pondělí 12. listopadu 2012

Bájná pečeť

Název: Bájná Pečeť
Autor: Bernd Perplies
Překladatel: Vladana Hallová
Počet stran: 424
Dílů v sérii: 3 (#1)
Nakladatelství: Fragment
Vydání: 2012 (paperback)
Hodnocení: 3,5/5

Když jsem si tuhle knihu kupoval - přiznám se, bylo to hlavně kvůli obálce. Ta je jedna z nejpovedenějších, co jsem zatím viděl a i když je to paperback, tak mapy, které jsou vytištěné na přední a zadní stránce vám to dokonale vynahradí. V tomto ohledu nemám knize co vytknout a děkuji nakladateli, že nechal vše v originálu.
Teď se pomalu přeneseme do konce 19. století v Anglii. Autor má u mne velké plus za dobře zvolenou dobu, kdy se příběh odehrává. Po všech těch středověcích a dávných dobách je tohle vítaná změna a hezká odbočka ze stereotypu. Viktoriánská Anglie, kočáry, zasmrádlé hospody v Londýně - to vše zaručuje velmi příjemnou atmosféru.

Mlha začínala houstnout. Nehlučně se plížila od Temže a stoupala z kanalizace vzhůru skrze víka kanálů a její dusivá chapadla obepínala vyrovnanou řadu pouličních lamp na okraji ulice.


Jak název napovídá, bude se zde jednat hlavně o magii. Na což jsem byl zvědavý. V dnešní době, kdy se kouzlí v každé druhé knize, je už trochu složitější přijít s něčím originálním. Tady se to autorovi z větší části povedlo. Ze začátku jsem ten jeho "pravdosvět" a magická vlákna zatracoval. Ale jak sami uvidíte, postupem času se nachytáte, že chcete vědět více. Ať už o pravdosvětě, nebo o tom, jak fungují již zmíněná magická vlákna. A ať jenom nechválím - chvílemi mi přišlo všechno to čarování jako jednoduchá záležitost, založená na telekinezi. Místo myšlenek tu však figurují vlákna a to je v podstatě celá věda.

Pojďme se trochu podívat, co se skrývá za dějovou linií této knihy. Určitě nebudete překvapení, že je zde uplatněn koncept "zlý pán -> špatné věci = ohrožení světa" a "obyčejný člověk -> instantní hrdina = spasitel".
No, jasně. Kniha končí otevřeně, nikdo nikoho nespasil, ale bla, bla, bla, všichni víme, jak to bude. Tohle není žádný spoiler, tohle je prosté konstatování. Ale abyste mě nepochopili špatně, já děj nezatracuji, ba úplně naopak. Líbil se mi a příběh jsem si užíval. Způsob, jakým autor provádí hlavního hrdinu knihou, mi rozhodně nebyl proti srsti. On, jeho přátelé a velmi mnoho vtipných hlášek v jinak závažném tématu. Několikrát jsem se přistihl, že se usmívám a konkrétní větu si čtu už potřetí.

"Kdyby existovala příručka doporučující britským gentlemanům, jak vstoupit do apokalypsy se vztyčenou hlavou, mohl by být Holmes v tomto postoji na obálce."


V knize se vystřídá hodně postav, ať už důležitých, či méně. Tak jako tak budete rádi za jejich podrobnou rekapitulaci na konci knihy. Co mi bylo sympatické, byla autorova hra se jménem Holmes. Ale víc neprozradím, protože celá tahle myšlenka ve mně (velký fanoušek Sherlocka) zanechala hodně pozitivní dojem. Hlavní hrdina je klasicky nevědomky vržen do celého koloběhu zvláštních událostí a zvratů, aniž by si toho sám stačil všimnout. A jak už to bývá, zvykne si velmi rychle a začne se vypořádávat se svým "údělem". Smrt, dobrodružství, láska, život - to všechno tam najdete, něco v malých dávkách a něco v pořádných kanystrech. Ani záporáci nezůstávají dlouho v ústraní a v celém příběhu se vyskytují celkem často (díky bohu).


Přes to všechno mi v knize chybělo trochu víc akce. Autorovi se povedlo předvést pár pěkných akčních scén, to nepopírám, ale já bych si dal ještě pomyslnou "třešničku na dortu" a to hlavně na závěr. Ale dobře, je to otevřený konec trilogie a já věřím, že nás autor třeba překvapí na začátku 2. dílu.
Na konec jsem si pro vás přichystal ještě takový výčet věcí, na které se připravit, než vezmete do rukou tuhle knihu. Dlouhá souvětí, značné množství postav, Viktoriánská Anglie a zatím ještě neokoukaná magie. A taky 3 dny. Proč zrovna tři? Děj celé knihy se odehraje v pouhých třech dnech, takže jsme s hrdinou prakticky od rána do večera. Nic z toho není vyloženě pozitivum, nebo naopak. Na to si musíte udělat názor sami. Protože jak jste u mne určitě zjistili, tak co se týče děje, já vám moc neprozradím! :))


4 komentáře:

  1. "zasmrádlé hospody v Londýně - to vše zaručuje velmi příjemnou atmosféru" - tohle mě dostalo :D Ale samozřejmě chápu, jak jsi to myslel :)
    3 dny? Tak to je docela rychlost! I když po takové Škole noci (fuj fuj fuj!), kdy se jeden díl odehrává i v průběhu jednoho dne, mě už snad nic nepřekvapí...
    Nicméně recenze je moc pěkná, jen tak dál! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, jsem rád, že jsi to pochopila. :))
      A děkuji za pochvalu, psalo se to dobře, protože jsem se na to vrhl prakticky hned po tom, co jsem to dočetl. :D Koncept byl napsaný už od půlnoci - to je tak, když nemáš po nocích co dělat. :D

      Vymazat
  2. Pěkná recenze. Ke knížce se teď nedostanu, protože mám dost recenzáků, ale přečtu si jí jak to půjde. Také se mi líbí obálka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. A knížku určitě doporučuji, jak jsem napsal - příjemná změna! :)

      Vymazat