středa 27. listopadu 2013

Hry s příběhem: Ocel a krev



Editoři: Zbyněk K. Holub, Jan Č. Galeta, Karel Černín
Nakladatelství: Mytago
Počet stran: 544
Rok vydání: 2012
Žánr: Fantasy






Českou tvorbu mám rád a snažím se ji podporovat jak to jen jde. Soubory povídek jsou vždy příjemným zpestřením. Zvláště, když je kniha rozdělená na jednotlivé rpg světy, ve kterých se děj povídek odehrává. Proto zabrousíme do Asterionu, Dornu, ale i do méně známých světů, jako například Unknow Armies. Pokud vám to nic neříká, nemusíte se bát. Na začátku každého bloku s novým světem je jeho důkladný (a zajímavý) popis. Každou povídku má na svědomí někdo jiný, takže se nestane, aby dvě povídky byly nějakým způsobem sobě podobné.

Každý autor má to svoje. Jeden se zaměřuje na magii, druhému vyhovují spíše válečníci a třetí si libuje v nadpřirozených silách. A někdo to třeba všechno spojí dohromady. Žádný příběh není vyloženě špatný. Jsou tam lepší, jsou tam slabší. To už si musí každý v hlavě srovnat sám. Mě osobně nijak nezaujaly příběhy týkající se novověku. To jsem prostě ve sborníku takových povídek nečekal, a když jsem na ně narazil, nebylo to až tak příjemné překvapení.

zdroj: www.altar.cz
Určitě zde ale převažují povídky, které stojí za to si přečíst. Autoři dokáží do velmi malého rozsahu vtěsnat velké množství událostí a soubojů. Budeme bojovat kouzly, meči, kopími, ale najdou se tu i muškety a jiné zbraně. Rozhodně nezůstáváme jen u té "staré dobré fantasy", jak to vypadá na obálce. Ale nemám to nikomu za zlé. Přece jen by někde měli dostat šanci se projevit i méně známí autoři. Navíc velmi často stojí za zrodem daného rpg světa, takže si to zaslouží.

U této knihy byl jeden problém. Čekal jsem od ní hrozně moc. Čekal jsem příběhy hrdinů, kteří budou cestovat od dobrodružství k dobrodružství, hledat monstra, zabíjet je za peníze, protloukat se neznámými končinami a tak dále. Ale to byla moje mylná představa a taky můj problém. Povídky jsou opravdu různorodého charakteru, řeší se zde mnohdy úplně jiné věci, než by čtenář čekal. Celkově na mě sborník působí jako lehce nadprůměrný počin, který si určitě zaslouží naši pozornost. Kdybych měl ale volit mezi tímto a nějakým románem z Asterionu, určitě zůstanu věrný románům.

Hodnocení 3/5

1 komentář:

  1. Podle obálky mě předtím kniha také zaujala, takže mě to trochu mrzí.. protože předpokládám, že by se mi to líbilo asi jako Tobě. Ale pokud se k ní dostanu, přečtu si ráda. Asterion můžu. :-)

    OdpovědětVymazat