úterý 12. listopadu 2013

Psané slovo #12

Tentokrát je to v duchu dočtených sérií...

Za poslední měsíc se mi podařilo dočíst hned dvě rozsáhlé série. Ta první není žádná jiná, než Malazská kniha padlých. Mám z toho deprese ještě teď, chtělo by to další díly. Ale nebudou. Shodou okolností právě teď vychází od Eriksona další kniha. Potoky krve, taky z Malazského světa. Aspoň malá útěcha. Malaz byla opravdu nejgeniálnější série, jakou jsem kdy četl. Můžu se utěšovat jen tím, že teď aspoň budu mít čas i na ty méně rozsáhlejší knihy.




Druhá série byla Podzemí. K tomu se rozepisovat nebudu, snad jen, že to autoři koncem nepokazili a stojí za přečtení. I když je tam pár věcí zvláštních a místo trilogie je z toho dílů šest. Nakonec jsem tomu i rád, aspoň bylo více čtení. Poslední díly už byly sice rozsahově hodně slabé, ale na druhou stranu to aspoň mělo spád.


A když už jsem se vykecal o tom, co mám přečtené, můžu pokročit dál. Teď jsem si rozečetl Hry s příběhem - Ocel a krev. Takový sborník povídek z různých fantasy světů od českých autorů. Můj názor na českou fantasy (hlavně Galetu, Holuba) znáte, tak je vám jasné, proč to čtu. A zatím se to vyplácí. Jako protipól jsem se začetl do Balad a romancí od Nerudy. Nejen přečíst, ale i rozebrat do posledního veršíku. Tak trochu příprava na zápočet z literární teorie. Bude se hodit.

Pořád si pohrávám s myšlenkou, jakou rozsáhlou sérii si mám teď rozečíst. Budete mít nějakou radu? Ať je to fantasy a úplně nejlépe sakra dobrá. A taková, kterou si (pokud mi tu napíšete nějaké fajn rady) budu moct zítra v knihkupectví pořídit. Po dočtení Malazu jako by mi v čtenářském životě něco chybělo. Potřebuji aspoň provizorní náplast v podobě jiné série. Pomozte mi. A mějte pohodové úterý.

David

11 komentářů:

  1. Kolo času - R. Jordan - položil základy pro série typu Malaz a Píseň ledu a ohně
    Temná věž - S. King - není to úplně čistě fantasy, ale je to sakra dobré :)
    série Hlídky - S. Lukjaněnko - městská fantasy

    OdpovědětVymazat
  2. Přečti si sérii Leviatan od Scotta Westerfelda :) bohužel má jen 3 díly :(

    OdpovědětVymazat
  3. Teď čtu trojdílnou sérii od Darrena Shana Město a hodně se mi to líbí! Ale moc rozsáhlé to teda není...
    Obvykle získávám já tipy od tebe prostřednictvím článků, takže naopak je to pro mě dost těžké... :)

    OdpovědětVymazat
  4. Možná by se ti mohla líbit série Zhoubný kmen(autoři Guillermo del Toro, Chuck Hogan). Mě opravdu velmi mile překvapila! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Pokud jsi ještě nečetl, navrhuji sérii Síla pětice..

    OdpovědětVymazat
  6. co takhle Kroniky královraha od Rothfusse? ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. *like*
      Davide, tys ještě Kroniky královraha nečetl.. ? O_O

      Vymazat
  7. přimlouvám se za ságu Temná věž, opravdu stojí za to;)

    OdpovědětVymazat
  8. Sergej Lukjaněnko - Noční hlídka, Denní hlídka, Temná hlídka, Šerá hlídka, Poslední hlídka, Nová hlídka

    OdpovědětVymazat
  9. Davide, Davide.. ten Drizzt na Tebe tak smutně kouká z knihovny a Ty se ptáš na rozsáhlé série.. :-D Mimo to bys měl začít Star Wars, Hraničářova učně nebo Mistborn.

    OdpovědětVymazat