úterý 30. dubna 2013

Přelétavá květnová soutěž

Ahoj všichni!

Jako dva blogy  - Live fantasy life a Magician's book jsme se rozhodli, že uspořádáme takovou "společnou" soutěž.














O co půjde? Je to velmi jednoduché, ale ne zadarmo. Žádné přihlášení emailem a následné vylosování pomocí nějakého randomu. Bude to trochu delší, ale aspoň si pak můžete říci, že jste si výhru zasloužili. Soutěžit se bude celý měsíc květen a to vždy 6 dní v týdnu. Každý týden budou jiné hádanky, které budete muset řešit. Co můžu slíbit? Že se objeví otázky převážně týkající se fantasy literatury a možná i trochu YA.
Budou celkem 4 etapy soutěže. Každá bude probíhat na jiném blogu. 1. a 3. etapu si střihnete na blogu Magician's book a 2. a 4. na Live fantasy live.

A co že to jsou ty etapy? Aby to bylo zajímavější, každý týden se ponese v jiném duchu. V jednom bude hádání pomocí obrázků, v druhém budete muset skládat názvy knih... a zbytek si ještě nechám pro sebe. Info k následující soutěžní etapě se dozvíte vždycky 7. den. To je takzvaně den "bez otázek". Vy se ale ptát můžete pořád. Taky si jako organizátoři uzurpujeme všechny práva a poslední slova, abychom předešli nějakým hádkám a nesvárům, i když mám za to, že se to obejde bez problémů.

K tomu, abyste se zúčastnili, nemusíte dělat vůbec nic. Jen stačí pravidelně každý den odpovědět. nebo vyřešit nějakou záhadu. Jestli budou i nějaké bonusovky a podobně, to se nechte překvapit. To, jak si vedete, se dozvíte každý večer na FB stránkách Live fantasy live a Magicians Book. Proto, pokud chcete být informovaní, doporučuji sledovat.

Jinak protože nezačínáme soutěž v pondělí, ale ve středu 1. května, dozvíte se informace k prvnímu týdnu dnes odpoledne, na blogu Magicians's book, kde soutěž startuje.

DŮLEŽITÉ INFORMACE
1. Soutěž probíhá v měsíci květnu (1. - 28. 5)
2. Soutěží se na dvou blozích, takže nezapomeňte sledovat, jaká etapa právě probíhá a na jakém blogu se objeví soutěžní otázky.
3. Každý večer bude v tabulce uveřejněno, kolik lidí se účastní a jak si vedou v bodování.
4. Správné odpovědi pište přímo do komentářů, od zítřka budou moderované a zveřejníme je až po ukončení soutěže.
5. Soutěžní otázka se objeví vždy ráno, kolem 7 hodiny a máte čas na odpověď až do 21:00 téhož dne.
6. Pokud  byste měli jakýkoliv dotaz, stačí napsat zde do komentářů a zeptat se.
7. Přejeme pevné nervy a co nejvíce bodů!

Výhry
O co že se vůbec hraje? První tři se mezi sebou dohodnou, co budou chtít. Samozřejmě čím vyšší počet bodů, tím vyšší má váhu jeho slovo.



Výhry poskytlo nakladatelství Knižní Klub, kterému tímto mnohokrát děkujeme. Můžeme slíbit, že během května přibudou ještě další výhry. O jaké se bude jednat, vás včas informujeme. Snad vás bude soutěžení a hádání bavit.



David a Filip

neděle 28. dubna 2013

List od Nimrala a jiné příběhy

Autor: John Ronald Reuel Tolkien
Překladatel: S. Pošustová-Menšíková a P. Štěpán
Nakladatelství: Argo
Rok vydání: 2008
Žánr: Fantasy
Počet stran: 178


čtvrtek 25. dubna 2013

Dům mrtvých

Autor: Steven Erikson
Překladatel: Dana Krejčová
Nakladatelství: Talpress
Rok vydání: 2003
Série: Malazská kniha padlých (#2)
Žánr: Fantasy
Počet stran: 711

úterý 23. dubna 2013

Psané slovo #2

Ahoj všichni!

Mám tu další díl mého psaného slova, aneb nějaké novinky a věci, co se jinde nevlezou. Protože pořád nějak nemám čas natáčet, je to ve formě textu. Snad vám to nevadí, protože mně vůbec. Rád píšu a mít všechno jen na videu taky není zrovna ono.

Právě se blížím do cíle s 2. dílem Malazské knihy padlých. Můžu říct, že je to nářez. Více se o tom budu rozplývat v recenzi, která brzy přijde. Taky mě tahle kniha donutila si dokonce zapisovat nějaké zajímavé myšlenky, které v ní jsou. Nikdy jsem nic takového nedělal, ale tady to přímo vyzývalo. A co například?

Každý zlo, které necháš bejt, se nakonec stane všední záležitostí. Potíž je, že je jednodušší si na něj zvyknout, než ho vykořenit.

Poučení z historie je to, že se z ní nikdo nikdy nepoučí.

