středa 28. srpna 2013

Cesta králů

Autor: Brandon Sanderson
Překladatel: Milena Poláčková
Nakladatelství: Talpress
Rok vydání: 2012
Série: Archiv Bouřné záře #1
Žánr: Fantasy
Počet stran: 912





Když jsem kolem téhle knihy chodil v obchodech, házel jsem po ní očka. Ona totiž nejde přehlédnout. Její velikost a počet stran ji dělá výjimečnou. Má i krásnou obálku. Této knize se vlastně na první pohled nedá vůbec nic vytknout. Dokonce ani když ji otevřete. Tak krásné zpracování jsem už dlouho neviděl. Zevnějšek je sice důležitý, ale my romantické duše víme, že to chce něco víc. Musí to být krásné i uvnitř, aby to udělalo ten pravý dojem. Jak si na tom stojí Cesta králů? Více než dobře. Pokud si nedáte dobrý pozor, zamilujete se. A vězte, že si ten pozor přestanete dávat hodně rychle.


Ocitneme se v důmyslně propracovaném světě Rošár, který má své náboženství, kultury a zvyky. Autor s tím však zbytečně nezatěžuje a soustředí se hlavně na děj. To chtělo odvahu a ode mne za to získal plusové body. Byla to totiž vítaná změna. Všechno začíná vraždou. Zanese to nesváry mezi národy a rozpoutá krvelačnou pouť za pomstou. Nebude totiž zavražděn nikdo menší, než samotný král. A kým? Proč vůbec? To už si zjistěte sami.

Kniha nám přináší hned několik vzdáleně propojených dějových linek. Kromě Kaladinových vzpomínek na jeho dětství se všechny odehrávají v jednom čase. Již zmíněný Kaladin je jednou z hlavních postav. Zastává v armádě pozici mostaře. Není to zrovna povolání, které by si vybral. Mostaři se mají hůře, než otroci. Jsou to totiž živé cíle pro nepřátelskou armádu. Kaladinův osud byl pro mě bezesporu tím nejzajímavějším. Jeho cesta je krutá, plná zrady a nepřátelství. I přesto se ale dokáže znovu zvednout a jednat.

Další osudy nás zanesou k dívce, která se snaží zachránit své nejbližší. Vybere si pro to celkem nešťastný způsob, ale nemá jinou volbu, pokud nechce být i s rodinou terčem útoků kvůli nesplaceným dluhům. Tyto části knihy byly neméně zajímavými. Popisy knihoven, studoven a místností, kde se Šalán (naše dívka) nachází, jsou barvité a zajímavé. Pak se ještě setkáme s Dalinarem. Toho žene touha po pomstě. On je totiž bratr krále, kterého zavraždili. Bohužel se situace vymyká z rukou a uvědomělý Dalinar to bude muset řešit. I on se setká s velkým množstvím podrazů a obrovské zrady. V knize se ještě vyskytují intermezza, kde můžeme na páru stránkách nahlédnout do příběhů úplně jiných lidí. To jsou ale záležitosti pouhých několika stran a věřím, že většina z nich bude mít větší váhu až v dalších dílech.



Těch má být mimochodem deset! A budeme muset na každý čekat celkem dlouho. Chápete to? To utrpení? Však počkejte, až si to přečtěte. Kniha má od každého něco a tak si v ní to svoje najde opravdu každý. Ať už máte rádi krvavé souboje, intriky mezi mocnými, nebo tíhnete k filozofii a umění. To vše je propojeno tak důmyslně, že vás stejně bude bavit všechno. Sympatická je i používaná měna. Zapomeňte na peníze. Drahokamy, které se dají nabít za velebouře a potom svítí. A budou mít ještě jiné využití, to sami uvidíte. Velebouře, střepkord, střeplát - tohle všechno jsou věci, na které v příběhu budete narážet. Pro mě jsou to symboly téhle série. Jako v Písni Zeď, nebo v Malazu Paliči mostů.

Zase jednou jsem narazil na knihu, které nemám co vytknout. Nebudu kritizovat jen proto, že se to nosí. Tohle mě prostě bavilo a jdu si vyrobit trhací kalendář s odpočtem dnů do března 2014, kdy má vyjít druhý díl.

Hodnocení 5/5


8 komentářů:

  1. Děkuji za další dobrý tip. Vypadá to moc dobře a vzbudils ve mě zvědavost ohledně Mostařů. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mostaři jsou ohromní, uvidíš sama. Čím si tihle chlapi musí projít, to je neskutečný... :)

      Vymazat
  2. Co mi to děláš? :-D Zrovna jsem si knihu nafotila, že o ni napíšu a vidím tohle.
    Jako obvykle máme naprosto stejný názor. Trhací kalendář by se mi hodil taky.. ale horší to bude až přečteme druhý díl. Pak budeme čekat aspoň rok. :-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to prostě musel hned napsat.. Tolik dojmů, pocitů.. :D Néé, ani o tom nemluv. Třeba bude mít druhý díl dva tisíce stran, to bych bral. :D

      Vymazat
  3. chceš druhý díl přelouskat v aj? :D

    OdpovědětVymazat