pondělí 29. ledna 2018

HELLBOY 5: ČERV DOBYVATEL

Pátý Hellboy. Dotisk. To může znamenat dvě věci. Buď se někde celý první náklad ztratil, nebo byla kniha fakt dobrá a není k sehnání. U první možnosti tomu všemu nahrává fakt, že se pohybujeme na hranici přirozeného a dost často ji překračujeme. Co když ta první várka knih byla ukradena nacisty a posloužila jako hořlavé palivo do jejich vesmírného programu? Nebo třeba nechtěli, aby se veřejnost dozvěděla, jak to s nimi bylo. Chtěl snad všechny Humr Johnson pro sebe? Ani jedno z toho. Prostě to je tak dobré. Utvrzuje nás v tom čtveřice předchozích dílů, jistota a... Guilermo Del Toro. A to už je trojice pádných argumentů. 


Co se bude dít. Jak jsem naznačil v předchozím odstavci, nacisté mají vesmírný program. Je to vskutku ambiciózní projekt probíhající na jednom starém hradě - Hunte. Hlavním úkolem je do vesmíru něco vystřelit. Ne moc šokující, když se jedná o vesmírný program. Co už ale šokující bude, tak co tam posílají, v jakém stavu, a proč. Tato událost z minulosti totiž dost ovlivní naši přítomnost. A stejně tak jako "minulým" nacistům pomohl ke zničení Humr Johnson, v přítomnosti něco podobného čeká Hellboye. 


Ú.P.V.O. zachytilo signál, vyfotilo objekt padající k zemi a problém byl na světě. Ať už to bylo cokoliv, co nacisté před lety vystřelili do vesmíru, vrací se to zpátky. A Hellboy společně s Rogerem to mají vyšetřit. Po cestě se samozřejmě nebude vůbec nic dít, oba dojdou ve zdraví až k hradu a zjistí, že padající předmět byl vlastně stánek se zmrzlinou, kterou jim vysmátý fousatý chlapík také nabídne. Hellboy si dá vanilku, Roger čokoládu. No, můj scénář by asi dotisk nedostal. Samozřejmě to nebude jen tak, součástí putování bude zrada, spousta obětovaných sil, ale také nečekaná setkání. Ať už chtěná nebo ne.


Ne nadarmo se říká "co červ, to dobyvatel". Nebo se to neříká? Nevěřím. Pokud totiž Hellboy něco řeší, většinou to má co dělat se zkázou celého světa a možná i dál. Tady tomu není jinak, slovo dá slovo, nacista se domluví s temnou silou a zase je tu práce pro povolané. Problém všepožírajícího červa, s jehož velikostí roste i hlad. To všechno v temné atmosféře staré zříceniny. Ať už to dopadne jak chce, jedno je jisté. Po této události učiní Hellboy rozhodnutí, které ovlivní Ú.P.V.O. natrvalo. Pátý díl určitě stojí za přečtení. Ať už jste přišli kvůli Hellboyovi, Humrovi nebo jen tak. Přijdete si na své.






Žádné komentáře:

Okomentovat