úterý 27. srpna 2013

Zabíječ démonů

Autor: William King
Překladatel: Barbora Matoušková
Nakladatelství: Polaris
Rok vydání: 2001
Série: Warhammer
Žánr: Fantasy
Počet stran: 271




Další zabíječ, další příběh ze světa Warhammer. Tahle série se mi pod kůži dostala celkem rychle. Styl, jakým autor píše je mi hodně blízký a to, čemu věnoval v předchozích dvou dílech velkou pozornost, mi imponovalo. Bylo to ono pověstné potulování se po hospodách, zavšivených putykách a zapadlých barech. K našim dvěma hlavní postavám - Gotreku a Felixovi - mi to prostě už sedělo. Proto jsem byl značně rozčarován, když mi ve třetím díle tohle vzal.

Příběh sám o sobě určitě špatný není. Možná se mi dokonce líbil zatím ze všech nejvíc. Bohužel se pořádně rozjíždí až za polovinou. Do té doby je to zdlouhavá předehra, která sice neurazí, ale nijak nadšený jsem z ní taky nebyl. Taky jsou tam značně omezeny rozhovory mezi Gotrekem a Felixem. Gotrek se radši baví se svým starým známým, takže máme k dispozici celou škálu Felixových myšlenek a monologů. Neříkám, že je to špatné, ale ve vtipu, který jiskřil mezi těma dvěma, bylo taky kouzlo.

Poodkryjeme stará trpasličí tajemství, poznáme dalšího neohroženého zabíječe a vydáme se splnit nesplnitelné. K tomu nám bude tentokrát pomáhat i vyspělejší technika. Připravte se na vzducholodě, granáty a podobné. K tomu všemu se zde objeví naši staří známí krysáci z předchozího dílu. Budou se zase snažit ovládnout svět a zase použijí svou nezměrnou inteligenci. Jak to asi může dopadnout.

Nebudu jen kritizovat. Druhá polovina knihy je více než dobrá. Bude se bojovat proti mutantům a démonům. To vždycky dokáže jednomu zlepšit náladu. A nejsou ti jen tak obyčejní démoni, ale nebezpečné a krvelačné bestie, toužící ovládnout celý svět. My ale tentokrát svět zachraňovat nebudeme. Důvod návštěvy toho místa a zabíjení démonů je mnohem více sobecký. Ale já se vůbec nedivím. Nemůžeme pořád dokola bránit svět plný zkažených lidí od katastrof. Někdy je třeba vyřešit si vnitřní záležitosti.

Hodnocení 3/5

2 komentáře:

  1. Díky Tvému popisu se mi konečně pořádně vybavilo o čem tenhle díl je. :-D No můžeš se těšit na Zabíječe draků.. cesta za pokladem je skvělá. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem rad :-) tesim se, vsak spolecne s malazem to hned objednam. Az dorazim v utery domu :-D

      Vymazat