pátek 21. června 2013

Poslední strážce

Autor: Jeff Grubb
Překladatel: Jan Netolička
Nakladatelství: Fantom Print
Rok vydání: 2004
Série: Warcraft (#3)
Žánr: Fantasy
Počet stran: 277



Do třetice všeho dobrého... nebo ne?
V pořadí už třetí kniha ze série Warcraft a taky třetí autor, který do ní přispěl. Neměl to jednoduché. Jak si můžete přečíst v recenzi na druhý díl - Vládce klanů, autorka nasadila laťku hodně vysoko. Doufal jsem, že to tak půjde dál a postupně se kvalita bude zvyšovat ještě více. Nakonec to ale spíš vypadá na takovou sinusovku. Nechápejte mě špatně, třetí díl této série nebyl vůbec špatný. Dokonce si myslím, že měl tu nejlepší myšlenku ze všech. Bohužel její potenciál nebyl využit na 100%. Možná, kdyby se toho ujala Christie... ale ne, nebudu fantazírovat, pojďme si říct, o co vlastně v knize půjde.

Tentokrát se vydáme za Aliancí. Alespoň co se hlavní dějové linky týče. Khadgar byl několika čaroději z Kirin Tor vyslán, aby se stal asistentem jednoho z největších kouzelníků na celém kontinentu - Medivha. Mají pro to své osobní důvody, osud Khadgara je už tak moc nezajímá. Khadgarovi ale nezbývá nic jiného, než poslechnout a vydat se na cestu k všemocnému čaroději. Že to nebude jen tak obyčejná služba už asi všichni tušíte. Co všechno se mu přihodí a jak se s tím vypořádá, to už si přečtěte sami.

Lidé, stvůry, démoni...
To není nic překvapivého, je to přece Warcraft. Velkým plusem tohoto dílu je ale jejich velká rozmanitost. Konečně bude záležet vývoj děje na více než na jedné, nebo dvou postavách. Co se týče různých potyček mezi démony, lidmi a ostatními - má to šťávu. Vzhledem k tomu, že se tu kouzlí a kouzlí, tak to stojí za to. Přeci jen se všechno točí okolo čarodějů. Ať už jde o našeho učně, nebo nejmenovaného posledního Strážce. Šanci dostanou ale i rytíři z vám určitě známého Stormwindu. Vůbec bych se nezlobil, kdyby se děj ubíral více tímhle směrem.

Jenže on se neubírá. Bohužel. Příběh je nápaditý, čte se jedna radost - ale chybí tu jakékoliv napětí. Aspoň v prvních třech čtvrtinách knihy. Ze začátku to dokonce připomíná deníček malého poseroutky. Jakmile si na to ale zvyknete, budete si užívat čtení, ať už se bude dít cokoliv. Pravým opakem je potom závěr. Ten pěkně postupně graduje a konec je více než překvapivý. Hrozná škoda, že si toho autor nepřipravil více během celé knihy. Aspoň mně osobně to tak přišlo.

Ještě není všemu konec.
Jako každý z Warcraftů, ani tento nekončí stylem "a žili šťastně, až do smrti". Tady platí jen to "do smrti". Na další vývoj tohoto příběhu se vyloženě těším. Možná ani ne tak na čaroděje, ale spíše na okupace Stormwindu a jiných měst Aliance. Tohle já můžu, jen škoda, že to zde dostalo tak málo prostoru. Přeci jen to nebyla hlavní myšlenka. Ta měla mnohem temnější a zvrácenější charakter. Ostatně, přesvědčte se sami. Nic není tak, jak na první pohled vypadá. A už vůbec ne tak, jak to vypadá na ten druhý.

+ zatím nejpovedenější námět
+ vtipné pasáže i v temných chvílích 

- šetřilo se napětím
- většina akce soustředěná do jedné části knihy

65%

Žádné komentáře:

Okomentovat