úterý 5. března 2013

Řez

Název: Řez
Autor: James Hayman
Překladatel: Irmgard Kolínská
Počet stran: 318
Nakladatelství: Fragment
Vydání: 2012 (hardback)
Hodnocení: 3,5/5

Zase jedna z těch knih, kterou jsem vzal do ruky, abych si dopřál i něco jiného, než jen fantasy. A můžu říct, že tentokrát to byla trefa do černého. Detektivky nijak zvlášť nevyhledávám, mám za sebou sice Larssona, který byl fenomenální, ale jinak je to opravdu bída. A ani nevím proč. Detektivky jsou skvělý žánr a jak jsem zjistil, tak mě i baví. Horší bude se probrat mezi tím množstvím detektivních knih a vybrat si zase nějakou, která bude stát za to. Jako v tomto případě.

Název je hodně zajímavý. Jak se ale přesvědčíme hned na začátku - trefný. Abych to shrnul, ve městě a jeho okolí řádí nějaký psychopat, který si nebere servítky. Oběti - když už jsou nalezeny - tak v hrozném stavu, zubožené a aby toho nebylo málo, prokáže se, že trpěly. A ne málo. K tomu navíc chybí v těle jeden důležitý orgán, který je vyjmut tím nejprofesionálnějším způsobem. Je přímo vyřezán z těla. To se nám ten okruh lidí, kteří vraždili, trochu zúží, ne? Nebo by snad dokázal nějaký amatérský vrah udělat takhle odborné řezy? Kdo ví.

"Víte stejně dobře jako já, že v momentě, kdy se objevíte v jeho domě s příkazem k prohlídce, spustí povyk."

Všechno tohle samozřejmě musí řešit policie. Jeden detektiv, který svým přístupem k práci připomíná Bruce Willise ze Smrtonosné pasti, ten případ vezme hodně vážně. Nejen proto, že chce za každou cenu vypátrat, kdo je takových zvěrstev schopný, ale důvodem je taky jeho dcera, se kterou se přestěhoval z New Yorku do menšího města i kvůli tomu, aby byla v bezpečí. Další jeho vlastnost je tak trochu kašlat na vedení a hodně pracovat na vlastní pěst. Což ho párkrát dostane do pořádných problémů. Naštěstí je špičkou ve svém oboru a může si dovolit více, než dopravák z křižovatky na páté avenue.

"Čekáš, že ti za to poděkuju, Bille?"

Kardiochirurgové, nemocnice, transplantace, černý trh s orgány. To vše do sebe nějak zapadá. A my budeme svědky pomalého rozplétání, jak zkažení a špatní můžou lidé být. Jsou v tom obrovské peníze, ale i hodně bizarní úchylky. Celkem peprným způsobem se dozvíme co může člověka všechno vzrušovat. A když už jsme u tohoto tématu - co bych knize vytkl? Na můj vkus tam bylo až moc rádoby romantických scén, nebo vztahových problému. Na tohle proste moc v knihách nejsem a takové pasáže mě trochu nudily.

Když pominu tu romantiku, kniha se četla velmi svižně a těšil jsem se na každou další stranu. Vůbec by mi nevadilo, kdyby autor udělal pátrání ještě rozsáhlejší a více komplikované, protože bych si s chutí přečetl na tohle téma i trilogii. Je pravdou, že je to místy trochu sadistické, ale pochybuji, že vraždy v reálném životě jsou hezká záležitost. Doporučuji všem, kteří rádi dumají nad tím, kdo asi bude vrah a odhalují jeho motivy během čtení.

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.


2 komentáře:

  1. Už som na túto knihu počula pár pochvalných recenzií 8) Celkom ma zaujala, ale asi si ju neprečítam, nejak to nie je moc moja téma.
    Pekná recenzia 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze. Tuhle detektivku jsem čítala a moc se mi líbila, už se těším na další knihu od tohoto autora.

    OdpovědětVymazat