pondělí 19. listopadu 2012

Zmije


Název: Zmije
Autor: Andrzej Sapkowski
Překladatel: Stanislav Komárek
Počet stran: 210
Nakladatelství: Leonardo
Vydání: 2009 (paperback)
Hodnocení: 3/5

Abych byl upřímný - recenzovat tuhle knihu se mi ani za mák nechtělo. Není to tím, že by kniha byla špatná, nebo nudná. Vůbec ne. Jen je to starší kousek a tak trochu pochybuji o tom, že by to vůbec někoho zajímalo. Ale i přes to - chci od Sapkowskeho rozebrat taky jinou knihu, než jen Zaklínače. Zmije se k tomu jako samostatné a zcela odlišné dílo hodí. Nějakým velkým rozsahem se pyšnit nemůže, přečetl jsem ji asi za 3 hodiny čistého času. Obálka neurazí, ale na výstavku to taky není. Takový průměr.

Teď už se ale přeneseme do Afghánistánu, kde mají ruští vojáci plné ruce práce s "Mudžáhídy" (bojovníci za Islám). Vedou se tu rozepře, zuří válka a mrtví jsou v hojných počtech na obou stranách. Tyhle části knihy mě oslovily asi nejvíce. Autor se ukázal jako skvělý vypravěč i na bitevním poli, v zákopech a zaminovaných průsmycích. Jo, když člověk šlápne na minu, má zkažený minimálně celý zbytek dne. A tady to platí dvojnásob. Municí se nešetří a to je správně. Bojové scény jsou akční a mají pořádný náboj - skoro, jako byste tam bojovali taky.

O zbraně nebyla nouze, blokpost byl plný mrtvých a boje neschopných raněných vojáků.

To by bylo k té zábavné části. Jak název napovídá, nějakou roli tu sehraje i had. Pěkně nudný, odporný had. Nemám ho rád! Kazil mi zábavu, když se přestalo bojovat a do děje vtrhl on. Dlouhé a nudné pasáže, plné zbytečných slov. Asi tak bych nazval všechny části knihy, kde sehraje nějakou tu roli ten zpropadený plaz. Abych vám to trochu nastínil. Had je kouzelný a hypnotizuje chudáky, co mu vlezou do cesty. Hrdina ho měl na začátku zašlápnout, vzít AK-47 do ruky a jít kropit ty zpropadené "Mudžáhídy". Aspoň bych se bavil celou dobu. Na druhou stranu chápu, že autor chtěl knize dát nějaký "vyšší smysl" a zmije mu v tomto směru pomáhala. Takhle to nebyla jen kniha o válčení. Byla to "chvílemi nudná kniha o válčení".

Kapitola sama o sobě je styl, jakým je kniha napsaná. Bez slovníku, který je na konci knihy si neškrtnete. Tedy, pokud nejste "sovětsko - anglicko - islámsky založený bojovník s úchylkou na plazy". Odborná terminologie, ruská, anglická slovíčka a vojenský slang. Přes to všechno knize právě tohle dodává šťávu. Ať už na bitevním poli, nebo v obyčejném rozhovoru.

Táhněte! Pošli nachuj, žapojebi! Oba!

Celkem svižné čtení. I když je to o válce, nemusíte se bát, že by vás to nebavilo. Sapkowski je skvělý vypravěč a vtáhne vás do děje, ani si toho nevšimnete. I přes části knihy se zmijí, kde jsem se spíše nudil, přišel pak vždycky nějaký ten souboj a nudné pasáže byly zapomenuty. Se Zaklínačem se to srovnávat nedá, je to úplně jiná ves. Po přečtení Zmije se ale nedivím, že jeho ostatní dílka žijí "ve stínu" Geralta z Rivie.

6 komentářů:

  1. "Municí se nešetří a to je správně. Bojové scény jsou akční a mají pořádný náboj "
    Tohle se ti povedlo! :o)

    Na Zmiji jsem koukala už několikrát, v Dobrovském (Brno) ji měli za velmi slušnou cenu, asi 50 Kč, a stejně jsem si ji nevzala. Téma mě nějak neláká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ji kupoval za 69,-. Myslím, že za obvyklou cenu bych si ji taky nevzal. Určitě ne teď. Ale sleva spojená s touhou si tu knížku přečíst udělala své. :)

      Vymazat
  2. Ja sa k tejto knihe chcem dostať už len preto, že ju napísal môj milovaný Sapkowski. :)
    Ale vyzerá dobre. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně proto jsem ji četl i já! A jak máš Sapkowskeho rád, určitě doporučuji. Je to jeho styl, jeho knížka a fajn četba.

      Vymazat
  3. Mohlo by to být fajn čtení :)) Ale ty zdlouhavé a nudné pasáže by mi asi taky trošku vadily..
    Takže žánrově je to horor? Nebo spíš akční?
    Každopádně jsi recenzi napsal moc hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žánr určitě akční, s nějakým nádechem té "vyšší síly", která mě ale moc neoslovila. Každopádně bojové scény stojí za to a nad nudnými pasážemi se dá přivřít oko. :) Děkuji za pochvalu, Rodaw. :))

      Vymazat