úterý 25. března 2014

Kruh nenávisti

Autor: Keith R. A. Decandido
Překladatel: Jan Netolička
Nakladatelství: Fantom Print
Rok vydání: 2010
Série: World of Warcraft
Žánr: Fantasy
Počet stran: 223





Kniha, která má na svém obalu napsáno World of Warcraft, je pro mě velkým lákadlem. Ať už se jedná o Diablo, Warcraft nebo StarCraft, vždy si z těchto sérií přečtu rád jakoukoliv knihu. A musím zaklepat, zatím jsem vyloženě zklamaný ještě nebyl. Po přečtení Kruhu nenávisti si ale můžu zaklepat možná tak na čelo. Nevím, jak se autor dostal k napsání něčeho takového, ale když už píšete knihu o 223 stranách, nemělo by tam být 222 stran nudy. Tyto malé rozsahy jsou přímo dělané pro knihy s rychlým spádem, zvraty a pořádně ostrým tempem. Kruh nenávisti se bohužel vleče jako pondělní ráno.


Za pozitivní můžeme počítat to, že se setkáme i s nějakými známými jmény. Thrall, Proudmoore, Aegwyn. V knize nejde o nic jiného, než že se lidé a orkové nemají moc rádi. Jak zatraceně velké překvapení. Tenké spojenectví držící pouze díky tajným schůzkám velitelů obou stran. Přirozeně, toho se prostě musí využít. Co takhle tu nenávist ještě trochu vyprovokovat? Nejlepší bude v přístavu někomu dupnout na nohu. Nebo se možná snažit prodat náklad starých tuňáků. Prostě samé důležité věci, kvůli kterým by ta válka mohla vzniknout.

Když už se hráči nebudou bavit, tak se budou aspoň orientovat. Barrens, Ratchet a mnoho dalších míst, které známe ze hry. Potom ze hry známe taky hodně soubojů a zajímavých úkolů. To ale ve hře taky zůstane. Z celé knihy se bojuje jen na páru (asi pěti) stranách. Autor se nám to snažil vynahradit politickým pletichařením a neustálými řečmi o tom, jak člověk nemá rád orky a orkové lidi. Ale mami, Thrall mi zbořil bábovičku...



K tomu všemu se zde objeví ještě nějaká super tajná organizace, která má jasný cíl. Má ji pod palcem jeden smradlavý démon, který má samozřejmě ambice zničit všechno a všechny, přinejlepším se stát druhým a lepším Sargerasem. Takové přiměřené ambice na tvora zapáchajícího sírou. Taky to podle toho dopadne. Nechci nijak spoilerovat, ale závěr a "epické finále" knihy se vlezlo na pár řádků předposlední strany. Na poslední stranu ne, tam autor jakoby straší, že by to mohlo ještě pokračovat. Prosím, ne.

Hodnocení 1,5/5

6 komentářů:

  1. Jéé, tak to jsem tak ráda, že ji máme doma. Co kdyby sis ji chtěl ještě přečíst. :-D :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Jééé, night elf priest. :D Ale za boha nemůžu přijít na to, kde jsi.. dle písku Tanaris? Někde tam poblíž Caverns of Time na pobřeží u pirátů? :D Fakt nevím... A kterej server, jestli se můžu tak směle ptát? :)

    Jinak (jak už jsem psala dávno předávno) knížky o Warcraftu si chci prostě přečíst všechny, ať jsou dobrý nebo špatný. :) Od července (snad!) konečně budu mít čas, tak se do toho pustím... Doporučíš mi prosím něco na začátek - buď chronologicky prvního dle příběhu nebo lehčího, abych si to spojila snadno s hrou? :) Děkuji!

    Hezký den a hodně zdaru na wowku! :)

    Runa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Správně, Tanaris u pirátů. :D Hezká trefa.

      Pořadí knížek od Warcraftu není vůbec důležité. Já začal knihami Den draka, Vládce klanů, Poslední strážce. Potom jsem se vrhl na trilogii Sluneční studny a jako poslední četl Kruh nenávisti. Pokud to uděláš úplně naopak, bude to nejspíš úplně jedno. :D Ještě mě toho taky dost čeká.

      Měj se hezky a děkuju :)

      Vymazat
  3. Za Warcraft palec nahoru, ale fůůůj alíík! :D Ne zas tak to neřeším :) Já si chci Warcraft knížky taky přečíst, ale vůbec nevim kdy se k nim dostanu..je jich celkem dost..:/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, poprvé za svůj život si udělám alíka a hned problém. :D :D A knih je sice dost, ale nejsou vůbec dlouhé, takže to zvládneš. Takové oddechové čtení. :)

      Vymazat