Proč se tak držíme toho, co jsme ztratili, a nevšímáme si toho, co nám zůstalo?

úterý 16. dubna 2013

Měsíční zahrady

Autor: Steven Erikson
Překladatel: Dana Krejčová
Nakladatelství: Talpress
Rok vydání: 2002
Série: Malazská kniha padlých (#1)
Žánr: Fantasy
Počet stran: 567


pátek 12. dubna 2013

Kouzelná knihovnička

Ahoj!

Tento projekt mě hodně zaujal na jiných blozích, takže jsem se ho taky rozhodl zrealizovat. Představím tu svou knihovnu, kousek po kousku. Taková starší video verze je ke shlédnutí zde.


úterý 9. dubna 2013

Knižní chvilky #3

Přináším další sérii fotek. Tentokrát z mého druhého bydliště v Ostravě, kde máme pronajatý byt. Není to sice takové terno, jako doma v křesle u knihovny, ale číst se tam dá taky. A dobře.

Pohled na celý můj pracovní prostor, stůl, tiskárna (na které leží mimochodem zatím poslední výtisk časopisu Pevnost) a hlavně křeslo, ve kterém se nesedí vůbec špatně. A na zdi obrázek mně, jak jedu na delfínovi. :))


sobota 6. dubna 2013

Psané slovo #1

Ahoj všichni!

Teď je tu dlouhou dobu ticho, v chodu to udržují akorát recenze (abych se přiznal, jsem rád, že přidávám aspoň to). Ale stejně mě mrzí, že to tu není tak živé, jako bývalo. Tak sem se rozhodl s tím něco udělat a přispívat zase více. Nějaké to video bude až příští týden, dříve se ke kameře nedostanu. Ale psané slovo je taky fajn, ne? 

Jako první bych chtěl napsat, že jsem si konečně pořídil první díl Malazské knihy padlých - od Stevena Eriksona. Dočetl jsem se na tuhle sérii samou chválu. Tak trochu si pod sebou podřezávám větev, protože to je deset knih a několik tisíc stránek. Ale skvělého čtení, o tom nepochybuji. Někde bylo psáno, že je to dokonce lepší, než Píseň ledu a ohně. Tak uvidíme. Rozhodně se na mém blogu dozvíte, jaký na to mám názor. Možná bych tyhle obsáhlé knihy uvítal v pevné vazbě (i když normálně upřednostňuji paperback), jako u série od George Martina. Co si ale dovolím tvrdit hned - obálky to má mnohem, mnohem hezčí. Jen se mrkněte hned na tu první. Tajemno, hrůza a nevýslovný děs se z ní line! :))



Magická loď


Název: Magická loď
Autor: Robin Hobb
Překladatel: Jan Kozák
Počet stran: 558
Dílů v sérii: 3 (#1)
Nakladatelství: Fantom Print
Vydání: 2012 (hardback)
Hodnocení: 4/5

Piráti, lodě, moře a plavby. Tohle mě nikdy moc nebralo. Mám rád dobrodružství v divočině, přírodě, nebo třeba ve městech. Takže jsem ke knize přistupoval hodně skepticky a v knihovně ležela 3 měsíce, než jsem se do ní pustil. Chyba, Davide. Chyba! Ukázalo se, že mi je tohle téma nejen sympatické, ale asi ho začnu i vyhledávat. A proč? Přesvědčila mě tahle autorka a tahle kniha. Pojďme se na ni mrknout zblízka.

Lodě, které žijí. Nebo spíše ožívají. To zní zajímavě a rozhodně to zajímavé je. Nejsou živé hned, ale postaveny z magického dřeva a po třech generacích v rukou majitelů oživnou. Ten, kdo se nesmírným způsobem zadluží, aby si mohl takovou loď dovolit, ji živou neuvidí. To je celkem pech. Na druhou stranu zařídí svým potomkům velké bohatství, pokud ji budou používat tak, jak se má. Jedině s živou lodí totiž můžete do míst, kde se dá obchodovat s magickými věcmi a hodně drahými artefakty. A to už za to stojí!

"S pocitem naprosté zrady stála na palubě, kousek od těla svého otce, a myslela si, že cena byla příliš vysoká, že živá loď za otcovu smrt nestála, ani za smrt dědečka a prababičky."

Naše rodinka, která jednu takovou loď vlastní, má ale problém. Tím není nic jiného, než rozepře, které v ní panují. Po smrti kapitána loď ožívá, ale nastává problém, kdo ji má dostat. Chtěl by ji každý, ale loď každého chtít nebude. Na(ne)štěstí existují různé donucovací prostředky, kterými lidé dosáhnou svého, ať už to bude v zájmu lodi, nebo ne. A tak se rodinka rozpadá, ukřivdění utíkají a nepraví si nárokují prakticky všechno.

