pátek 23. listopadu 2012

Divergence


Název: Divergence
Autor: Veronica Rothová
Překladatel: Radka Kolebáčová
Počet stran: 339
Dílů v sérii: 2 (#1)
Nakladatelství: CooBoo
Vydání: 2012 (vázaná)
Hodnocení: 4/5

"Přečti si Divergenci." Já si rád nechám poradit, zvlášť když vím, že ten člověk má na knihy dobrý vkus. Jdu k Dobrovskému, knihu nacházím v sekci sci-fi pro mládež/fantasy a omládnu o 7 let. Po chvíli už ji hrdě odnáším domů. Obálka je moc hezká, jen ta pevná vazba mi trochu vadí. Ale to už čistě můj problém. Taky jsem si všiml, že mají zadní stranu natisknutou "nějak moc na bok", abych byl přesný. To jsou ale všechno jen detaily, kterými se rýpalové rádi zabývají.

Podle názvu knihy nejspíš nic nepoznáte. Předem vyloučíte možnost, že se jedná o odbornou publikaci na téma matematické operátory a raději začnete číst. A to je první krok k tomu, si tuhle knihu oblíbit. Hned na začátku zjišťujete, že svět není v pořádku. Jsou zde určité frakce, do kterých se lidé v určitém věku roztřiďují a podle toho, kam se zařadí - očekává se od nich příslušné chování. Samozřejmě ne každý se může chovat jako naprogramovaný a tím nám tu vznikají jedinci, kteří se označují Divergentní. Nikam nepatřící a nechtění. A právě o tomhle kniha pojednává. O Divergentních jedincích, kteří se nechtějí nechat ovládat.

"Dnes podstoupím talentovou zkoušku, která ukáže, do které z pěti frakcí patřím."

Všechno vypadá skvěle. Ve vedení města jsou dosazení lidé z frakce, která je neúplatná. Před hrozbami město chrání frakce, která je neohrožená. A tak dále. Nic se nemůže pokazit, nic se nemůže zvrtnout. To by ale nebyli lidé, aby všechno zůstalo funkční a v pořádku. Historie už nás tolikrát přesvědčila o tom, že se vždycky najde někdo, kdo bude chtít víc. Kdo bude chtít všechno. Přesně tak je tomu i zde. A tak se jedna frakce, nebo spíše její vedení, zaslouží o trochu rozruchu při ničení všeho, co bylo vytvořeno.

Co mi velice imponovalo, byla ich forma. Já ji mám prostě rád. Samozřejmě, autor musí mít dost sil na to, aby stvořil vypravěče, který vás nebude nudit. Světe div se, mladičká autorka tohoto díla těch sil má na rozdávání. Od čtení sem se nechtěl odtrhnout, děj byl svižný, pořád se něco dělo. Líbilo se mi, že se celou knihu nehrálo na nějaké šťastné konce. Život zasazuje bolestivé rány a ani v knížce by to nemělo být jinak. Aspoň ne v takové. Bolest, utrpení, bezmoc... To všechno si náš hlavní hrdina vytrpí. A kdo že to vlastně je?

Hlavní hrdinkou je mladá, 16-ti letá holka. Celkově projde v knize značnou změnou povahy, i přes to, že na začátku už něco tušila a nebyla se sebou spokojená. Postav v knize moc není, jsem zvyklý na pořádné zástupy jmen, kde každé něco znamená. Ale rozhodně to není chyba. Je příjemné se zase jednou orientovat bez nějakého hledání v paměti, kdo že je zrovna tenhle týpek. Celou dobu mi v hlavě vrtala jedna věc. Podobnost s Harrym Potterem. Nemyslím hlavní postavu, ani obsah. Myslím tu myšlenku těch frakcí. A lidí, kteří se v nich vyskytují. Prostě jsem se nemohl ubránit pocitu, že se autorka inspirovala Nebelvírem, Zmijozelem apod. Až na to, že zde, ač jsou lidé ve stejné frakci, stejně si jdou po krku. Možná je to jen fantaskní výplod mého mozku, ale napsat to musím.

Muž má na sobě černý oblek a bílou vázanku - standardní uniformu Upřímných.

Knihu jsem přelouskal velmi rychle. Nebyla nějak obtížně napsaná, ale i přes to se mi líbila autorčina myšlenka. To se jí prostě povedlo a nikdo ji to nevezme. I přes malé podobnosti (které se pravděpodobně vyskytují jen v mém mozku) to bylo originální. A když už to všechno chválím, knihu si užívám, tak čekám pořádný závěr. A toho se mi tu nedostalo. Alespoň ne v kvalitě, jakou má celá kniha. Přišel mi odbytý a moc jednoduchý. Nevím, jestli to autorku už nebavilo, ale rozhodně ho mohla vylepšit. To je ale jen jedno pochybení v jinak zábavném čtení. Nelituji, že jsem si Divergenci přečetl a rozhodně se pustím i do druhého dílu, abych se přesvědčil, že konec této knihy byl schválně slabší, protože začátek druhého bude absolutní bomba. Uvidíme.

