čtvrtek 1. srpna 2013

To NEJ: Červenec 2013


Měsíční nej je od Rodaw, spočívá v tom, že knihy přečtené v daném měsíci zařadím do různých kategorií, které si určím.




Steven Erikson - Půlnoční vlny
Hrozné překvapení, že? Ale já mám argumenty! Tahle kniha, i když je to pátý příběh z Malazské knihy padlých, byla úplně samostatný příběh. Neznámé postavy, neprobádaná území a nezažité kultury. K tomu všemu dokáže Erikson provázat brutalitu s humorem takovým způsobem, že vám spadne čelist až na zem. Prostě paráda. Tento díl zatím vede.




Tite Kubo - Bleach vol. 1
Tady to musíte brát hodně s rezervou. Pořád jsem tomu dal 4 hvězdičky! Není to tím, že by se mi to nelíbilo. Jen jsem tento měsíc četl takové pecky, že tuhle kategorii nemám čím obsadit. Vycházím z toho, že mě Bleach neoslovil prvním dílem tak moc, jako třeba Zápisník smrti, nebo Naruto. To je vše. Jsem zvědavý, co vymyslím do největšího zklamání. Ach jo.


Jiří Kulhánek - Vyhlídka na věčnost
Proč je tohle největším překvapením? Protože jsem si myslel, že po přečtení série Noční klub mě ani nic už překvapit nemůže! A mohlo! Vyhlídka na věčnost je skvělá, brutální, vtipná a originální jízda, jakou jinde nezažijete. Komu sedl Kulhánek, bude slintat blahem. Aspoň já to tak měl. Pekelná knížka - doslova!



Robert Kirkman - Živí mrtví 2
Zase, to že se komiks nachází v kategorii největší zklamání neznamená, že mě nebavil. Spíše mě to jednoduše nedostalo tak, jako první díl. Chtěl bych více akce, více mrtvol a větší bídu pro hlavní postavy. Jsem hodný, že? Nejspíš se toho v dalších dílech dočkám, takže v klidu.




J. K. Rowlingová - Harry Potter a Kámen mudrců
Měsíc červenec byl taky ve znamení HP (přečetl jsem v něm první čtyři díly). Harry je pro mě klaďas každým coulem. Je fakt, že zatím zůstává úplně nevinný - přeci jen je ještě velmi mladý. Ale jeho postoj ke zlu je jasný. Ještě aby ne, po tom, co se mu stalo, když na jeho rodiče zaútočil Voldemort.




J. K. Rowlingová - Harry Potter a Ohnivý pohár
A ještě jeden Harry. Tentokrát čtvrtý díl. Tady podle mě cenu za největšího záporáka (teď přijde spoiler, ale pochybuji, že se najde někdo, kdo to nečetl/neviděl) - Barty Skrk mladší, nebo postava, pod jakou skoro celou knihu vystupuje - Pošuk Moody. S tváří přítele Harryho vede k tomu, aby umřel. Vypočítavé a chladnokrevné. Proto je mým výběrem.



Jiří Kulhánek - Noční klub
Tady se moc rozepsat nemohu, abych nevyzradil děj, ale Ti, co to četli, určitě budou vědět. Tak trochu styl George Martina. Zvyknete si na něco, čekáte, že o tom bude celá kniha a pak bum. Hromada mrtvol a nic není jako dřív. To je všechno. Podotýkám, že je to vynikající kniha.




World of Warcraft - Simonson, Walter
A ne jen obálka. Celkové zpracování komiksu mi vzalo dech. Opravdu povedený kousek a já jsem patřičně hrdý, že ho mám v knihovně. Nemůžu se dočkat dalších dílů. Jeden stihneme ještě tento rok.





Tento měsíc bylo sakra těžké vybrat některé kategorie. Navíc jsem se hodně upoutal ke čtení Kulhánka a Harryho Pottera, takže to není moc rozmanité. Ale stejně, knihy to byly kvalitní a stály za to.

12 komentářů:

  1. Bleach je velmi fajn, ale az tak od booku 6/7. Od knihy... tusim 21 alebo 22 ide kvalita rapidne dole az sa to nakoniec neda citat (ja som s nim definitivne sekla niekde medzi knihami 45-50), ale tych cca 15 medzi tymi 5-20 je pathviezdickova GENIALNOSTT :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem zvědavý. :D Těch dílů je tolik, že to stejně nikdy nedočtu.. Ale CZ vydání si kupovat budu, to jo. :D

      Vymazat
  2. Vážně mě bere tvůj styl vyjadřování. Já moc na recenze knih (a vlastně i filmů) nejsem, ale ty píšeš stručně, věcně a s takovým zvláštním důvtipem, že prostě musím číst a číst dál. Vidím tě jako nějakého top novináře. Co napíšeš, to mě upoutá. Možná, že by nebylo marné pustit se i do nějaké knížky... :) Já bych si pro ni běžela jako jedna z prvních! (A vůbec by mi nezáleželo na tématu.) :D
    Fakt smekám, lidí, co se dokážou kvalitně "vymáčknout", už je dneska opravdu málo, máš můj obdiv.

    Těším se na další článek!
    Runa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak teď jsi mi udělala den o 100% lepší. Děkuji moc!! :) S takovou asi fakt něco napíšu. :D :) Ale opravdu, vážím si toho. :)

      Vymazat
    2. Si to zasloužíš, já tě ráda čtu. ;)

      Vymazat
  3. Vyhlídka na věčnost je kniha, kolem které chodím v knihkupectví až snad rok :D pořád jsem nevěděla, zda by se líbila příteli a potřebovala někoho, kdo by potrvdil to, že to můžu koupit :D takže koupím, máte stejný vkus i na série apod. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kup, dokud ji mají! :D Pak napiš, co na to říkal. Je to opravdu nářez, tak ho na to připrav. Nebo ne, to bude lepší. :D A jak se nám společně toho líbí více, myslím, že zklamaný nebude :))

      Vymazat
  4. Po dočtení těch Kulhánků Ti musím dát za pravdu :-) vynikající. Co dodat k Malazu, než že je prostě geniální? :-D (Líbil se Ti v tomhle dílu Tehol a Bugg? :-D), Warcraft komiks se mi taky líbil hodně, další už jsem si objednala a jsem na to strašně zvědavá :-D A k HP a The walking dead se snad ani nevyjadřuju.. prostě - máš vkus <3 :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tehol a Bugg - geniální dvojice. Pán a sluha.. i když, ehm.. my víme, že? :D

      Jaký sis objednala další? Toho Ashebringera? Druhý díl toho co myslím ještě nevyšel, ne? :D

      A s tím vkusem to máme společný, to je jasný. :D

      Vymazat
    2. Objednala jsem si "Rytíře smrti" :-D Vypadá to taky docela zajímavě, tak uvidím jaké to bude.

      Vymazat
  5. Je tam toho pekne veľa, a na HP mám rovnaký názor, Harry je proste kliďák a nič nerieši... dá sa to tak povedať :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to klaďas každým coulem, tak uvidíme, jak si povede v dalších dílech. :D :)

      Vymazat