Na druhé straně tu máme piráty. Ti žádnou živou loď nemají, ale hrozně moc by chtěli. Problém je, že
normální loď takovou živou nemá šanci dohnat. Nikdy. Piráti jsou ale mazaní kluci, třeba si nějak poradí a dosáhnou svého. Mezitím se z nich ale svým způsobem stanou Robini Hůdové. Aspoň mě to tak přišlo. Ne, že by bohatým brali a chudým rozdávali. Oni oberou každého, bez rozdílu. Jen když je to v jejich zájmu, tak třeba i trochu pomohou. A kvůli kapitánovi Kennitovi to v jejich zájmu párkrát bude.

"Etta jen hodila letmým pohledem po Kennitovi, aby viděla, jak se při její lichotce zapýřil."

Celkově se kniha četla svižně a bavila. Jeden problém tu ale přece jen byl. Část knihy řeší absolutně nezáživný a nezajímavý děj, o nějakých hadech. Tyhle části jsem chtěl dokonce přeskakovat. Nakonec mě to donutilo si je přečíst, ale nic by se nestalo, kdyby to tam vůbec nebylo. Hlavně kvůli tomuto kniha nedostane plný počet bodů, i když by mi to udělalo radost. Na druhý díl se těším a nemůžu se dočkat toho, jak to bude pokračovat. Snad mě autorka přesvědčí o tom, že si ten plný počet zaslouží třeba příště.

úterý 2. dubna 2013

Soutěže

Probíhající




-
Ukončené


Kouzlo dýky


Název: Kouzlo dýky
Autor: Katharine Kerr
Překladatel: Adéla Kulová
Počet stran: 413
Dílů v sérii: 4 (#1)
Nakladatelství: Classic
Vydání: 2000 (paperback)
Hodnocení: 5/5

Nechápu to. Nechápu, jak jsem mohl tuhle knihu nechat ležet bezmála půl roku v mé knihovně bez toho, aniž bych si ji přečetl. Jasně, nevypadala moc vábně. Chvilkami působila spíše jako potrhaný sešit, nebo trhací kalendář. Ale aspoň z ní dýchala ta skutečnost, že byla vydána před 13 lety a napsána ještě dobrých pár let před tím, než jsem se narodil. Klasická fantasy jak má být. A můžu s klidem napsat, že si mě okamžitě vtáhla do svého světa a ten nehodlám opustit dříve, než dočtu závěrečný - čtvrtý díl.

Ze začátku jsem byl trochu zmatený. Kniha totiž na začátku nepopisuje události jedné generace, ale hned
několika. Pracuje se zde s tím, že každý, kdo umře, se po čase narodí. Jako někdo jiný, někde jinde. Vlastnosti ze svého předchozího života mít může, ale taky nemusí. To už záleží na jednotlivci. A tak se nám tu ze začátku trochu míchají jména a osudy. Ovšem to není nic, co by se nedalo zvládnout. A stejně, po nějaké chvíli se to ustálí a přestaneme skákat o stovky let tam a zpátky.

"Země Boarů mě porodila a také pohřbila. Jsem mrtvý, protože můj bratr utnul hlavu mému vrahovi od zbytku těla.

I přes to, že postavy okolo se ze začátku mění, umírají a zase se rodí, aniž by vědomě něco věděli o svém minulém životě, je tu někdo, kdo žije po celou tu dobu život jen jeden. Můžeme mu říkat hlavní postava, i když je to relativní. Nevyn - mistr magie, který je pronásledován svým osudem. Kdysi totiž složil přísahu, která mu nedá odpočinout, dokud nedojde svým slovům. A tak je nucen bloudit po světě, hledat a doufat, že se mu podaří najít to, co hledá. Má trochu nevýhodu v tom, že když mu postava během jeho hledání umře, narodí se někde jinde a on musí začít znovu.

Takových důležitějších postav je tu samozřejmě mnohem více. Ať už jde o rytíře stříbrné dýky, nebo jeho dceru, která s ním cestuje. Objeví se zde i několik šlechtických rodů a to by nebylo ono, aby mezi sebou neměli nějaké rozepře. Takže kromě klidného cestování se tu bude i bojovat, válčit, zabíjet a mordovat. Nejen meči, ale i magií. Magií, která tu má velmi zvláštní podobu a okolním světem není přijata zrovna nejlépe. Ale o tom se přesvědčíte sami.

"U všech bohů a koňských zadků, co na nich sedí, odpověděl Rhodry a na jeho tváři se opět objevil onen přihlouplý výraz."

Já jsem byl nadšen. Mám hrozně rád, když postavy v knize objevují svět, když se zastaví v putyce na něco k jídlu, pití a nocleh. Když potkávají zajímavé lidi a navazují vztahy. Tohle všechno v takových fantasy vítám s otevřenou náručí. Krásně mě to přeneslo do knihy a já cestoval, hledal, nebo bojoval s nimi. Plný počet bodů a moje nadšení - no, je chyba si něco takového nepřečíst. Trochu škoda je, že knihy půjdou asi špatně sehnat. Ale co já vím, třeba mají vaše knihovny vytříbený vkus na fantasy!