úterý 9. července 2013

Bleach #1

zdroj: comics-blog.cz
zdroj: comics-blog.cz

Scénář: Tite Kubo
Kresba: Tite Kubo


Rok vydání: 2012
Počet stran: 187
Nakladatelství: Crew






Mít potřebu se pořád rvát? Proč ne. Vidět duchy? Tak dobře. Ale ještě za ně bojovat? To už chce pevné nervy.
Úvodem
Do další série mangy se pouštím hlavně proto, abych nečetl pořád jen Death Note. Rozhodoval jsem se mezi Bleach a Naruto, ale protože byl k mání jen Bleach, tak vyhrál. A nemohu říci, že bych udělal chybu. I když jsem si ani nepřečetl, o čem to vlastně je a o co půjde, těšil jsem se. Těšil jsem se na další Mangu, protože tohle já poslední dobou dělám.

O co jde? 
Mohl bych napsat, že se tu setkáme s normálním klukem, který studuje střední školu. Ale on normální není. Vidí duchy, už to je samo o sobě dost velké znamení toho, že něco asi není v pořádku. K tomu bydlí v naprosto šílené domácnosti v čele s infantilním otcem a dvěma sestrami. Jejich společné večeře mají do rodinné idylky daleko. A aby toho nebylo málo, bude se muset ve světě duchů angažovat. Jak? Bojem.

Můj názor
Bleach nemá nijak zvlášť originální námět. Duchy dneska vidí pomalu každá malá holka, která byla svědkem nějaké nehody. Například. Ale tohle mi vůbec nevadilo. I přes tuctovější téma je Bleach díky svému zpracování velmi zdařilým dílem. Souboje mezi lidmi a duchy budou bavit vždycky, zvlášť, když se k tomu přidá ještě nějaké poslání a celkový smysl. To "třídění" duchů se mi prostě líbí a jsem hodně zvědavý, jak to bude pokračovat.

Provedení
Tak tady musím Bleach pochválit naplno. Na žádné straně neuvidíte šest, nebo osm pravidelných čtverců s nějakým obsahem. Ne. Někdy jich je tam pět, jindy deset, nebo třeba jen jeden. To pak sice čtení ubíhá hodně rychle, ale pro mě to má tu správnou atmosféru. Nechci si prohlížet a číst pravidelný sled obrázků. Chci chaos. Ono to pak i ten samotný příběh dělá napínavějším.

Hodnocení 4/5

2 komentáře:

  1. Jdeš v "mých stopách" :-D Po Deathnote byl Bleach druhá manga co jsem četla a sledovala :-) Jestli se vrhneš i na seriál, vřele doporučuju. Jen je nekonečný.
    Námět je možná tuctový, ale je zpracován naprosto neotřelým způsobem :-) líbí se mi to proložení s různými vtipnými scénami (i postavami - třeba Kon?)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vrhnu. Jen se bojím té nekonečnosti. :D
      Tuctový námět, ale skvělé zpracování. A vtípky jsem chtěl zmínit v další recenzi, nekaž mi to!! :D :) Taky je tam mám rád, i když jsou vyobrazeny graficky. Nemá to chybu. :D

      Vymazat