středa 11. září 2013

Z deníku maniaka - Píseň ledu a ohně



Začnu u knih. Samozřejmě jsem hrdým vlastníkem celé (prozatím vydané) série. To je pět knih, několik tisíc stran a spousta hodin dobrého čtení. Když říkáme dobrého, myslím tím opravdu dobrého. Všechny knihy si vysloužily plný počet bodů. Mám prostě rád rozsáhlá díla s vlastními světy a mytologií. Když se k tomu ještě připojí zdařilá zápletka, není co řešit. Ono to u takových knih většinou u jedné zápletky nekončí. A to se mi líbí. Je to vlastně už půl roku, co jsem dočetl pátý díl. A jak to u mě vypadá?


Nejoblíbenější díl - Hostina pro vrány
Nejoblíbenější postava - Arya
Nejoblíbenější místo - Sever

A už mě toho víc nenapadlo. Ano, nejvíce se mi opravdu líbila HpV, i když je to považováno za nejslabší díl. Proč? Protože se prostě lišil.


Co se týče seriálů - před přečtením knih jsem viděl jen první sérii. Ta je knize hodně věrná, ale čtení mě stejně bavilo. Člověk může pustit uzdu představivosti. Seriál považuji za více než podařený a doufám, že producenti budou Martina hnát, aby psal rychle. Přece jen - musí točit a za chvíli by taky nemuselo být co. 

Abych tu svou závislost ještě něčím podtrhl - dneska jsem si byl vyzvednout trička. Není to ani tak o tom, že bych to musel mít, protože je to GoT (no, trochu jo, dobře), ale trička jsou designově moc povedené. Tak co si ze dvě neobjednat, že jo? Nejradši bych objednal všechny, ale po dlouhém rozhodování zvítězila Cersei a žluťásek.

Pak by se u mě doma našla ještě maličkost jako karty.


A to je asi tak všechno. Myslím, že i tohle stačí. Jak jste na tom s touhle sérií vy? Máte přečteno, chystáte se, nebo vás to vůbec nezajímá? Jaký je váš oblíbený díl a proč? Já dostal první díl od přítelkyně na Vánoce - jeden z těch dárků, které opravdu potěší. A v únoru jsem už dočítal Tanec s Draky. To mluví za všechno. Šlo to ráz na ráz a přečetl jsem to tak rychle, až mi to bylo líto. Naštěstí jsem objevil Malaz. Ale o tom třeba zase příště...

8 komentářů:

  1. Píseň ledu a ohně.. <3 Nádherná, nádherná série. Druhý nejhorší autor co se týče zabíjení postav a nečekaných návratů - Erikson pořád vede. :-D
    Trička jsou skvělé, karty taky. Ale to už víš. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Erikson vede určitě. :D Nebo mi jeho postavy přirostly k srdci ještě víc.. A děkuju :)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Každý tam má něco! Nemusíš to ventilovat tak brutálním způsobem! :D Ne, však tohle já moc dobře vím. :D

      Vymazat
  3. Mám zhlédnutý seriál, na knihy se dělám už dlouho zálusk, ale pořád jsou půjčené. :D Až někdy přemýšlím nad tím, že obětuji veškerý výdělek z brigády a koupím si je. Když to začalo, koukla jsem se jen na první díl seriálu a nechala jsem to být. Teprve po dlouhé době jsem se vrhla a hned na všechny tři série. Holt jsem neměla přístup k psané verzi. Ty knihy si prostě musím přečíst. Četla jsem kousek a vypadá to dobře. Zbláznila jsem se do toho taky, i když asi ne tak moc jako ty :), ale kdoví, jestli se to po knihách nezmění. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přečti a uvidíš. Nezaručuji ovšem, že to nedopadne stejně. :D

      Vymazat
  4. Sérii zbožňuju, mám přečtený všechny díly, ale zatím vlastním jen ten poslední Tanec s draky. Za nejlepší asi považuju třetí díl Bouře mečů, fakt super díl plný zvratů a nečekaných scén. Doufám, že se mi knihovna brzo doplní o zbývající díly. Jinak z postav, které mám ráda, tak tam patří určitě John a Danerys a taky Tyrion, u jeho kapitol se nejvíce pobavím. Seriál sleduju také a myslim, že za poslední tri roky nebylo lepšího seriálu (ještě např. Shameless byl dobrý).
    A na sérii Malaz se už taky brzo chystám. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bouře mečů byla hodně drsná. Jak všichni viděli už i v seriálu. :D Tyriona mám taky rád. Jak říkáš, tam se člověk zasměje. :D A o kvalitě seriálu netřeba mluvit, snad se brzo dočkáme zase další série. Dej vědět, jak se Malaz bude líbit. Věřím tomu, že bude. :))

      Vymazat