úterý 16. července 2013

Živí mrtví #1 - Staré dobré časy




zdroj: crew.cz

zdroj: crew.cz





Námět: Robert Kirkman
Kresba: Tony Moore
Překlad: Martin D. Antonín
Rok vydání: 2009
Počet stran: 140
Nakladatelství: Crew




Úvodem: Zombie apokalypsy dokáží vždycky trochu pokazit plány. Ať už jde o rodinný výlet, piknik, nebo třeba kino s přítelkyní. Je to úplně jedno. Jak se z jednoho člověka stane zombie, většinou po tom následuje několik událostí. Panika, zmatek a chaos. Jen pár vyvolených bude mít to "štěstí" a přežije prvních několik týdnů. To, co jsem teď napsal sedí vlastně na úplně každý zombie příběh. Tenhle je ale přeci jen trochu odlišný. 

O co jde?
Náš hlavní hrdina Rick - shodou okolností policista, muž, který má své zásady a jeho životem je chránit zákon. Cílevědomý a neústupný. Po menším šlofíku se probudí v nemocnici a panečku, začnou se dít věci. Všude okolo se pohybují "lidé", kteří by se už dávno hýbat neměli. Většinou jim buď něco chybí - končetina, orgán, nebo naopak přebývá, například lidské maso v ústech. Rickovi nezbývá nic jiného, než se pokusit nějakým způsobem přežít. A tak v prvním díle budeme sledovat jeho dobrodružství. Spíš boj o holý život. A nezůstane jen u něj. Není jediný, kdo přežil.

Můj názor
Komiks Živí Mrtví je pro mě špička zombie žánru. Ani ne tak kvůli těm sympatickým hniloušům, kteří jsou na každém rohu. Chápejte, lidí je hodně. Zákonitě musí být hodně i zombíků. Spíš jsem se soustředil na jednotlivé postavy a jejich postupný vývoj. No řekněte sami, vás by život v takovém světě nezměnil? Ani trochu? To lžete. Ať už vědomě či ne, změny proběhnou. A právě to je pro mě velkým lákadlem. Žádné bezhlavé zabíjení (aspoň většinou), ale zachycení a pochopení života lidí, kteří se dostali do takové situace. Geniální.

Provedení
Zápisky z Davidova deníku. Abyste cítili hnilobu lidského těla, nemusíte u něj stát. Abyste viděli tekoucí střeva a další vnitřnosti, nemusí se hýbat. Abyste poznali krev, nemusí být barevná. Musím něco dodávat?

Hodnocení: 5/5

3 komentáře:

  1. The walking dead je super ve vše podobách :-D Knihu jsi četl? Nebo sleduješ seriál? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ehm.. všechno. :D Komiksy, seriál, kniha (mám na ni dokonce videorecenzi - tématickou!! :D)... Trpělivě čekám, až Baronet vydá 2. díl - což má být někdy v říjnu? Asi? Myslím. :D

      Vymazat
    2. Něco z Tvých videí jsem viděla, ale tohle jsem nějak přehlédla :-D Jdu to zkouknout, to jsem zvědavá.A dobře že čekáš trpělivě :-D Já zase netrpělivě.

      Vymazat