úterý 6. srpna 2013

Česká fantasy scéna - Asterion

Mám rád fantasy. To asi všichni víte. A je mi bytostně jedno, jestli je anglická, německá, polská, nebo z tramtárie. Hlavně ať je kvalitní. Ne vždycky se podaří na takovou narazit, ale od toho jsou tu recenze a postřehy ostatních čtenářů. Chtěl bych něco napsat o té naší fantasy. České. Je mi jasné, že takových autorů je taky spousta a nerad bych nějakého opomenul. Proto se budu soustředit na můj oblíbený fantasy svět, který se v knihách českých autorů vyskytuje - Asterion.

zdroj: asterionrpg.cz



Vím, že slouží jako fantasy svět pro hraní rpg. Jakkoliv je to skvělá záležitost, o tom se teď bavit nechci. Jde mi o knihy. Nepřečetl jsem všechny, dokonce byly jen tři. Ale i pouhé tři knihy stačily k tomu, abych si ten svět zamiloval. Je to něco jiného. Je to svět, který byl vytvořen tady. U nás. Když si tohle při čtení té knihy uvědomíte, má to své kouzlo.

A které knihy že mám na mysli?


Galeta, Holub - Cesty snů

Jako první bych vzpomenul tuto. Moc dobře vím, proč jsem si ji koupil. Bylo to kvůli obálce. Ta je prostě krásná a to mi nikdo nevymluví. Příběh byl taky skvělý, až skoro pohádkový. Recenze na knihu je zde. Pokud máte rádi druidy a skřítky, přijdete si na své. Ale nenechte se mýlit, poteče i krev. A celkem často.






Zbyněk Holub - Hrobnické historky

Doslova morbidní kniha. Soubor povídek o partě hrobníků, kteří se společně starají o malé škvrně příhodně pojmenované Smrťáček. S ničím se samozřejmě nemažou a svým vzhledem i chováním trochu vystupují z davu. Z toho pak vznikají humorné, ale i vážnější šlamastyky.




Knih je samozřejmě mnohem více, ale jsem teprve ve fázi objevování světa Asterionu. Co mi ale nikdo nevymluví je, že obálky mají tyhle knihy prostě úžasné. Na konci dám ještě pár ukázek. Co vy, máte s nějakou knihou ze světa Asterionu zkušenost? A jak se vám líbí tenhle náš "ryze český" fantasy svět? Vím, že se častokrát lidé rozčilují nad tím, jak ta česká scéna stojí v tomto za nic. Ale podle mě spíš jen neumí hledat to správné. Po jedné knize přece neodsoudím všechno.





Posuďte sami. Obálky prostě stojí za to. Tak dejte šanci i té naší fantasy. Zklamaní nebudete.

Příště se podíváme zase jinam!

4 komentáře:

  1. No vidíš, já jsem četla jen Město přízraků (a to Dračí doupě :-D), ale rozhodně je to fajn. Snad to bude pokračovat takovým tempem jako do teď a budou vycházet další nové knížky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky doufám, že je to nepřestane bavit. Asterion je parádní. :D :)

      Vymazat
  2. Už len ten názov - ASTERION - znie úžasne. A obálky sú naozaj nádherné. Hoci moc slovenskej a českej tvorby nečítam, tých pár kúskov, čo som mala možnosť čítať stáli za to, taskže človek nikdy neviem, možno sa v budúcnosti dostanem aj k týmto knihám...:)

    Každopádne je dobré že aj prostredníctvom blogu sa knihy dostanú do podvedomia ľudí a možno si aj získajú nových fanúšikov...:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s Tebou, je super, že blogy přibližují knihy ostatním lidem. Člověku stačí třeba o něco jen pohledem zavadit a i to někdy stačí.

      Jinak Asterion opravdu i hezky zní. Tajemně, čarovně. Mají to dobře vymyšlené, jen co je pravda. :))

      Vymazat