neděle 16. června 2013

Vládce klanů

Autor: Christie Golden
Překladatel: Jan Netolička
Nakladatelství: Fantom Print
Rok vydání: 2004
Série: Warcraft (#2)
Žánr: Fantasy
Počet stran: 261



Warcraft podruhé a lépe
Druhý díl ze série Warcraft (která na sebe mimo jiné nijak nenavazuje) nám přináší úplně jiný spisovatel. Jedná se o Christie Golden a za sebe můžu říci, že jí to v této knize sedlo o mnoho více, než Knaakovi v předešlé. Tím nechci říct, že bych neměl styl Knaaka rád, ba právě naopak. Ale tady mě Christie příjemně překvapila. Kniha sice nebyla moc rozsáhlá, jedná se spíše o takovou jednohubku na den, maximálně dva, ale i přesto vám zůstane v paměti a za sebe můžu říct, že se k ní určitě někdy vrátím. A o čem že ten druhý díl vůbec je? Tentokrát půjdeme za Hordou.

A přesněji řečeno za orky. Po nějakých rozepřích na tom nejsou zrovna nejlépe. Ovládají je vyšší mocnosti, ale ať se jim to líbí nebo ne, než si toho pořádně všimnou, ztratí pořádný kus ze své slávy. Už existuje jen málo klanů, které by měly svůj vlastní rozum. Jeden z takových klanů je Frostwolf. Na severu, kde je sice celkem zima, ale na druhou stranu na ně málokdo může. Ještě k tomu si ochočí místní vlky - přesněji řečeno s nimi spíše začnou spolupracovat. Taková zvířata se totiž ochočit nedají.

Thrall - jméno, které znamená mnoho
Hlavní postava našeho příběhu - Thrall, okolo kterého se to všechno točí. Kniha je vlastně takový průlet jeho dosavadním životem. Od útlého věku, kdy ještě neměl rozum, přes jeho ne moc šťastný život, až po dobu, kdy konečně vezme věci do vlastních rukou. Tady se prostě nedá napsat více, protože nechci spoilerovat. Každá vyzrazená maličkost by mne mrzela. Nemusíte se ale bát nějaké nudného popisu života jedné zelené potvory. Tak to vůbec není a byl by hřích, si něco takového vůbec myslet.

Příběh je o utrpení, strádání, méněcennosti, ale na druhé straně taky o lítosti, slitování a odvaze. V knize se na vás vyvalí takové množství emocí, že nebudete vědět, kterou zpracovat dříve. Ukáže se úplně jiná strana orků, než jste byli doposud zvyklí. Že to není jen banda krvelačných bestií, kterým jde o zabití všeho živého. V neposlední řadě zjistíte, jaké to je žít ve stínu svého jména, které vás bude provázet celý život. Thrall totiž znamená jedno - otrok. Ale je na každém z nás, jak se svým jménem naložíme.

Nastavujeme laťku výš
Přesně tohle totiž Christie udělala. Napsala o mnohem lepší knihu, než byla ta předešlá. Vzhledem k tomu, že další díl má na svědomí zase někdo jiný, jsem zvědavý, jak se s tím vypořádá. Bylo to čtivé, chytlavé a přečtené jedním dechem. A to nejen kvůli malému počtu stran. Ale prostě proto, že mě to bavilo. Složitější zápletku u takových knih ani nečekám, protože by se to prostě nedalo stihnout. Sem tam byly části, které bych rád viděl rozvinuté, ale jak se říká - člověk nemůže mít všechno. Tahle kniha už tak vydala maximum.

+ hlavní postava Thrall
+ příběh z prostředí Hordy
+ nahlédnutí do životů orků

- někdy nerozvinuté okolnosti

80%

8 komentářů:

  1. Tato se mi líbí více než od Knaaka a spol. Stejně u mě vede komiksová kniha od Waltera Simonsone :) ta se povedla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sakra, dívám se na to a mám chuť si to objednat. :D

      Vymazat
    2. Běž do toho, skvělá investice. :D

      Vymazat
  2. "Jednohubka", "jedné zelené potvory"... já tě prostě žeru. :D Pár knížek o Warcraftu už jsem si sehnala, ale zatím jsou ve frontě, než dočtu, co tu mám na kupičce. Díky tobě jsem fakt začla znovu číst, díky! :)

    To mi tak připomíná, že jsem asi týden nebyla na WoW... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsi zlatá, děkuji moc :) A hrozně mě to těší!

      Já na WoW nebyl 3 roky! A poslední dobou na to vzpomínám čím dál tím víc.. že by? :D

      Vymazat
    2. Hraju na TwinStaru, je to asi nejlepší freečko. :) Jinak s knížkama to jde zatím těžko, protože z toho věčnýho počítače asi hůř vidím nebo co. Ani soustředit se moc nemůžu, ale překonávám to pomalu. Snažím se. :) Slíbila jsem si přečíst vše, co mám v knihovně. Do smrti mám co dělat. :D

      Vymazat
    3. Hm, že bych se připojil? :D A je super, že jsi se dala i do čtení. Já třeba mnohokrát zjišťuji, že mě ty příběhy v knize baví více, než kdybych je prožíval v počítačové hře. :)

      Vymazat
  3. Ahoj, prosím pozrite na môj blog :) http://livefantasybooks.blogspot.sk/ :) Díky :)

    OdpovědětVymazat