradů, nebo samotných příšer a prostředí, ve kterém se pohybují. Tam si dal kreslíř záležet a je to znát. Společně s propracovanými obálkami je komiks další důstojnou verzí zpracování Zaklínače.

Hodnocení 4/5


12 komentářů:

  1. Tak to jsme dva - taky Zaklínače žeru v jakémkoli provedení. Ale komiks jsem ještě nevyzkoušela... Vypadá to zajímavě, asi se po něm poohlédnu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, není to ani tak drahá záležitost, což je vždycky dobrá zpráva. :D

      Vymazat
  2. Vypadá to zajímavě :) až dočtu celého Zaklínače, zkusím to ;).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pak dej vědět! I potom, co dočteš knižní verzi. :))

      Vymazat
  3. Tieto komixy mám doma, objednala som si ich už dávnejšie. Bohužiaľ som ich ešte neprečítala, ale teraz som na ne dostala celkom chuť, tak to v nabližšej dobe rozhodne napravim. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už je mám doma taky asi rok, ale až teď mě to napadlo hodit do recenze. :D A naprav to, jak je máš doma, tak není co řešit! :)

      Vymazat
  4. Tak to si musím sehnat :-) super že jsi přidal fotku kresby, vypadá to skvěle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. fantasyobchod.cz - tam to mají! :D A jinak - fotka je sice trochu mázlá a kdesi co, ale aspoň něco. Pro přiblížení. :D :)

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
  5. Inspiroval jsi mě a už jsem si to koupila :D jsem zvědavá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, fantasyobchody jsou... nikdy člověk nekoupí jen jednu věc. :D Na druhou stranu mi dělá velkou radost, že jsem Tě inspiroval! :) Fakt to stojí za to, nebudeš litovat. :)) Pokud můžu mít dotaz, co ještě skončilo v košíku kromě toho? :D :)

      Vymazat
    2. Abych pravdu řekla tak Inheritance pro mě :D a pak dárek k narozninám pro ségru.. ale ještě čekám na vyjádření kamarádky, jestli rovnou taky něco nechce.

      Vymazat