neděle 4. listopadu 2012

Diablo - Válka Hříchů

Název: Diablo - Válka Hříchů (celá série)
Autor: Richard A. Knaak
Překlad: Jan Netolička
Hodnocení: 3/5

První recenze, nebo jak tomu mám vlastně říkat, bude o sérii Diablo - Válka Hříchů. Fantasy příběh, zasazený ještě daleko před událostmi v Tristramu. Bylo to příjemné a záživné čtení, psané celkem jednoduše. Ale svůj účel - pobavit a zaujmout, to určitě splnilo.

Všechno se točí kolem farmáře Uldissiana. O svět jak ho všichni znají se perou dvě sekty. Trojjednota a Katedrála světla. Uldissian a jeho zvláštní schopnosti, o kterých se nikomu ani nesnilo (aspoň do té doby, než je u ostatních sám probudí), musí zastavit snahu Katedrály světla a Trojjednoty si podmanit svět. V celém příběhu se objevují nové a nové vyšší mocnosti a silnější protivníci. To všechno musí Uldissian zvládnout, společně s jeho následovníky, kteří se k němu postupně po cestě přidávají. Příběh rozhodně nešetří různými intrikami, podrazy a postupně zjistíte, že už nevíte komu a co věřit.
Uldissiana provází na jeho cestě jeho bratr Mendeln, který prožívá sám svůj úplně odlišný osud, který se pak spojí s bratrovým. Dál je tam jeho nejlepší přítel Achilles a jeho "přítelkyně" Serenthia. Vztahy mezi nimi jsou trošku zamotané, ale všechno má svůj čas a i takové věci se tam řeší.

Ve všech třech dílech se Uldissian snaží o nastolení klidu a míru. Ne vždycky se mu to daří podle jeho představ, ale tak už to bývá. Postupně ničí jednoho protivníka za druhým, ale objevují se stále silnější a silnější. A Uldissian za to bude muset zaplatit hodně vysokou cenu. Ale o tom už si určitě přečtete sami.
Opravdu, budete mít problém stíhat všechny nadpřirozena, všechny vládce různých světů a armády temnot, nebo nebes. S tímhle se v knize nešetří a ději to dává pěkný spád. Nebudu říkat, že je to nějaký klenot literatury. Ale když jsem chtěl knížku, která mě zabaví, bude mi blízká tématikou a chytne mě hned na začátku, tak můžu říct, že jsem si vybral správně. Na třetí díl jsem si dokonce musel ještě počkat a to nebylo nic jednoduchého, zvlášť i kvůli tolika nevyřešeným věcem z dvojky.

Abych to shrnul - rozhodně doporučuji všem, kdo mají rádi Diablo a nadpřirozené síly. Nelituji koupi těchto knih, ba naopak - jsem rád, že mají místo v mé knihovně.

David.

1 komentář:

  1. To vypadá jako ideální dárek k vánocům pro mne, až se rodiče zeptají, díky :-D

    OdpovědětVymazat