pátek 29. března 2013

Věk magie - Čas zkázy


Název: Čas zkázy
Autor: Bernd Perplies
Překladatel: Vladana Hallová
Počet stran: 389
Dílů v sérii: 3 (#2)
Nakladatelství: Fragment
Vydání: 2013 (paperback)
Hodnocení: 4/5

Nebudu lhát. Těšil jsem se. První díl (recenze zde) mě totiž příjemně překvapil. Viktoriánská Anglie, kočáry, hospody, tajemná sklepení - to vše vytváří úplně úžasnou atmosféru celé této série. Druhý díl byl ještě o kapánek lepší, než ten první. A proč? Protože v něm bylo více akce a souboj dobra a zla je cokoliv, jen ne jednostranný. Množství postav, které zde vystupuje, není vůbec na škodu. Každý charakter je originální a přistupuje k dané věci odlišně. Takže i ve spřátelených skupinkách vznikají neshody a diskuze o tom, jak ten svět vlastně zachrání.

Způsob, jakým je zde prezentována magie je hodně originální. Takové splétání magických vláken, aby člověk vůbec mohl pomocí magie něco dokázat, není vůbec jednoduché. Takže se nemusíte bát přestřelek s ohnivými koulemi a podobně. Magií se šetří a snad i proto si ji více vážím. Ve většině knih je magie spíše emoční záležitostí. Tady mi přišla více inteligenčně zaměřená a taková změna byla hodně příjemná. Není nad uvažující kouzelníky, to vám řeknu.

"Teď! zasípal Holmes a vymrštil ruce s klubkem vláken před sebe, přímo Jonathanovi do obličeje."

O co vlastně jde? Jeden zlý kouzelník otevřel nějaké magické zřídlo. To by samozřejmě otevřené být nemělo, protože bude dělat neplechu. A tak naši kouzelníci, ti na straně dobra, se snaží seč mohou, aby již zmíněné magické zřídlo zase uzavřeli. Bohužel, jak už tomu tak bývá, nebude to žádná sranda. Nejen, že jim v cestě stojí další kouzelníci a zabijáci, ale probouzí se dávno zapomenuté magické síly, co jim cestu taky neulehčí. Doslova a do písmene se tu jde z průseru do průseru. Je skvělé, že čím dál více autorů se nebojí zabíjet své milované postavy. Tohle mám na knížkách rád, mnohdy to jsou ty největší překvapení a stojí za to.

Nesmím zapomenout zmínit techniku. Přece jen na konci 19. století byla technika trochu jinde, než je dnes. I
přes to (s malou pomocí magie) se ale v knize objeví stroje, za které by se nemusely stydět ani dnešní korporace. Stačí se jen podívat na obálky knih a zjistíte, jaké monstra spatří světlo světa. A když už jsme u té techniky - ani kouzelníci nejsou nedotčení. Nemají problém s používáním zbraní a jiných donucovacích prostředků, které z magií nemají nic společného. Takoví Brumbálové s revolvery.

"Popadl zbraň, rozmáchl se a udeřil rybího tvora vší silou do hlavy"

Co říci závěrem? Já se nenudil. V prvním díle mi chybělo trochu více akce. Tady mi to bylo vynahrazeno a ještě jsem dostal přidáno. Navíc - v druhém díle se věci neřeší, tu se věci ještě více komplikují a já se nemůžu dočkat třetího pokračování. Knihu určitě doporučuji všem! Není to žádný složitý příběh, ale i z takové otřepané klasiky se dá udělat hodně dobré čtení. Přesně tak je tomu i v tomto případě.

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

4 komentáře:

  1. Na pokračování se vážně těším. Až to dočte Hanka, pustím se do toho. A zatím budu doufat, že moji oblíbenci to přežijí. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Brumbálové s revolvery. :DD
    Na Čas zkázy už dlouho nerozhodně koukám, ale i tak toho mám dost ke čtení, tak to tak nějak pořád odkládám. Asi jsem doufala, že mě tvoje recenze odradí.
    Neodradila, jen tak mimochodem.
    Na jedničce mě hodně zaujala právě magie, ale zbytek... mám ráda viktoriánskou dobu a steampunk obecně, ale příběh jako takový mi přišel spíše průměrný. Zábavný, ale postavy ploché (až na Holmese) a zápletka se mi taky skoro ihned vykouřila z hlavy. Tak nevím. Ještě pořád na mě čekají Kroniky královraha. Proti těm chudáček Věk magie má malou nevýhodu. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Magie je tam opravdu hlavní tahák a jak píšu - příběh opravdu není moc složitý. Určitě to ale stojí za přečtení. Je tam více akce a postavy taky dostávají trochu víc prostoru. :)) Dej tomu šanci! :D

      Vymazat
  3. a kdy vyjde 3 část?
    Jinak mne se to líbilo a chytlo mne to tak že jsem 2 díl zhltl za 3 dny
    ahoj Melda

    OdpovědětVymazat