neděle 10. března 2013

Dva meče


Název: Dva meče
Autor: R. A. Salvatore
Překladatel: Kateřina Niklová
Počet stran: 255
Série: Lovcovy čepele (#3)
Nakladatelství: Fantom Print
Vydání: 2012 (paperback)
Hodnocení: 5/5

Cože? David dal pět hvězdiček i jinému fantasy, než Pánovi Prstenů, nebo Písni ledu a ohně? Ano, zrak vás neklame. Třetí díl ze série Lovcovy čepele je ten největší nářez. A to od začátku až do konce. To, že o temném elfovi tam je zase jen zmínka, už mě nepřekvapuje. I tak ale nemám co vytknout, protože ať už šlo o trpaslíky, troly, orky, nebo elfy - všechny části stály za to. Pojďme si to trochu přiblížit.

Zuří válka. A není to jen tak obyčejná rozepře. Figurují v ní všechny národy, které byste v takové fantasy hledali. Trpaslíci - houževnatí a cílevědomí, lidé - arogantní a bojechtiví, orci - početní a krvelační, elfové - vznešení a rozumní, trolové - blbí a blbější. Někdy budete mít problém rozeznat kdo na jaké straně stojí. Některé národy jsou vychytralejší než jiné a podle toho to taky tak vypadá. Ale každý z nich dostane prostor se pořádně projevit a ukázat, jakými silami vládne právě on.

"Trolové se protlačili kolem dvou padlých trpaslíků a generál Dagna mohl jen vrčet a tiše se proklínat za to, že dovolil, aby nepřátelé jeho družinu zaskočili."

Na druhé straně tu máme našeho temného elfa Drizzta, který prožívá své vlastní dobrodružství. Překvapilo mě, že autor i do takového příběhu byl schopen zatáhnout celkem složité filozofické úvahy. Nebylo to ale nic, co by knize ubralo na kvalitě. Naopak. Mezi všemi těmi souboji a krvavými fleky to bylo dobře mířené rozhodnutí. U filozofie ale Drizzt nekončí. Jeho scimitary jsou vražedný nástroj a dokazuje to (když už se v příběhu objeví) celou dobu. Jeho přítomnost v trochu odlišené dějové linii neznamená, že by nezasahoval do dění. Taková skrytá tikající bomba.

Častokrát jsem se pozastavil nad chováním nějaké z postav. Ať už nad její statečností, moudrostí, nebo třeba i arogancí. Byla chuť i nějaký charakter z knihy vymazat. Po chvíli jsem si ale uvědomil, že jeho chování bylo v té situaci naprosto adekvátní. Jak bych se asi zachoval já? A když se autorovi povede tohle - donutit mě přemýšlet nad celou situací - tak má vyhráno a dostal mě. V tu chvíli poznávám, že příběh je něco víc, že je něčím speciálním.

"Být elfem znamená najít si svá časová údobí. Být elfem znamená žít několik kratších životů."

Jak už jsem napsal v úvodu, jedním slovem - nářez. Armády jsou neustále v pohybu, sekery sekají, kladiva tlučou, luky střílejí a meče tančí. A když se přestane bojovat na jedné straně, na druhé se začne. Nemusíte mít strach, že by vás kniha nudila. Já po dlouhé době ukojil svou nenasytnost po pořádném boji. První dva díly byly skvělé, ale tento byl výborný. Jak z jednoduchého tématu jako je válka mezi národy udělat vynikající čtení? Zeptejte se Salvatora. Nebo ještě lépe - přečtěte si ho.

8 komentářů:

  1. Jej, to mi trochu připomíná WoWko. :D Pletu se? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nepleteš, taky mi to připomnělo moje 2 roky závislosti na této hře. Možná i proto se mi to četlo tak dobře, kdo ví... :D

      Vymazat
  2. Ježiš to opravdu zní jak WoWko ...Tedka čtu Erebose,že bych se po něm začetla do této série? :D Zní to fakt moc dobře :) A vrátila se do svých zavisláckých let :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele, holky! :D Nechte toho, nebo si stáhnu doopravdy to WoWko! Ne, to nemůžu!! :D Nebo, že by?? NE!! :D

      Vymazat
    2. Pandy za to nestojí :D ... To si raději kup nějakou skvělou knížku :P :D. A v jakém období si hrál? Wotlk?

      Vymazat
    3. Tak já bych do Pand nešel, když už, tak nějaký free server a WOLTK. Hrál jsem asi rok TBC a pak něco přes rok WOTLK. :)) Nejlepší časy! :D Ty jsi hrála co? :) :D

      Vymazat
    4. Já jedině na freečku taky :).A to samé, co ty WOTLK a TBC..teď to freečko, kde sem hrávala dost upadlo a má guilda se kterou sem toho dost zažila včetně srazů v reálu přešla na jiný freečko s Cataclysmem. Tak nejsem z toho vůbec nadšená, ale postavu jsem si tam udělala, abych s nima pořád byla v kontaktu. A objevuju se tam tak jednou za ten týden, pokud je čas a chut :D. Kde sou ty časy, kdy bylo spíš divné, že sem tam nebyla, než že byla :D.

      Vymazat
    5. Já teda hraju WOTLK na Twinstaru, Cata ještě nemaj, ale snad už se to taky blíží. :) Pandy jsou zatím v nedohlednu. :D Ale jako zabiják času dobrej, no. :))

      Vymazat