středa 4. prosince 2013

Co bych dal?

Znáte to. Vánoce. Já nevím jak vy, ale když už knihu nemůžu dostat, vždycky nějakou rád daruji. Vybírat si knihu pro sebe je sice bezkonkurenční, ale i pro ostatní to má své kouzlo. Takže se pojďme podívat na to, co komu pod ten stromeček dát. Součástí článku je i shrnutí výhod a nevýhod.

1. Svému nejlepšímu příteli
Tady musíte být velmi opatrní. Nechcete přece svého nejlepšího přítele zklamat. Proto je dobré vybrat knihu, která trochu "vyčnívá" nad ostatní. Takových samozřejmě může být i více.


+ epické fantasy ságy
+ vynikající příběhy, světy a postavy
- pokud po vás bude kamarád chtít, abyste mu kupovali i další díly (protože jste ho do toho natáhli), tak to bude hodně drahé


2. Mladšímu sourozenci
Chcete, aby i váš mladší sourozenec (pokud umí číst a není mu to proti srsti (protože velké většině dnešní mládeže je)) našel zalíbení ve fantasy?


+ kdo by nechtěl být jako Percy a Eragon
+ komiksem nikdy nic nezkazíte (když bude nejhůře, můžete si ho nechat)
- pokud se kniha bude líbit, může vám sourozenec začít pořádat nájezdy na knihovnu

3. Největšímu nepříteli
Nemám ponětí, kdy by taková situace mohla nastat, ale heslo "vždy připraven" má něco do sebe. A proto je tu i tato kategorie.


+ kniha se mu nejspíš nebude líbit
- dostanete od něj něco podobného

4. Spolubojovníkovi
Máte kamaráda, se kterým jste prošli nejednou bitvou a boj bok po boku s ním není nic nového? Tak to je jasné. Tady se z červené knihovny vybírat nebude.


+ šarvátky, rvačky, bitky, souboje, války a řežby
+ hlavní hrdina je vždy gentleman
- budete mít chuť si knihu před darováním přečíst

5. Klasikovi
Tomu, kdo si potrpí na starou dobrou klasiku, nemůžete podstrčit jen tak kde co. Chce to pečlivě vybrat a trefit se náležitě do jeho vkusu.


+ klasikou prostě nemůžete urazit
+ něco už se špatně shání 
- a když už to seženete, no... jak by to asi vypadalo v té mojí knihovně?

6. Filmovému maniakovi
Filmy, filmy, filmy... ale kolikrát jsou to knižní adaptace? A jak my dobře víme, kniha je většinou (99%) lepší. Tak ho o to přece neochudíme.


+ knihy jsou prostě lepší
- možná to nebude chápat stejně

7. Počítačovému maniakovi
Hry, hry, hry... a kolikrát byla na námět nějaké hry napsána kniha? Mnohokrát. Já mám tyhle knihy dost v oblibě, takže nějaké doporučení jinému hráči je velice jednoduché.


+ Wow, Diablo, Skyrim
+ staré známé prostředí (jako doma)
- ne vždy člověk dostane to, co očekává

8. Sám sobě
Na závěr si dáme tu nejpříjemnější kategorii. Co bych si dal? 


+ budu mít radost
+ budu mít radost
+ budu mít radost

12 komentářů:

  1. Tak na tohle jsem čekala.. :-D Jen škoda, že se v nějaké kategorii neobjevily Tvé oblíbené erotické romány! Ne vážně, zcela souhlasím. S každou větou. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žádné oblíbené totiž nemám. :D I když je mi jasné, že by ses po nich hned podívala. :D

      Vymazat
  2. Hezké tipy. Nejvíce mě pobavilo - sám sobě a následné + budu mít radost. :D Já sama jsem si vlastně, dobře díky rodičům, nadělila nějaké ty knihy. Teď ale bohužel čekají zabalené na Vánoce. Konečně si přečtu Hru o trůny!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já totiž budu mít radost! :D Velikou. Snad si takhle přes mamku taky něco nadělím, uvidíme. :D A Vánoce jsou za chvilku, takže to vydržíme už v pohodě. :))

      Vymazat
  3. Tomu neuvěříš, ale strýc chtěl vědět, co bych chtěl k Vánocům, tak jsem mu dal tip na přesně ty tři knihy, které máš v první volbě :D Tak jsem zvědav, ke které sérii se dostanu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Tak je to správně! I když ten Archiv bouřné záře teprve vychází, musíme si n další díly ještě počkat.. :/

      Vymazat
    2. To je pravda, snad si nastaví nějakou rozumnou dobu, ale stojí to za další epický svět :-)
      Jen mám občas u ročních rozestupů problém, že si musím rozpomenout, co se stalo v minulém díle - Podzemí s pěkným shrnutím přišlo myslím až v posledním díle :-)
      Jinak mne Archiv jako novinka zaujal, když jsem se díval na Sandersona, protože on dostal do vínku zbytek Kola času, a potom jsem si vzpomněl, že jsi na něj už psal recenzi :-)

      Vymazat
  4. Čarokniha Harryho Pottera! :D Tu mám doma :D KOupilamjsem si ji jako mlaďounký tele před lety, když jsem totálně žrala Potter svět.... :D Ale uznávám, je to hroznej blábol... :D
    Alw Warcraft, Diablo, Kulhánek, Žamboch atp by mi taky udělali radost. Pokud nevymyslím dárek, tak si nechám nadělit x knih pod stromeček.
    A teď jsem si koupila Kinga v originále, jelikož je v angličtině o polovinu levnější, a moje angličtina už vážně potřebuje trochu provětrat :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná kdybych to četl mladší, ale četl jsem to asi před měsícem a takový úlet jsem nečekal. Hrůza děs. :D
      Já už dárek vymyslel. A je to právě těch x knih. Teď jen sehnat někoho, kdo mi to koupí. Nebo si to koupím sám a bude! :D
      Držím palce s originálním Kingem, nezní to vůbec špatně. :)

      Vymazat
  5. pěkný seznam,u některých položek jsem se vědoucně usmívala (dobrá volba!) :) a poslední samozřejmě nemůže chybět - na sebe by se nemělo zapomínat.:)

    OdpovědětVymazat
  6. Jéé, to je skvělý a i vtipný článek!! Paráda :)
    Ta poslední kategorie mě pobavila nejvíce!! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Mne sa páči obzvlášť tá posledná kategória, to by som vedela vyberať :D

    OdpovědětVymazat