středa 18. září 2013

Co je uvnitř? #3

Třetí díl našeho bádání o tom, co se vlastně všechno dá uvnitř takové knihy najít. Kromě samotného příběhu, samozřejmě. Po mapkách a úvodních stranách jsem se rozhodl, že se mrkneme na ilustrace. Černobílé, barevné, jednoduché, složité, líbivé, nelíbivé a podobně. Abych řekl pravdu, moc ilustrovaných knih doma nemám. A když už, tak patří do jedné série, nebo nějaké skupiny.

1. Barevné ilustrace



A když už se bavíme o nějaké té sérii, na prvních dvou fotkách můžete vidět ilustrace Alana Lee, který se takto vyřádil ve všech třech dílech Pána Prstenů, které vlastním. Je to vydání od MF, určitě víte, jaké mám na mysli. Takové kresby se do Pána Prstenů prostě hodí. Je jich sice skromně, v celé knize je spočítáte na prstech rukou, ale o to je pak ilustrace vzácnější. Obrázky ve spodní řadě jsou z knihy Muž s dýmkou a houslemi (Artur Conan Doyle). Knihu vlastním teprve krátký čas a ani nevíte, jakou z ní mám radost. Prohledat antikvariáty se nakonec vyplatilo. Chtěl jsem být za chytrého a zmínit se, že ilustrátor se asi inspiroval Adolfem Bornem. No, je to pravda tak napůl, protože to (po nakouknutí do informací o knize) neilustroval nikdo jiný, než sám Born. Ale mohlo mě to napadnout, jeho kresby jsou nezaměnitelné (i když jsem je právě zaměnil).

2. Černobílé ilustrace

I když snížíme počet barev, které jsou použity, pořád můžou vypadat ilustrace moc dobře. Příkladem je třeba Zaklínač (paperback). Většinou se jedná o nějaké postavy, které souvisí s dějem. Je to takové cestovní vydání a občasná ilustrace tam vůbec nevadí. Ba naopak. Druhé dvě fotky jsou z knihy Na Větrné hůrce. Tam obrázky spočítáte možná i na prstech jedné ruky. Abych řekl pravdu, moc mě kresby neoslovily, radši jsem se soustředil na děj, který stál za to.


Poslední obrázek - ilustrace z knihy Cesty Snů. Asterion (svět, do které tahle kniha spadá) - tady se taky můžeme setkat s kresbami v každé knize. A opravdu povedenými, jak můžete sami vidět.

Musel jsem hledat. Opravdu. Knih, ve kterých jsou nějaké ilustrace, je jako šafránu. Aspoň u mě v knihovně. Ilustrace mi nevadí, ale rozhodně to není prvek, na kterém bych si zakládal. Knihu si kupuji hlavně kvůli tomu, o čem je. A někdy kvůli obálce, ale pšššt. Když v knize nějakou kresbu objevím a líbí se mi, tím lépe.

Jak jste na tom? Nechávají vás ilustrace chladnými, nebo je naopak vyhledáváte? 

7 komentářů:

  1. Ta barevná ilustrace dole vlevo je absolutně úžasná! Pána prstenů jsem četla v elektronický podobě a ilustrace jsem měla jen v jednom díle, a to ještě černobíle, takže z tohohle jsem úplně unešená :)
    Jinak mám ilustrace strašně ráda, proto miluju Abarat, Clive Barker prostě umí. A pamatuju si, jak mě děsil jeden obrázek z pohádek od Němcový, byla na něm taková hnusná mrtvá princezna s upíříma zubama :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráda se necháváš děsit, jo? :D Ta ilustrace od Borna taky není zrovna nejpřátelštější. Ale je krásná, to máš úplnou pravdu. :)

      Vymazat
  2. Podle obrázků a kreseb si knihu nekupuju, ale je to takový příjemný bonus. Mapky jsou důležitější. :-D
    Kažodpádně máš moc pěkné ilustrované knihy. Hlavně Cesty snů, vypadá to krásně. <3 :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cesty snů.. myslím, že to budeš mít už doma taky, ne? :D A mapky jsou samozřejmost, první místo. :D

      Vymazat
  3. Určitě to není tak, že bych si řekl "Kniha bez ilustrací - tu nechci!" spíš to beru jako takový doplněk. Pokud v knize jsou ilustrace a navíc povedené tak je to super.

    Teď si ani nevybavím moc zahraničních ilustrátrů - zmíněný pan Lee a ještě Paul Kidby. Spíš jsou víc ilustrované ty původní české. Ale možná je to jen můj dojem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže to máš jako já. A i ten dojem máme stejný. V těch původních se dají ilustrace najít velmi často.

      Vymazat
  4. Knih s ilustracemi moc nemám, ale když nějakou najdu, tak mám knihu hned o něco raději.:D Ale záleží jak jsou povedené. Líbí se mi černobílé, stínované jako jsou v Impériu černém a zlatém od Tchaikowského, nebo v Dračím moru od Rečkové.
    Ale je pravda, že ilusstrace nevyhledávám, je to je bonus navíc. V té poslední knize Cesty snů to vypadá zajímavě.

    OdpovědětVymazat