úterý 21. ledna 2014

Dlouhý sprint s ozvěnou

Autor: Miroslav Žamboch
Nakladatelství: Trifid
Rok vydání: 2009
Žánr: Fantasy
Počet stran: 234





Kniha, která začíná větami "Klečím nad bratrem a do očí se mi derou slzy. Je mrtvý." asi nebude o šťastné rodině, která si vyjela na výlet k hradu Kokořín, a tam měla piknik. Taky že není. Někdo by si myslel, že takové vládnutí může být celkem sranda. Neomezené možnosti, peníze, moc. Co když se ale na takovou vládu musí panovník systematicky připravovat už od narození? A co když tím panovníkem měl být právě váš bratr, který teď kouká do víka rakve? Povinnosti tedy spadají na vás. Bohužel, nikdo vás od narození nepřipravoval. A vy, jakožto odpůrce magie a všeho, co smrdí vládnutím, se musíte hodně rychle aklimatizovat.

Aklimatizovat v tomto případě znamená vyhýbat se všem nástrahám, které na vás vaši odpůrci nachystají. Můžete se na lidi usmívat, můžete být mecenáš a rozdávat dětem sladkosti, ale to nic nezmění na tom, že vás chce polovina města vidět mrtvého. A postupně snad i město celé. Optimistické, ne? Každý se s tím dokáže vyrovnat po svém. Někdo by zalezl pod postel, jiný do hospody, třetí do bordelu. Náš hrdina zkusí všechno. Ne nutně v tomto pořadí.


I když magii rád nemá, prostě se jí nevyhne. Takže se můžete těšit na souboje, kde budou mít hlavní slovo jak meče a dýky, tak kouzla a kouzelné krystaly. Budete soucítit s hrdinou, co to na něj osud přichystal, když on si chtěl jen pohodlně užívat nicnedělání. Také v praktikách mučení si pan Žamboch může podat ruku s Kulhánkem nebo Kopřivou. Obnažené nervy, elektrody v mozku a třeba i rozedřená pánev až do morku... to vše za podpory krystalu, který vám nedovolí umřít. K nezaplacení. Na všechno ostatní máte master card.

Knihu jsem si před koupí neměl šanci prolistovat, takže mě trochu překvapilo, když jsem zjistil, jak se věci mají. I když má kniha 234 stran, samotný Dlouhý sprint tvoří něco kolem poloviny. Dalších třicet stran tvoří povídka Ozvěny, která tak trochu rozvádí konec Dlouhého sprintu. Sice tu o ní nepíšu, ale je plnohodnotnou součástí příběhu, a stojí za to si ji přečíst. Pak následuje autorova bibliografie, kterou jsem si mohl najít kdekoliv na internetu. Trochu zklamání. Čekal jsem více čtiva, ten příběh by si to sakra zasloužil. A prý že dobrého stačí málo, tse...

Hodnocení 4/5



4 komentáře:

  1. Ty tvoje recenze jsou tak přesvědčivý, že bys mě snad nalákal i na čtení etikety od šamponu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc rád. :)) Díky. Ale na etiketu lákat nebudu, je totiž ještě spousta knih, které musíme přečíst před tím. :D

      Vymazat
  2. Jéé, díky, žes mi tu knihu připomněl, kdysi jsem si ji chtěla koupit a úplně na to zapomněla. :D Líbila se mi, hodně, celkově mám Žambocha hodně ráda. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Od těch 30% slev v Dobrovském je to u nás vyprodáno.. měl jsi štěstí. :-D Asi si ji budu muset objednat na netu, už se těším. :-)

    OdpovědětVymazat