pátek 8. listopadu 2013

The Walking dead: Cesta do Woodbury




Autor: Robert Kirkman, Jay Bonansinga
Nakladatelství: Baronet
Počet stran: 316
Rok vydání: 2013
Žánr: Sci-fi 
Všichni známe seriál a komiksy, kde můžeme sledovat dobrodružství Ricka a ostatních, kteří se snaží nějakým způsobem přežít. Není to jednoduché. Ale to nebylo nikdy. Není tu jen Rick a jeho skupina. Nám všem známý Guvernér a "jeho" město Woodbury. Jak to bylo s ním? Jak to místo vůbec našli a jakým způsobem vybudovali něco takového? Mělo to pokojný a přirozený průběh, nebo se šlo přes krev a mrtvoly? To všechno se dozvíme, i když možná už máte tušení. Ve světě, kde řádí živí mrtví, to nemůže jít přirozenou cestou.

I když je Cesta do Woodbury už druhým dílem série, tak jediná návaznost je v postavě Guvernéra. A to nepřímo. Oproti první dílu zde bude hlavní postavou Lilly. Obyčejná a zmatená holka, která se snaží přežít. Její cesty ji zavedou na různá místa a jak už je z názvu knihy patrné (tudíž se nejedná o spoiler), tak i do Woodbury, kde je hlavním šéfem Guvernér. Jak on se k tomu dostal a co si musel vytrpět, to je barvitě popsáno v prvním díle. Pokud chcete pochopit jeho chování a přístup k určitým situacím, musíte jít od začátku.


Jak u je ve světě živých mrtvých zvykem, bude se umírat. Ať už půjde o souboje mezi lidmi (protože naši rasu nespojí nic, ani taková katastrofa) nebo o napínavé útěky před hordami zombie. Když vás bude nějaký charakter v knize vytáčet (a taky že bude), tak mějte na paměti, že žít v takovém prostředí může být dost psychicky náročné. Neberte postavu jako otravnou, ale zkuste se zamyslet, jak z takové situace třeba ven. Jestli to vůbec jde. Protože se na knize podílí i tvůrce komiksu Kirkman, psychologie postav je zde vyobrazena do detailu. Stojí to za to.

Celkově je druhý díl jedna velká jízda. Na své si přijdou jak milovníci vyhrocených situací mezi lidmi, tak ti, kteří rádi vidí mozek zombie dva metry od ní. Zajímavé je také popisování výbavy, kterou mají postavy u sebe a toho, co právě jedí a pijí. Je to takový odraz té doby, co by asi tak mohlo zbýt, když už nebude fungovat masová výroba všeho možného. Na grafickou podobu příběhu to sice nemá, ale i tak jsou knihy další povedenou součástí tohoto fenoménu.

Hodnocení 4/5

Žádné komentáře:

Okomentovat