neděle 28. července 2013

Vyhlídka na věčnost

Autor: Jiří Kulhánek
Nakladatelství: Crew
Počet stran: 544
Rok vydání: 2011
Žánr: Sci-fi








Jiří Kulhánek. Při vyslovení tohoto jména se většině vybaví Noční klub. Existují ale i jiné knihy, které nesou jeho jméno. Jedna z nich je Vyhlídka na věčnost. A podle mě to v tomto díle rozjel ještě více, než v Nočním klubu. Tohle bude pekelná jízda o znovu sesazení Hitlera, úsvitu mrtvých a otcovských povinnostech. To vše v Kulhánkově stylu.

Musíte si zapamatovat, že když někdo řekneš slovo Strýček, Slíďák nebo Pán červů, bude se utíkat. Ne, že by vám to mělo zachránit život. Spíš to bude takový reflex. Pokud jste ovšem osoba obdařená zvláštními schopnostmi, můžete zkusit bojovat. Výše zmínění nejsou totiž nic menšího, než mocnosti pekelné. A s těmi se nežertuje. Jen s Devlinem. A musíte být Velký Leopard.

Shodou okolností naše hlavní postava je Velký Leopard. Nebo Velký Leopard naší postavou. To je fuk. Umí se pořádně ohánět mečem a ani olovo v hlavních mu není cizí. Zástupy zombie, které se dostaly na zem, ho pěkně štvou. A když ho něco štve, tak to rozseká. V záloze má pár dalších triků, kdyby něco náhodou nešlo rozsekat. Ale všechno jde rozsekat, když máte ten správný meč.

Tahle kniha není jen o sekání tím správným mečem. No, teď trochu kecám. Kniha je hlavně o sekání tím správným mečem. Ale najdou se zde i jiné věci. A právě ty dělají podle mě tento kousek geniálním. Nejsou to zástupy mrtvol, nepřemožitelné nestvůry, ani spousta vnitřností jinde, než v těle. Je to jedna malá holka a příležitostně jedna stará známá upírka. Rozhovory s nimi jsou opravdu bezkonkurenční a bude to oříšek i pro našeho Velkého Leoparda.

Když k tomu připočtu, že se zde objeví i nějaké postavy z Nočního klubu (můžeme to nazvat "hodně volným pokračováním), nemám co řešit a musím říct, že tohle je podle mne to nejlepší, co Kulhánek napsal. Jeho obvyklá řezničina a stále mocnější potvory už nikoho nepřekvapí. Tahle kniha má ale něco "navíc". Bylo to pro mě rozhodující. To "navíc" si mě získalo.

Hodnocení: 5/5

10 komentářů:

  1. Tak to promiň ale s tímhle nemůžu souhlasit. Ta cesta do pekla a Devlin a tohle všechno na mě bylo trochu moc, stejně jako zakončení Divokých a zlých. Podle mě je Noční klub nebo třeba Cesta krve mnohem lepší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nevím, co může čtenářovi Kulhánka přijít "trochu moc". Tohle k němu prostě patří. Ale samozřejmě je to můj názor, sto lidí - sto chutí. Každému se líbí něco jiného, mě například nejvíce oslovilo tohle. :)

      Vymazat
    2. Trochu moc v tom smyslu, že mě by ke štěstí stačil boj s potvorama někde ve městě, nepotřebuju do pekla nebo nebe nebo rovnou potkat samotného ďábla nebo Ježíše. Tyhle metafyzické zásahy mi připadají přehnané.

      Vymazat
    3. Chápu. Já mám pro tyhle šílenosti pochopení, tak mi to ani nepřišlo zvláštní.

      Vymazat
  2. Zní to zajímavě ;). Uvidím, asi si to přečtu, ale nevím kdy, protože mám teď v plánu Malaz a to mi nějaký ten čas zabere (pokud se mi to teda bude líbit :) ).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, ono ta Vyhlídka na věčnost má sice 500 stran, ale je napsaná čtivě, za dva dny to máš pryč. :D :)

      Jdeš na tu Malazskou knihu padlých? <3 Neříkám nic, jen se těším, až si to přečteš. :D Pamatuj, že s každým dílem (jsem u šestého) se kvalita stupňuje. :))

      Vymazat
    2. Jojo jdu :D. Už jsem si přes bazar sehnala první díl, měl by mi přijít teoreticky ve středu a už se na to hrozně těším, protože o tom pořád s Qee mluvíte, takže doufám, že to bude opravdu dobré :)).

      Vymazat
  3. Zrovna jsem si Vyhlidku na vecnost vypujcila, tak jsem zvedava :-) predpokladam, ze se mi to bude libit kdyz se to libi tobe :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já taky doufám! Konkrétně si mě teda kniha získala hlavně svou druhou polovinou, tak uvidíme, jak to bude u Tebe. :D :)

      Vymazat
  4. ok, jdu pro to příteli do knihkupectví :D

    OdpovědětVymazat