10 komentářů:

  1. Moc hezky napsané :)) Divergence není špatná, taky se mi líbila, ale není to to nejlepší, co jsem kdy četla... Každopádně četl jsi třeba Hunger games? Je sice hloupost srovnávat to, ale mně osobně se víc líbily právě Hunger games :))
    PS: A víš, že se podle toho točí film? Ale herci, co mají hrát Tobiase jsou naprosto příšerní :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejlepší to rozhodně není. To by si pak zasloužilo ještě o celou hvězdičku výš. Hunger Games mě čeká příští týden, tak uvidím. Srovnávat to nechci, ale o tom, že HG jsou všeobecně oblíbenější vím. Nechám se překvapit, však i na to se tu recenze určitě objeví! A děkuji.

      Vymazat
    2. Není zač :))
      Hunger games si užij, úplně Ti závidím, že ten příběh teprve poznáš a že ho ještě neznáš :)

      Vymazat
  2. Vydařená recenze. Jsem ráda, že se ti kniha líbila, snad tě nezklame pokračování. Vím, že plno lidí nebylo spokojeno. Každopádně pro mě je Divergence jedna z nejlepších dystopií, jaké jsem četla. A že jsem jich už četla hodně. Veronica mi svým stylem vyprávění i přemýšlení naprosto sedí.

    Bohužel všichni Divergenci srovnávají s Hunger Games. Dle mého jsou to naprosto odlišené dystopické série, které se jen řadí do stejného žánru a byly opravdu úspěšné. Divergenci mám o mnoho radši, v Hunger Games jsem se nemohla srovnat s hlavní hrdinkou, která v mých očích ani pravou hrdinkou nebyla (alespoň v pravém slova smyslu). Ale nenechej se ovlivnit a užij si četbu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu, moc si toho vážím. Prakticky s Tebou ve všech bodech souhlasím, hlavě co se týče toho vyprávění a přemýšlení Veronicy.

      Uvidíme, jak se pak budu dívat na Divergenci po přečtení HG, ale laťka je vysoko, to můžu říci už teď.

      Vymazat
  3. Mňa práveže ten koniec úplne odrovnal, ako sa tam všetko zbehlo rýchlo, človek to nečaká a odrazu sú skoro všetci mŕtvi 8D
    Celá kniha sa mi veľmi páčila, nevedela som ju ani z ruky odložiť, aj o 3 ráno som ju čítala a stále som bola len prekvapená, že čo sa zase deje 8D

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkná recenze! :) Mně se kniha též dost líbila, přečetla jsem ji skoro za jeden den, i když jsem celou dobu čtení měla pocit, že mi tam prostě něco chybí. A do dnes jsem nedokázala identifikovat co to bylo. :D A s tím koncem máš pravdu. Taktéž mi přišel hrozně uspěchaný, myslím, že se autorka mohla rozepsat více. :)
    Co se týče té podobnosti s kolejemi z Harryho Pottera, musím s tebou souhlasit, když se nad tím více zamyslím. Předtím mě to hlavně vůbec nenapadlo srovnávat, ale teď... Jop, jistou podobnost v tom vidím. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělá recenze. Je vtipná, to se mi líbí. Divergenci jsem četla a moc se mi líbila. Doma mám už i druhý díl, ale ještě jsem se k němu bohužel nedostala. Na Resistenci jsem četla jak ty pochvalné, tak záporné recenze. Záporné spíš v tom smyslu, že spousta lidí čekalo, že knoha bude lepší. Že prý není tak dobrá jako Divergence, ale kdo ví. Dokud to člověk nečetl, tak nemůže říct. A to přirovnání ke kolejím v Bradavicích je zajímavé. Upřímně mě to ještě nenapadlo, ale podobnost v tom bude. I když nevím, jestli zamýšlená :-)

    OdpovědětVymazat
  6. No vidíš, mně zrovna konec vyrazil dech :) I když mi teda přišlo, že chtěla autorka udělat závěr co nejvíce napínavým, a tak bez nějakých velkých cavyků nechala povraždit spoustu postav. Taky mě šíleně rozčílila Tris - ona postřelí nepřítele, ale zastřelí přítele? Co to sakra je?!
    Nicméně styl vyprávění Veronicy je vážně skvělý a příjemně se čte. A samozřejmě, moc pěkná recenze :) A vidíš,to s těmi frakcemi a kolejemi z HP mě ani nenapadlo...

    OdpovědětVymazat
  7. Taky jsem četla, i když jsem generačně už trošku jinde.. :) a musím říci, že mě oslovila, dobře se čte, i když podobnost s Harrym Poterem mě teda nanepadla, ale asi na tom něco bude...

    OdpovědětVymazat