pondělí 5. listopadu 2012

Hobit, aneb cesta tam a zase zpátky

Název: Hobit, aneb cesta tam a zase zpátky
Autor: John Ronald Reuel Tolkien
Překlad: František Vrba
Počet stran: 256
Hodnocení: 5/5

Držte si klobouky, tady se superlativy šetřit nebude. Nehodlám vám prozradit celý děj knihy, ani vám poodkrýt pozadí příběhu. Chystám se napsat, jaký jsem měl z knihy pocit a jak na mě zapůsobila. Vzhledem k tomu, že jsem velký fanda Pána Prstenů (dále jen PP) a celého Tolkienova díla, nečekejte nic jiného, než chválu, uznání a pokoru. Protože jestli si ji někdo zaslouží, je to právě pan Tolkien.

Hned na začátku jsem věděl, do čeho jdu. Pána Prstenů mám přečteného a zhlédnutého vícekrát. Hobit mi ale dlouho unikal. Ani nevím proč, když se teď poohlédnu zpátky, byla to velká chyba. Hodně lidí to pokládá za takovou "pohádku". Ano, jistě. Oproti PP se to tak jevit může. V tom případě jsem byl touto "pohádkou" uchvácen. Kniha vás na začátku chytne a nepustí vás, ani když ji dočtete. Bude vám líto, že je tak krátká. Ano, 256 stran je na tuto knihu hodně málo, osobně bych si přál tak třikrát rozsáhlejší dílo.
Když už čtu fantasy literaturu, tak od autora automaticky čekám, že nebude šetřit slovy na popisu okolního světa, že si dá záležet na každém detailu a když už si dal tu práci a celý ten svět vymyslel, že nám ho taky řádně naservíruje. Tady mi toho bylo dopřáno. Člověk si po podrobném popisu míst dokáže představit krajinu a dokonce se po ní v myšlenkách toulat. Navíc je součástí knihy i mapa, která vám v tom toulání pomůže.

Příběh samotný je do detailu promyšlený a hlavní postava - Bilbo, který se vyskytuje i v PP je o hodně mladší. Dobrodružství, která na své cestě s trpaslíky zažívá, jsou úchvatná. Co se mi hodně líbí je, že v Tolkienových knihách všechno souvisí se vším. Takže když jsem četl Hobita, častokrát jsem si vzpomněl, že něco podobné bylo i v PP a postupně se mi to skládalo dohromady.
Kniha vás nudit nebude. Budete celou dobu s hlavními hrdiny a prožívat všechno, co oni. Nebudete si připadat jako čtenář, ale jako (záleže na vašem přesvědčení) hobit, trpaslík, nebo čaroděj. A pokud si myslíte, že jsem knihu přechválil - omyl. Přečtěte si ji sami a zjistíte, jak se věci mají.
Brzy přijde do kin zfilmovaná verze Hobita. Jako každý jiný nadšenec, odpočítávám každou minutu do premiéry. Jsem hodně zvědavý, jestli bude film aspoň z části tak dobrý, jako kniha. Dvojice Jackson - Shore  nám už nejednou dokázali, že umí. Tak uvidíme, jak to dopadne tentokrát.


David.

11 komentářů:

  1. Souhlasím, Hobita jsem před několika lety četl, spolu s PP a je to prostě jedinečné dílo. Tolkien je mistr žánru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje řeč. Pro mě je to Pan Spisovatel! Každý, kdo si buď PP nebo Hobita nepřečte, přichází o hrozně moc. A to nemluvím o jeho ostatních dílech.

      Vymazat
  2. Knížka se mi taky moc líbila a na filmové zpracování určitě do kina zajdu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsme dva. Snad nás nezklame, což si ale nemyslím.

      Vymazat
  3. Tak to vypadá, že jsem jediná, koho spisovatelské umění pana Tolkiena minulo. PP ani HObita jsem nečetla, i když filmy znám nazpaměť. A na Hobita se do kina taky chystám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jediná určitě ne, ale mě oslovil a to vcelku hodně, jak si můžeš všimnout. :)) No, třeba se k tomu někdy dostaneš, protože jestli se Ti líbily filmy, knihy budeš zbožňovat! :)

      Vymazat
    2. Nemáš ani tušení, kolikrát už jsem ho chtěla začít číst :D Ale pořád nějak nebyl čas. Snad to do důchodu stihnu :D

      Vymazat
  4. Já jsem shodou okolností také přečetl PP jako první... Škoda, že mi nikdo Hobita nečetl třeba před 13 lety :-) I tak jsem si Hobita užil - přečetl jsem ho před pár měsíci.

    Na Hobita v kině se těším - bude to po dlouhé chvíli film, na který půjdu do kina.

    OdpovědětVymazat
  5. Já taky ještě nečetl ani jednu knihu od pana Tolkiena, ale chystám se na ně :)) Všechny filmy jsme viděl, a na Hobita chci jít určitě do kina, tak se na něj snad dostanu :)) Jinak jsem slyšel, že se mají teď vydávat jeho knihy i u nás s filmovými obálkami, tak si možná koupím pak ty nové verze :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to rád slyším, filmové obálky by mohly být skvělé! I když proti ilustracím pana Leeho nemůžu říct křivého slova!

      Vymazat
  6. Já se do Hobita zamilovala, ale když jsem pak louskala PP tak už mě to oproti Hobitovi až tak úplně nenadchlo, protože Hobit měl krásný spád, kdežto Pán Prstenů se občas dost vlekl, ale i tak jsou to díla hodná uznání. Na film Hobita se strašně těším :)

    OdpovědětVymazat