sobota 30. listopadu 2013

Co bylo - Listopad 2013

Zase si to trochu rozdělíme. První ta "ne-fantasy" literatura.

Povinná četba byla v tomto měsíci hodně slabá. Navíc jsou to díla, která už čtu po několikáté.




Máj (Karel Hynek Mácha). Kdo by neznal příběh o Vilémovi? Ve škole jsme to teda probírali do nejmenších detailů, ale zase tolik nového jsem se nedozvěděl. Přečten už asi po páté.
Babička (Božena Němcová) mě ze začátku hodně bavila. To bylo velmi nečekané, protože když jsem ji četl naposled, málem jsem se unudil k smrti. To se bohužel dělo i při posledním čtení, praktický celý střed knihy. Na konci už to bylo o něco lepší. Ale stejně si u mě Babička polepšila.

A teď konečně k tomu, co tu patří!


Musím říct, že listopad je oproti říjnu značně plodnější. Navíc jsem konečně četl to, co jsem číst chtěl. Začalo to komiksem Ashbringer, který je svým zasazením do světa World of Warcraft skvělou záležitostí. Také jsem dočetl další rozsáhlou sérii. Poslední cesta do Podzemí uzavírá naše putování po hlubinách země. A musím podotknout, že to bylo putování velmi zajímavé. Manga Rytíř smrti mě hodně překvapila, jen je škoda, jak dokáže anotace prozradit prakticky úplně celý děj. Soumrak království byl můj první RC od Knihcentra. Milá fantasy, která se svým stylem snaží vyrovnat autorům jako je G. R. R. Martin. To se jí nedaří, ale i přesto stojí za přečtení. Povídky od Jiřího Kulhánka jsou brutální a neberou si servítky. Ale to už všichni víme. Co ale neznáme, to je Guvernérova cesta k postavení Woodbury a následného pobytu v něm. Detaily se dozvíme v druhém dílu Živí mrtví: Cesta do Woodbury.


Komiksové pokračování Her o trůny je takovou injekcí na absťák pro všechny, kteří čekají na šestý díl románu. Začal jsem číst další skvělou rozsáhlou sérii. Hlavní hrdina Drizzt stojí za pozornost. Dokazuje to už v prvním díle Legenda o Drizztovi: Domovina. Chybí mi Malaz? Ano, chybí!! Naštěstí jsou tu ještě maličkosti, které mi udělají radost. Třeba takové Potoky krve. Další díl Naruta, tentokrát už třetí. Drizzt se osvědčil, takže jsem přečetl i druhý díl Vyhnanství a na to navázal ještě třetím dílem Útočiště. Trocha zklamání přišla ve formě knihy Hry s příběhem, kdy jsem místo středověkých fantasy povídek dostal někdy úplně něco jiného. Ale byly tam i zajímavé povídky, takže žádné odsuzování. Protože závislému na Malazu nepomůže jen jedna dávka měsíčně navíc, je tu další příběh z tohoto světa. Tentokrát Noc nožů.


Druhý díl Skyrimu Pán duší mě příjemně překvapil. Příběh se stáčí tím správných směrem a hned z toho má člověk lepší pocit. Jako poslední mě čekalo Mudrosloví urozeného pána Tyriona z Lannisterů. Mála a roztomilá kniha plná trpaslíkových citátů.


Listopad byl fajn. Uvidíme, jak to bude probíhat v následujícím měsíci. Přece jen mi začínají zápočty a to by se podcenit nemělo. Jak jste na tom za listopad vy?

8 komentářů:

  1. Tak jo, víceméně jsme přečetli to samé.. ale to stejně už víš. :-D O zápočtech se ani nezmiňuj.. :-D
    Máš parádní fotky. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. tak to je pořádná nálož :-D já měla listopad méně plodný než říjen, ale stále je to nadprůměr:) Už dočítám první díl Malazu a celkem mě to chytlo, takže plán na následující měsíce je jasný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To půjde ráz na ráz, já bez dalšího dílu nevydržel déle, než tři týdny.. je to hrozná závislárna. :D

      Vymazat
  3. Skvělý článek :) Měsíční shrnutí na mám moc ráda, vždycky mě to ujistí v tom, že oproti ostatním čtu poměrně malé množství knih :D :D Jak to všichni děláte? Taky se musím polepšit :) Doma mám mnoho knih, ale zkrátka čtu pomalu a rozhodně ne v takovém tempu, v jakém bych chtěla.
    S povinnou četbou celkem bojuju, nestíhám ji číst a ne, že bych se do toho musela nutit, ale z našeho výběru ve škole nejsem zase tak moc nadšená. Zatím sjem přečetla Na západní frontě klid a mám rozečteno Obraz Doriana Graye + na mě samozřejmě čekají i další knížky :)
    Včetně Babičky. Tu taky chci číst :) Mamka mi říká, že se mi bude líbit, že je to takový milý příběh ... ale já se trošičku bojím, že bych se právě taky mohla nudit. Uvidíme :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se divím, kolik toho je. Prosinec bude o hodně slabší určitě. :D Zvládneš všechno, i tu povinnou četbu. :) Babička.. no, příběh je to možná milý, ale nic se tam neděje. A to nás zhýčkané tou fantasy literaturou dokáže celkem brzy přestat bavit. :D

      Vymazat