pátek 7. června 2013

Zabíječ trolů

Autor: William King
Překladatel: T. Petružela, B. Matoušková
Nakladatelství: Polaris
Rok vydání: 2000
Série: Warhammer
Žánr: Fantasy
Počet stran: 262



Seznamte se
Další Warhammer! Asi je poznat, že tahle série mi padla do noty. V téhle knize jsme svědky dobrodružství dvojice postav. Gotrek - nebojácný trpaslík, trolobijec, který hledá co nejušlechtilejší smrt a Felix - člověk, básník, spisovatel, co má za úkol Gotrekovu cestu za smrtí řádně zaznamenat. Samotná kniha je právě tím vyprávěním z Felixovi dílny. Ostatně na začátku každé kapitoly vám to bude připomenuto. Jak se tihle dva potkali, to vám neprozradím. V knize je to několikrát řečeno a svým způsobem je to vtipná historka. Kdyby ale Felix tenkrát tušil, co ho čeká, pochybuji, že by do toho šel znovu. Nebo ano?

Abych řekl pravdu, dvojice je to opravdu povedená. Každou chvíli se na něčem neshodnout, mají úplně jiné názory na život a na smrt a přesto spolu cestují, bojují a navzájem si důvěřují. V knize je několik na sebe navazujících příběhů, které vypráví o jejich boji s temnotou. Po chvíli vám dojde, že jsou magnetem na problémy a půjdou z jedné šlamastyky do druhé. Gotrek s tím nemá problém - přece jen, on smrt přímo hledá. Váže ho k tomu nějaká přísaha. Komu už se tohle ale moc nelíbí, to je Felix. Rozhodně se mu umírat nechce a vzhledem k jeho předchozímu životu mu souboje s temnotou, mutanty a čarodějnicemi moc zábavné nepřipadají.

Je to fešák jak věšák
Z trpaslíka jsem byl opravdu nadšený. Je to takový pravý morous, trochu připomínající Gimliho. Jenže tenhle po boji prahne mnohem víc. Když mrknete na obálku, zjistíte, jak vlastně vypadá. Páska přes oko, řetěz na obličeji a lojem natřené vlasy do těžce "punk is not dead" stylu. Prostě na první pohled sympaťák. Felix vypadá celkem normálně, až na ten výraz plný odhodlání a bojovnosti. Ten se k němu po většinu knihy moc nehodí. Ale přes to všechno se právě Felixova postava bude měnit ze všech nejvíce. Od vystrašeného pisálka, až po celkem obstojného bojovníka.

A s čím vším že se to budou potýkat? Já osobně měl za to, že bude kniha plná trolů. Tak to vůbec nebylo, protože výraz trolobijec je spíše objektivní. Zabíjí se tam všechno, co jim přijde pod ruku. Mutanti s lidským tělem a hlavou zvířete, orkové, slizké potvory a přijde i na trochu větší sousta v podobě strážců podsvětí. To je jen takový rychlý výčet, vězte, že je tam toho mnohem více. Hodně soubojů musí odedřít právě Gotrek, ale abych nebyl na Felixe moc zlý, i on se začne časem snažit.

Jedna velká mlátička
Doslova a do písmene. Nečekejte od knihy, že vám bude odpovídat na filozofické otázky. Jediná zodpovězená bude ta, že po useknutí hlavy zemře zákonitě každá živá bytost. Ale o to právě v té knize jde. Je svá, na nic si nehraje a drží si svůj styl od začátku do konce. Souboje jsou prakticky na každé stránce, ale i přes to všechno vás to nezačne nudit. Suchý a mnohdy černý humor autora tomu dodává tu správnou šťávu. Pokud hledáte knihu, u které nebudete muset moc přemýšlet a prostě si ji vychutnáte, jste na správné adrese.

+ mnoho soubojů, bitev a rvaček
+ správně zasazený humor
+ sympatická hlavní dvojice

- opakování některých frází

80%

Žádné komentáře:

Okomentovat