středa 6. listopadu 2013

Soumrak království






Autor: Morgan Rhodes
Nakladatelství: Egmont
Počet stran: 392
Rok vydání: 2013
Žánr: Fantasy







Je předvečer války. Vyberte si svou stranu. Tímto se nás snaží nalákat, abychom se začetli a užili si příběh v této knize. Pak to sice trochu pokazí prohlášením, že je to kniha na styl Hry o trůny, ale budiž. Nějak se ten čtenář zaujmout musí. Nešťastné ale potom je, když má takový čtenář za sebou velký počet přečtených knih žánru fantasy a opravdu může srovnávat. A když je řečeno, jak se to podobá Hře o trůny, mělo by se to srovnávat s tím. Ale k tomu nedojde, protože by to pro Soumrak království nedopadlo moc dobře. Jako samostatný příběh si ale nestojí nejhůře.

Budeme svědky války tří zemí. Dokonce každá kapitola má název té země, ve které se děj odehrává. V každé zemi máme jednu nebo dvě ústřední postavy a sledujeme jejich životy. V jednom království je život jednoduchý, v druhém těžký a ve třetí se každý všeho bojí. Tak co byste si vybrali vy? V takových podmínkách stačí jen málo, aby se dvě země obrátily proti té třetí. Protože kdo se má dobře, určitě si to nezaslouží.



Všechno to začne "obyčejnou" vraždou syna jednoho kupce. Rozpoutá se vlna nevole a pak to jde ráz na ráz. Našich hlavních postav se válka přímo dotýká a jejich životy se obrátí naruby. Budeme cestovat, hledat a bojovat. Tato část příběhu má své velké plus. Nebude vás to nudit. Snad i kvůli rozsahu se autorka nemohla tak babrat v politice a tomu podobných věcech, které obyčejně válce předchází. Takže to bude jen tak nastíněno a čtenáři, domysli si.

Co už ale odpouštím jen ztěžka? Nevyužitý potenciál postav. Snaha o to, aby postavy nebyly pouze dobré a zlé. Aby tu nebyl problém si oblíbit kteroukoliv z postav, protože každá má své pro a proti. Na začátku se to daří, ale postupem času se stejně postavy dostanou do kladných nebo záporných pozic. A je vymalováno, protože v tuto chvíli začíná být děj předvídatelný. To ale nic nemění na tom, že je kniha velmi čtivá a bavila mě. Není to sice žádný vrchol fantasy, ale i takové knihy stojí za to číst. Křivdil bych jí, kdybych tvrdil něco jiného.

Hodnocení: 3/5

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Knihcentru. Knihu si můžete zakoupit ZDE.


3 komentáře:

  1. Nečetla jsem na knihu zrovna lichotivé recenze a ani z téhle nejsem nijak, hm, namotaná. Asi se knize vyhnu, i když to nezní zas až tak špatně. Ale zjistila jsem, že nemám čas číst knihy, které by mě nebavily. Jistě, to neznamená, že to většinu času nedělám, ale pokud se tomu můžu vědomě vyhnout, raději sáhnu po něčem, o čem vím, že mě bude zaručeně bavit. :)
    Stejně to ale nezní špatně. Hmm...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona totiž není špatná. Vůbec ne. Jen tam jsou prostě věci, které jako čtenář fantasy nesu celkem těžce. Ale v celkovém kontextu je to zajímavé a čtivé. To jsem Ti to vylepšil, co? :D

      Vymazat